Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013: Cum se va face exploatarea gazelor de șist în România? Vezi explicațiile vicepremierului Liviu Dragnea

Publicat

Pe 22 aprilie, prietenii naturii din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului, ziua în care ne amintim, mai mult ca de obicei, de pericolele degradării mediului înconjurător, de efectele poluării şi de acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii. În acest context, unul dintre cele mai actuale subiecte legate de mediu, exploatarea gazelor de șist, a fost abordat de vicepremierul Liviu Dragnea.

România şi actualul Guvern trebuie să aibă o poziţie pragmatică în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist, în care să fie luaţi în calcul factorii de risc, dar şi posibilitatea ca ţara noastră să aibă de câştigat economic din utilizarea acestor resurse, a declarat recent vicepremierul Liviu Dragnea.

Dragnea a afirmat că exploatarea gazelor de şist ar putea reprezenta resursele necesare pentru dezvoltarea României, însă prioritară este protecţia populaţiei împotriva oricăror riscuri, inclusiv cele ale sărăciei.

„Noi trebuie să avem o poziţie pragmatică. Avem informaţii că în subsol sunt aceste resurse naturale într-o cantitate suficient de mare astfel încât să ajute zonele de unde vor fi extrase, precum şi economia naţională. Avem două variante: cea în care permitem, în primul rând, să se verifice dacă informaţiile sunt corecte, şi cea în care spunem „nu” din start. Atunci, dacă nici aceste resurse potenţiale nu sunt folosite, încep să mă gândesc de unde mai găsim resurse pentru dezvoltare? Primul lucru care trebuie să ne intereseze pe toţi este protecţia populaţiei împotriva oricăror riscuri, dar să ne gândim serios şi cu toată deschiderea şi la protejarea populaţiei împotriva sărăciei”, a declarat Dragnea.

Dragnea consideră că populaţia ar trebui să fie „onest” informată şi de persoane „avizate” în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România.

„Ştiu că s-au făcut asemenea exploatări de gaze de şist în Statele Unite ale Americii şi nu am văzut acolo decât că preţul gazelor a scăzut foarte mult, iar asta înseamnă că industria s-a dezvoltat foarte tare. Populaţia a plătit mai puţin şi economia americană a fost ajutată foarte mult de exploatrea gazelor de şist. De ce nu am putea încerca şi noi, până la urmă? Contează şi părerea populaţiei, dar trebuie să ne uităm cu mare atenţie cât de mult este avizată şi informată populaţia şi, mai ales, cât de corect şi onest este informată. Să vedem cu foarte mare sinceritate cine tot întreţine şi cine încearcă să informeze sau să dezinformeze populaţia într-un fel sau altul. Este foarte simplu: putem rămâne cu gazele de şist în subsol, dar la suprafaţă cu aceeaşi lipsă de bani”, a conchis Liviu Dragnea.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, în ultima perioadă, la Alba Iulia, Oradea, Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Vaslui şi Bârlad au avut loc proteste împotriva exploatării gazelor de șist.

Scurt istoric al Zilei Pământului

Ziua Pământului 2013 a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului 2013 într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului 2013, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Ideea senatorului Nelson s-a bucurat de susţinere din partea unui grup de studenţi, lideri de organizaţii şi oameni de afaceri din Philadelphia, dar şi din alte regiuni, astfel că în 1970, între 16 şi 22 aprilie, au fost organizate tot felul de activităţi pentru a educa publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător.

20 de ani mai târziu, în 1990, nu mai puţin de 200 de milioane de oameni din 141 de ţări s-au mobilizat pentru a sărbători Ziua Pământului. Evenimentele din acel an au dat un imbold puternic activităţilor de reciclare şi au pavat calea pentru summitul dedicat mediului înconjurător al Naţiunilor Unite, din 1992. Una dintre cele mai ample mobilizări de Ziua Pământului a avut loc în 2007, adunând circa un miliard de oameni.

Sursa: Realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax