Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum vor politicienii să schimbe Legea achizițiilor publice: Eliminarea criteriului prețului celui mai mic și modificări privind achizițiile directe

Publicat

parlamentul romanieiPSD și UDMR au depus un proiect de lege privind achizițiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preț la stabilirea câștigătorului unei licitații, dorind ca lucrările publice și cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preț-calitate, pentru ca cetățenii „merită produsele cele mai bune”, care nu sunt neapărat și cele mai ieftine, relatează News.ro. Inițiatorii propun și eliminarea obligativității introducerii în sistemul electronic privind achizițiile publice (SEAP) acele achiziții cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

UDMR și PSD susțin că trebuie renunțat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizați dacă se achiziționează bunuri și servicii la prețurile cele mai mici.

„Experiența de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizițiile – n.r.) a demonstrat că cetățenii, beneficiarii finali ai serviciilor și bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziționate din banii publici alocați în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au prețul cel mai scăzut”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Inițiatorii dau ca exemplu lucrările „complexe” și investițiile „majore”, care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa inițial pentru că nu a fost luată în calcul și calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului prețului cel mai scăzut, UDMR și PSD propune introducerea unui nou criteriu, cel al „rentabilității”, iar criteriul celui mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost, prezent și în actuala legislație, este folosit drept criteriu principal.

O altă modificare propusă de UDMR si de PSD este ca achizițiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse și servicii si mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achizițiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorități, și nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul a fost inițiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, și de mai mulți parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat și parlamentari ALDE, dar și trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrila Ghilea și Corneliu Olar.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax