Connect with us
Publicitate

Economie

ZLATNA – FIȚE LA ORAȘ SĂRAC: Șomaj 80%, patinoar de 90.000 de euro, grădini japoneze și fântâni arteziene

Publicat

Primăria din Zlatna va inaugura, luni, de la ora 18.00, noul patinoar cu nocturnă, construit în apropierea Stadionului „Minaur”. Investiţia, de 90.000 de euro, este una majoră, având în vedere potenţialul economic şi turistic, dar şi numărul scăzut de locuitori din zonă. Patinoarul este amenajat pe suprafață artificială şi va funcţiona şi în timpul verii. Acesta face parte dintr-un proiect de 1,5 milioane euro, bani din programe multianuale de mediu şi fonduri europene – ce mai include amenajarea de ștranduri, a unui parc în oraș, cu fântâni arteziene, locuri de joacă pentru copii, teren de tenis de câmp, tenis de masă, badminton sau skateboard -, ce urmează să fie finalizat de administraţia locală, anul viitor.

Patinoar de ultimă generaţie la Zlatna, cu utilizări multiple

Patinoarul va fi deschis începând cu această săptămână pentru cei interesaţi de sporturile pe gheaţă şi va avea intrarea liberă, timp de două săptămâni. Administraţia locaţiei pune la dispoziţie, gratis, 100 de perechi de patine pentru vizitatori. De asemenea, este  posibilă şi organizarea unor meciuri de hochei, fiind disponibile crose, porţi, pucuri, iar la Zlatna se intenţionează şi deschiderea unor competiţii ale acestui sport, pe viitor. Patinoarul se întinde pe o suprafaţă de 360 metri pătraţi şi dispune de instalaţie de iluminare nocturnă.

Primarul Silviu Ponoran: „Zlatna nu trebuie să moară”

Patinoarul artificial amenajat în zona Stadionului din Zlatna reprezintă doar unul dintre proiectele „curajoase” realizate din bani guvernamentali sau din fonduri europene ale primarului Silviu Ponoran (PD-L). Cu o populaţie în scădere – cea mai recentă înregistrare, la recensământul din 2002, indica un număr de aproximativ 8.600 de locuitori, însă, după închiderea principalilor angajatori din zonă, „Ampelum” şi Exploatarea Minieră Zlatmin, mulţi localnici au părăsit oraşul – şi o rată o şomajului ce se apropie vertiginos de 80%, oraşul Zlatna are nevoie de un „miracol” pentru a-şi revendica locul pierdut pe harta economică a ţării, iar, din fericire pentru ” administraţiile pricepute”, există întotdeauna fondurile de la bugetul de stat sau cele europene.

Investiţia reprezentată de patinoar, ce se ridică la suma de 90.000 de euro, este realizată exclusiv prin programele multianuale de mediu, iar lucrările de execuţie aparţin firmei “Tectonica Ice” din Oradea. Proiectul este inclus în Programul de Reabilitare şi Ecologizare a fostei albii a râului Ampoi, demarat de administraţia din Zlatna în anul 2007. În opinia primarului Silviu Ponoran, oraşul Zlatna – fost centru important de exploatare auro-argentiferă – trebuie să se revigoreze, iar în acest sens sunt necesare investiţiile: „Dacă nu mai avem aur, nu înseamnă că Zlatna trebuie să moară. Nu consider că aceste investiţii sunt prea mari, având în vedere faptul că populaţia oraşului merită o şansă. Proiectul de reabilitare a albiei râului Ampoi este o activitate generatoare de venit. Se vor crea locuri de muncă, iar oamenii o să aibă opţiunea ca, în loc să stea în baruri şi cârciumi, să întreprindă ceva util pentru oraşul lor. Pentru cei care sunt de părere că astfel de investiţii sunt inutile într-un oraş ca Zlatna, trebuie să le amintim că, în trecut, acesta reprezenta un pilon important în economia ţării, datorită exploataţiilor miniere. Prin ceea ce facem, încercăm să convingem locuitorii că nu este nevoie să părăsească Zlatna şi că şansa noastră este să creăm atractivitate pentru investitori”, a explicat Siviu Ponoran.

Strategia de dezvoltare durabilă a administraţiei locale

La final de an 2010, Programul de Reabilitare şi Ecologizare a zonei râului Ampoi implică o serie de schimbări de amenajare. Zona râului Ampoi a fost transformată într-un spaţiu destinat activităţilor de timp liber, unde pot fi găsite terenuri de tenis de câmp şi de masă, de skateboard, badminton, leagăne pentru copii şi trambuline. Tot anul acesta, în zona amintită s-a dat în folosinţă un bloc ANL, iar alte două blocuri vor fi ridicate în locul târgului de animale, a cărui locaţie va fi schimbată. Canalizarea oraşului a fost extinsă prin construirea a 46 de kilometri de conducte, iar alimentarea cu apă a oraşului a fost finalizată pentru o reţea de 29 kilometri, prevăzuţi în proiect. Administraţia din Zlatna intenţionează să continue amenajările prin crearea unei grădini japoneze cu fântâni arteziene şi inaugurarea a două ştranduri, pentru copii şi adulţi. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele administraţiei din Zlatna, care, în plină criză economică, încearcă marea cu degetul, la uşa Uniunii Europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate