Actualitate
Zi decisivă pentru executivul Grindeanu. Moțiunea de cenzură PSD-ALDE împotriva propriului Guvern, la vot în Parlament
Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Sorin Grindeanu, depusă de PSD și ALDE și semnată de 222 de parlamentari urmează să fie dezbătută și votată miercuri, de la ora 11.00. Ca să treaca moțiunea și să cadă guvernul e nevoie de 233 de voturi din numărul total de 464 parlamentari. PSD a anunțat că se bazează pe votul a 250 de parlamentari. Criza a apărut după ce premierul a refuzat să demisioneze, deși a pierdut sprijinul partidului la guvernare.
PSD și aliatul său ALDE au un total de 244 de senatori și deputați, care ar vota în majoritate covârșitoare în favoarea acestei moțiuni. Numărul susținătorilor lui Grindeanu din rândul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.
Cum au anunțat partidele că vor vota
PSD și ALDE au negociat intens cu UDMR pentru a obține voturile maghiarilor, dar nu s-au înteles. Liderul formațiunii Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii formațiunii nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură dupa ce nu au reușit să smulgă din partea PSD concesii în favoarea minorității maghiare din România.
Nici PNL și nici USR nu vor participa la vot. Liberalii vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a-și susține punctul de vedere, pentru că rolul opoziției nu este acela de a părăsi sala, a anunțat deputatul PNL Adriana Saftoiu, marți, pe Facebook. Ea a subliniat că PNL nu va participa la vot, dar se va asigura că este respectat Regulamentul.
Parlamentarii PMP nu vor participa miercuri la dezbaterea și la votarea moțiunii de cenzură, dar partidul va avea un om în comisia de numărare „pentru a participa la securizarea numărării voturilor”, a declarat marți Traian Basescu.
În schimb, liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat luni că deputații grupului au decis să voteze fiecare cum crede de cuviință la moțiunea de cenzură. Grupul minorităților din Parlamentul României numără 17 membri.
Ce se întâmplă mai departe
Dacă se adopta moțiunea, guvernul Grindeanu este demis. PSD trebuie să propună un nou prim-ministru șefului statului Klaus Iohannis. El a refuzat în decembrie prima alegere a social-democraților, pe Sevil Shaidehh, înainte de a-l accepta pe Sorin Grindeanu.
În cazul în care Iohannis desemnează prim-ministru propus de PSD, acea persoană va avea 10 zile pentru a obține votul de încredere al Parlamentului asupra echipei sale și programului său de guvernare.
În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, Soirin Grindeanu rămâne prim-ministru și va trebbui să încerce să găsească aliați din tabăra stângii pentru a forma un nou guvern.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News