Eveniment
Zile libere: Românii ar putea avea încă două zile libere plătite pe an. Pentru ce pot fi acordate și care sunt condițiile
Zile libere: Românii ar putea avea încă două zile libere plătite pe an. Inițiativa a fost anunțată pentru a da posibilitatea persoanelor angajate să se deplaseze la controale de sănătate preventive.
”Am lansat azi (marți – n.r.) în dezbatere publică un proiect prin care propun acordarea a două zile libere plătite pe an, pentru controale preventive.
Cred că medicina modernă ne dă instrumentele să limităm multă suferință, dacă reuşim să depistăm din vreme boli precum cancerul, diabetul sau afecțiuni cardiovasculare. Și oricare dintre noi ar trebui să poată să meargă la analize fără grija că ar avea probleme la serviciu”, a anunțat senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului.
Prin acest proiect se propun două zile libere pe an pentru angajați, dar și, dacă sunt necesare controale medicale preventive:
- scutire de la cursuri pentru elevi și studenți
- permisie pentru militari
Potrivit actului normativ, efectuarea screeningului va fi dovedită prin adeverință de la medicul de familie, eliberată în 10 zile lucrătoare de la data examinării medicale.
Sunt prevăzute amenzi între 500 de lei și 2.500 de lei pentru angajatorii, unitățile de învățământ și unitățile militare care nu acordă aceste zile libere.
”Cancerul nu alege. Nu ține cont de vârstă, progesie sau accesul la medic. Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului, a precizat senatoarea, potrivit Agerpres.
Alte zile libere
Potrivit legislației în vigoare, salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:
- căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
- nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
- căsătoria unui copil – 3 zile
- schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
- la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
- schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
- îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)
În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Zile libere până la finalul anului 2024
- sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
- duminică, 23 iunie – Rusaliile
- luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
- joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
- vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
- sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
- miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
- joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
- vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mihai
marți, 04.06.2024 at 21:40
nu mai puneți niciodată prima zi de Rusalii,care ar trebui scoasă prin lege că zi libera,că această zi,de fiecare data pica duminica