|

Cum vor politicienii să schimbe Legea achizițiilor publice: Eliminarea criteriului prețului celui mai mic și modificări privind achizițiile directe

parlamentul romanieiPSD și UDMR au depus un proiect de lege privind achizițiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preț la stabilirea câștigătorului unei licitații, dorind ca lucrările publice și cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preț-calitate, pentru ca cetățenii „merită produsele cele mai bune”, care nu sunt neapărat și cele mai ieftine, relatează News.ro. Inițiatorii propun și eliminarea obligativității introducerii în sistemul electronic privind achizițiile publice (SEAP) acele achiziții cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

UDMR și PSD susțin că trebuie renunțat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizați dacă se achiziționează bunuri și servicii la prețurile cele mai mici.

„Experiența de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizițiile – n.r.) a demonstrat că cetățenii, beneficiarii finali ai serviciilor și bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziționate din banii publici alocați în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au prețul cel mai scăzut”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Inițiatorii dau ca exemplu lucrările „complexe” și investițiile „majore”, care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa inițial pentru că nu a fost luată în calcul și calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului prețului cel mai scăzut, UDMR și PSD propune introducerea unui nou criteriu, cel al „rentabilității”, iar criteriul celui mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost, prezent și în actuala legislație, este folosit drept criteriu principal.

O altă modificare propusă de UDMR si de PSD este ca achizițiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse și servicii si mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achizițiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorități, și nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul a fost inițiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, și de mai mulți parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat și parlamentari ALDE, dar și trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrila Ghilea și Corneliu Olar.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=593538avatar Publicat de pe 9 septembrie 2017 şi actualizat pe 9 septembrie 2017.
Publicat în ACTUALITATE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • ab2000: Curios cum multe din aceste doamne fac parte dintr-un anumit partid (ghici ciuperca care-i). Si mai curios...
  • Papura V.: ICCJ a admis sesizarea si a decis ca nu constituie infractiune conducerea pe drumurile publice a unui...
  • vara: Multumim din inima
  • roco: Se fura motorina din utilaje pe toate tronsoanele noii autostrazi in draci si nimeni nu ia nici o masura ! Cum...
  • Petru: Te-ai trezit si tu vorbind. Cand a fost Cosmeanu acolo, al cui era ANRE-UL asta. PNL cumva? Sau uitasi ca tu...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI