Connect with us
Advertisement

Eveniment

Zeci de persoane recuperate de pe munte de echipajele Salvamont, în ultimele 24 de ore. Atenționări pentru turiști

Publicat

Echipajele Salvamont din țară au primit peste 60 de apeluri pentru intervenții de urgență. Au salvat peste 20 de persoane.

”Ultima zi din an a fost o zi de foc ,cu foarte multe intervenții, pentru salvamontiștii din întreagă țară”, a anunțat Salvamont.

Au fost salvate 64 de persoane. Dintre acestea , după ce au primit asistenta Salvamont, 26 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

Alte 16 persoane , ale căror afecțiuni medicale permiteau, au mers la spital cu mașinile aparținătorilor.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 62 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

  • 15 apeluri pentru Salvamont Lupeni
  • 8 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov
  • 5 apeluri pentru Salvamont Gorj
  • 5 apeluri pentru Salvamont Prahova
  • 5 apeluri pentru Salvamont Voineasa
  • 4 apeluri pentru Salvamont Predeal
  • 4 apeluri pentru Salvamont Alba
  • 3 apeluri pentru Salvamont Maramureș
  • 3 apeluri pentru Salvamont Cluj
  • 2 apeluri pentru Salvamont Borșa
  • 2 apeluri pentru Salvamont Dâmbovița
  • 2 apeluri pentru Salvamont Neamț
  • 1 apel pentru Salvamont Harghita
  • 1 apel pentru Salvamont Suceava
  • 1 apel pentru Salvamont Sibiu
  • 1 apel pentru Județul Neamț.

S-au primit și 32 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

Atenționări Salvamont

Sunt încă persoane care merg pe munte neechipate corespunzător sau care ignoră recomandările salvamontiştilor, pe principiul „merge şi aşa” sau „mie nu mi se poate întâmpla”, a declarat, pentru Agerpres, şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

În ultimii 10 ani, numărul accidentelor petrecute pe munte a crescut, anual, cu circa 500 de cazuri, potrivit sursei citate.

Motivul principal este creşterea numărului turiştilor, rezultat al

  • dezvoltării şi punerii în valoare a potenţialului turistic montan
  • apariţiei de noi activităţi turistice şi economice în zona montană
  • impactului generat de postările pe reţelele de socializare.

Sabin Cornoiu afirmă că, în principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmit salvamontiştii.

„În principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmitem.

Dar există încă foarte multe persoane care merg pe munte pe principiul ‘merge şi aşa’ sau ‘mie nu mi se poate întâmpla’ „, a spus şeful Salvamont.

Peste 7000 de intervenții în 2023

În 2023, salvatorii montani au avut peste 7.000 de situaţii în care au fost solicitaţi.

Cea mai dificilă, spune el, a fost salvarea unei turiste din Columbia care a căzut într-o prăpastie.

” Sunt acţiuni grele din punct de vedere al efortului depus, din punct de vedere tehnic, al încărcăturii psihice. Dar, din multele acţiuni dificile înregistrate în acest an pot nominaliza pe una dintre ele, cea realizată de salvamontiştii din Zărneşti pentru salvarea unei turiste din Columbia căzute într-o prăpastie, acţiune desfăşurată noaptea, în condiţii de iarnă şi timp de peste 16 ore”, a detaliat Sabin Cornoiu.

Intervenții cu drone

El a adăugat că, în misiunile de recuperare/salvare, salvamontiştii sunt ajutaţi de aparatele şi dispozitivele de ultimă generaţie pe care le au în dotare. Cu ajutorul acestora, de multe ori, timpul intervenţiilor este redus considerabil. Cel mai important, misiunile se desfăşoară într-un grad sporit de siguranţă atât pentru cel salvat, cât şi pentru salvator.

„Structurile de salvare montană judeţene sau locale, cele care alcătuiesc Salvamont România, au inclus în dotarea şi activitatea lor echipamente de înaltă performanţă, unice în România. Vorbim de drone aero – cea mai mare flotă din România din activitatea de căutare-salvare.

Peste 200 de aparate capabile să zboare inclusiv pe timp de noapte, dotate cu camere de termoviziune şi sistem de transmisie live către dispeceratele de comandă sau de colectare fotograme. Pot fi analizate în timpi foarte mici în Centrul Naţional de analiză date – singurul din Europa şi în cele 12 centre judeţene mobile.

Drone subacvatice, aruncătoare de coardă, detectoare de persoane înecate, dispozitive de măsurare a funcţiilor vitale prin casca de ureche şi multe altele”, a detaliat Cornoiu.

Lipsă de personal

La nivel naţional, personalul din cadrul Serviciilor Salvamont este deja subdimensionat, existând doar 280 de salvatori montani în toată ţara.

” La nivel naţional, încadrarea cu personal este sub 50% din cauza faptului că nu s-au găsit suficiente posturi vacante care să ne fie alocate”, a arătat Sabin Cornoiu.

Recomandări pentru turiști

Şeful Salvamont România a atras din nou atenţia iubitorilor muntelui să îşi pregătească temeinic ieşirea în natură.

”Niciodată să nu subestimeze muntele, să îşi pregătească temeinic ieşirea la munte, chiar dacă aceasta e doar o mică excursie într-o staţiune montană, o zi de schi sau o tură dificilă pe munte,

  • să solicite la Salvamont toate informaţiile necesare, pentru că suntem singurii care avem interes să oferim cele mai bune şi corecte informaţii, neinfluenţate de interese economice”, a transmis acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement