Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

8-10 septembrie: Alba Iulia Music & Film Festival, a cincea ediţie. Proiecţii în aer liber, spectacole şi dansuri stradale, surprize. Repere din PROGRAM

avatar

Publicat

19702193_1423320997781604_1324548833844731983_nA cincea ediție a festivalului aduce, între 8 și 10 septembrie, la Alba Iulia, filme noi și producții de referință, proiecții în aer liber și în spații inedite, reprezentații și dansuri stradale, activități speciale pentru copii. După ce Alba Iulia Music & Film Festival a fost „pus pe pauză” în 2016, anul acesta evenimentul revine cu forțe proaspete.

Singurul festival de film din Alba Iulia revine în 2017 cu o nouă ediție, care se anunță a fi cea mai complexă de până acum, anunţă organizatorii. Oferta de filme și concerte cu care festivalul și-a obișnuit publicul va fi completată anul acesta de invitați internaționali, spectaculoase reprezentații stradale și o mulțime de activități inedite.

Alba Iulia Music & Film Festival se deschide vineri, 8 septembrie, cu un spectacol de teatru și animație stradală al celebrei trupe Compagnie des Quidams, din Franța. Figuri luminoase de patru metri înălțime, puse în mișcare de animatori, vor lumina Piața Cetății și se vor înlănțui într-o coregrafie unică. Maiestuoase, dar în același timp stranii, personajele spectacolului „Herbert’s dream” par desprinse dintr-o lume fantastică, dar o lume foarte ușor de descoperit pentru publicul festivalului.

Festivalul este un excelent prilej de a (re)descoperi Alba Iulia atât pentru localnici, cât și pentru publicul venit din alte orașe. Anul acesta, filmele vor fi proiectate în cele mai frumoase locuri din cetatea Alba Carolina. Proiecții în aer liber vor avea loc în Piața Cetății, în Piața Vestică, dar și într-o „sufragerie urbană” care va fi amenajată chiar între zidurile fortificației în zilele de weekend. În plus, pe traseul dintre Piața Cetății și Piața Vestică vor avea loc zilnic spectacole de stradă. Artiști din mai multe trupe vor organiza animații stradale, spectacole inedite de teatru și mici reprezentanții muzicale.

După zile atât de animate, fiecare seară de festival va aduce și prilejuri de relaxare: un lounge special amenajat ne va permite să ne bucurăm de muzică, savurând în același timp gustări și un pahar de vin.

Istoria și tehnologia vor merge mână în mână la Alba Iulia Music & Film Festival. Spectatorii vor avea ocazia să îmbrace costume de daci și de romani și să-și creeze suveniruri inedite: fotografii animate! O cameră foto instant va crea, dintr-o succesiune de imagini, o animație-suvenir pentru fiecare doritor.

Copiii sunt la rândul lor invitați de onoare: programul de educație cinematografică EducaTIFF aduce în festival filme special alese pentru cei mici, care pun în discuție teme specifice vârstei la care copiii își descoperă și dezvoltă propria personalitate. În plus, copiii între 10 și 14 ani sunt invitați la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a intra cu adevărat în lumea filmului: ei vor putea crea mici desene animate cu propriile personaje, învățând în acest fel cum se nasc poveștile lor preferate. Casa de Cultură a Sindicatelor devine în 2017 unul din spațiile importante ale festivalului, cu câte trei proiecții pe zi, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Toate acestea completează oferta de filme cu care festivalul și-a obișnuit publicul, având în program pelicule de referință pentru cinematografia românească și internațională, dar și unele din cele mai bune titluri lansate recent pe marele ecran. Spectatorii vor avea și în acest an ocazia să se întâlnească și să interacționeze cu invitații speciali ai festivalului: actori, regizori sau producători de film vor veni la Alba Iulia în perioada evenimentului.

Evenimentul a fost lansat în anul 2012 în prezența directorului festivalului, Tudor Giurgiu, care spunea atunci că ”locul acesta (Alba Iulia – n.r.) merită mult mai mut. Este un loc mult prea generos şi nu cred că există în ţară un complex de genul acesta care să îţi ofere şansa de a crea unu eveniment mare în aer liber”.

Anul trecut, evenimentul a fost anulat pentru a redefini conceptul evenimentului.

Muzica și filmul vor străluci din nou în cadrul istoric al cetății Alba Carolina, unde timp de trei zile, între 8 și 10 septembrie, are loc a cincea ediție a Alba Iulia Music & Film Festival. Ca în fiecare an, intrarea este gratuită la toate proiecțiile și concertele din cadrul festivalului.

Pentru acest eveniment s-au alocat din bugetul local până la 200.000 de lei.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu susținerea Azets Insight.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: REGULI pentru comercializarea animalelor, în perioada Sărbătorilor Pascale

avatar

Publicat

Miei, targ, paste

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba transmite regulile de comercializare a animalelor, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale şi nu numai. Este vorba despre detalii utile pentru cumpărători, vânzători, consumatori.

“Comercializarea animalelor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar din judeţul Alba de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare.

Mişcarea animalelor printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar şi paşaport, în cazul bovinelor.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg se va solicita medicului veterinar responsabil pentru examinarea animalelor a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă persoana care a cumpărat animale este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni.

În cazul mieilor destinaţi sacrificării în perioada Sărbătorilor Pascale, se va avea în vedere:

– controlul stării de sănătate şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislaţiei, care sunt sănătoase şi care sunt crescute în gospodării sau ferme protejate de boli transmisibile

– transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate, precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar

– respectarea regulilor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului şi sacrificării

– în centrele amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor se vor admite numai animal identificate, însoţite de certificatul sanitar veterinar, formularul de mişcare şi documentul privind informaţiile lanţului alimentar

– aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examenului ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

Examenul sanitar veterinar în acest centre amenajate temporar este gratuit”.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbaţi din Sebeş, ARESTAŢI pentru TENTATIVĂ de OMOR, după un scandal în cartierul Kogălniceanu

avatar

Publicat

arestat, catuse

Doi bărbaţi din Sebeş au fost arestaţi preventiv în urma unui scandal petrecut în 15 martie, în cartierul Mihail Kogălniceanu din municipiu. Cei doi sunt acuzaţi de tentativă de omor şi tulburarea liniştii publice.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a transmis, luni, detalii despre acest caz:

„Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus la data de 17.03.2018, punerea în mișcare a acțiunii penale, împotriva inculpaților Pădurean Marian în vârstă de 42 ani și Dani Alin Silviu în vârstă de 30 ani pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Iniţial, la data de 15.03.2018, ora 21.49, Poliţia municipiului Sebeş a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, în fața unui bloc din cartierul Kogălniceanu are loc un scandal public.

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală, din data de 15.03.2018, s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 C.pen., constând în aceea că în data de 15.03.2018, în jurul orelor 21.40, a avut loc o altercaţie între mai multe persoane care s-au lovit.

Prin ordonanţa din data de 16.03.2018 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de loviri şi alte violenţe, prev. de art. 193 alin.1 C.pen., în cea de tentativă la omor, prev. de art. 32 rap. la art. 188 C.pen. și implicit declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba”.

Porcurorii mai precizează că în 15 martie, în jurul orei 21.40, „între persoana vătămată Z.I.C. şi suspectul DANI ALIN SILVIU, care se aflau în față unui bloc din cartierul Mihail Kogălniceanu, al Municipiului Sebeș, a izbucnit un conflict spontan, împrejurare în care, suspectul a lovit-o cu palma de 2 ori pe victimă, fără ca aceasta să reacţioneze în vreun fel. Între timp la faţa locului şi-au făcut apariţia membrii familiei Z., respectiv persona vătămată Z.I., tatăl lui Z.I.C., precum şi  fratele şi mama celui din urmă, dar şi suspectul PĂDUREAN MARIAN, concubinul surorii suspectului DANI ALIN SILVIU, care avea asupra sa un levier, obiect contondent pe care i l-a dat suspectului DANI ALIN SILVIU.  Suspectul DANI ALIN SILVIU a început să-l lovească pe Z.I.C. cu levierul în zona capului, de mai multe ori, folosind partea ascuţită a acestuia, cauzându-i leziuni corporale care au necesitat 30-35 zile de zile de îngrijiri medicale, în situația în care nu survin complicaţii, aşa cum rezultă din Certificatul medico-legal emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legal Alba.

Apoi, suspectul PĂDUREAN MARIAN a luat levierul şi i-a aplicat lovituri în cap, de mai multe ori, victimei Z.I., cauzându-i leziuni traumatice, respectiv plagă contuză parietal stânga, fractură cominutivă cu înfundare parietal stânga, contuzii cerebrale parietale stânga, echimoză coapsa dreaptă; și care au necesit pentru vindecare 70-75 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicaţii, menționându-se de asemenea conform Certificatului medico-legal emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, că leziunile suferite au pus în primejdie viața victimei”.

Procurorii au propus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpații Pădurean Marian și Dani Alin Silviu pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18.03.2018 şi până la data de 16.04.2018 inclusiv.

Procurorul criminalist continuă cercetările în cauză, pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept, în vederea stabilirii răspunderii penale.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba și ai Poliției municipiului Sebeş.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Subvenții pentru stimularea angajării şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă

avatar

Publicat

Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, sunt subvenţionate locurile de muncă ocupate de absolvenţi, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, şomeri de lungă durată sau tineri NEET.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 lei pe o perioadă de 18 luni.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Pentru absolvenţii de învăţământ superior care nu au promovat examenul de licenţă sau de diplomă, angajatorul nu beneficiază de subvenţia prevăzută de lege pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor respectivi.

Încadrarea în muncă a absolvenţilor se va face numai pe posturi vacante.

Nu sunt considerate posturi vacante posturile care au fost reînfiinţate după mai puţin de 6 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pe motivul reducerii personalului.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, șomeri care mai au 5 ani până la pensie, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

De facilităţile prevăzute anterior beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei. Pentru angajarea șomerilor care în termen de cel mult 5 ani de la data angajarii îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensie anticipată sau pensie pentru limita de vârstă, subvenția este o sumă în cuantum de 900 lei pe toată perioadă până la ieșirea la pensie.

Facilităţile prevăzute anterior se acordă angajatorilor în situaţia în care tinerii NEET şi persoanele din categoriile menţionate sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa AJOFM.

Tânăr NEET înseamnă, persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională

Prin sintagma şomeri de lungă durată se înţelege şomerii de lungă durată care sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani, şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.

Pentru a beneficia de subvenție, angajatorii vor încheia cu AJOFM Alba, o convenție în termen de 12 luni de la data angajării. Facilităţile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior, precum şi pentru perioadele în care persoana se află în concediu de odihnă.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale șomerilor, din motive imputabile angajatorului, anterior termenului de 18 luni sunt obligați să restituie în totalitate agenției pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare șomer plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor de muncă.

Nu beneficiază de subvenție:

-angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute mai sus;
-angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice care sunt rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu
persoanele care au calitatea de administrator/asociat la alți angajatori care au beneficiat de cel puțin una dintre facilitățile prevăzute mai sus pentru persoanele în situația cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilități au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părților, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani;
-angajatorii care la data solicitării acordării facilitaţii se află în situaţia de insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.

Documentele se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform prevederilor legale, ca urmare a deţinerii unui certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată.

În situaţia în care documentele transmise în termen, prin modalităţile prevăzute anterior, nu sunt lizibile, AJOFM solicită angajatorului redepunerea acestora în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sau le completează cu încălcarea prevederilor legale ori cu date eronate, măsurile de stimulare nu se acordă.

Pentru informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, la telefon 0258/811470 sau e-mail: [email protected]

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SIMULARE BACALAUREAT 2018: SUBIECTELE de la proba scrisă de Limba şi literatura română, clasele XI-XII

avatar

Publicat

examen scoala

Peste 2000 de liceeni din judeţul Alba, clasele XI-XII, au dat, luni, alături de ceilalţi colegi din ţară, proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Bacalaureat 2018. Şi-au testat cunoştinţele şi s-au obişnuit cu condiţiile de examen, pentru sesiunea din vară.

Proba de Limba şi literatura română s-a desfăşurat luni, începând cu ora 9.00. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a scrie cerinţele primite la simulare.

La profilul real, clasa a XI-a, elevii au primit, la primul subiect, un text din „Amintiri despre Caragiale”. Pe baza acestuia, au avut de răspuns mai multor cerinţe. Una dintre ele, prezentarea în maximum 50 de cuvinte a viziunii lui I.L. Caragiale despre profesia de scriitor. De asemenea, au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă libertatea de a alege trebuie să fie cultivată sau nu din copilărie.

La subiectul al II-lea, a fost un fragment din „Sânziana şi Pepelea” (teatru), de Vasile Alecsandri, pe baza căruia au avut de prezentat, în cel puţin 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului.

Al treilea subiect a fost un eseu de cel puţin 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate.

În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a XII-a, aceştia au primit, la subiectul al treilea, romanul interbelic („Ion”, de Liviu Rebreanu). Alt subiect a fost un fragment din opera lui Tudor Arghezi.

În actualizare. Revenim cu detalii.

Subiecte şi baremele de corectare vor fi publicate de Ministerul Educaţiei, luni, în jurul orei 15.00.

Reamintim că probele orale în cadrul examenului propri-zis s-au desfăşurat deja, în februarie. Probele scrise vor fi în iunie.

Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate de Men și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Citeşte şi Modele de SUBIECTE pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat în 2018, publicate de MEN

Citește și Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie, a anunţat MEN.

CALENDARUL Simulării examenului de Bacalaureat 2018 (probele scrise) – clasa XI-a și a XII-a:

19 martie: Limba şi literatura română – proba E) a) – clasele a XI-a și a XII-a

20 martie: Limba şi literatura maternă – proba E) b) – clasele a XI-a și a XII-a

21 martie: proba obligatorie a profilului – proba E) c) – clasele a XI-a și a XII-a

22 martie: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – exclusiv elevii clasei a XII – a

30 martie: comunicarea rezultatelor

Vezi şi BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale.

sursa foto: puterea.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Angajatori în construcţii, sancţionaţi pentru muncă nedeclarată. Amenzi de peste 60.000 lei

avatar

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a sancţionat o firmă şi o întreprindere individuală cu activitate în construcţii, dar şi o persoană fizică autorizată, pentru muncă nedeclarată. A mai fost sancţionată o persoană fizică neautorizată, pentru nereguli legate de Legea zilierilor. Valoarea totală a amenzilor date de inspectori, săptămâna trecută, a fost de peste 67.000 lei.

Potrivit ITM Alba, în perioada 12-16 martie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 50 de agenţi economici, cu un număr total de 760 de salariaţi. Au fost constatate 56 de nereguli şi aplicate amenzi în valoare de 67.500 lei.

Au fost depistate trei persoane care nu aveau forme legale de angajare, iar sancţiunile date au fost următoarele:

Roby Ery Construct SRL Ciumbrud – domeniul construcţii – o persoană fără forme legale de angajare, amendă 20.000 lei – art.260 alin.1.lit.e. Codul Muncii

Întreprinderea Individuală Lorincz Robert Ciumbrud – construcţii – o persoană fără forme legale de angajare, amendă 20.000 lei – art.260 alin.1.lit.e. Codul Muncii

P.FA. Bucea V. Valentin – Bistra – o persoană fără forme legale de angajare, amendă 20.000 lei – art.260 alin.1.lit.e. Codul Muncii.

Potrivit ITM Alba, a mai fost amendată cu 6000 de lei o persoana fizica neautorizată (Teodorescu Petronela), pentru încălcarea prevederilor Legii nr.52/2011 privind activitatea zilierilor.

De asemenea, inspectorii au mai dat un avertisment.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– neplata orelor suplimentare

– neacordarea repausului săptămânal

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului

– regulamentul intern includea dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor

– registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic era păstrat la sediul societăţii ori nu era condus la zi

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlate 33 de unităţi şi constatate 57 deficienţe. Au fost date 12 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fişelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile desfăşurate

– lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activităţii de nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010

– lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate

– desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate