|

Documente redactate într-o limbă moartă reînvie disputa în jurul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum. Se caută traducători din latina medievală!

carti batthyaneum biblioteca 5Curtea de Apel Alba Iulia a judecat astăzi un nou termen procesul cu cea mai importantă miză din Transilvania, respectiv retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum către Arhiepiesopia Romano-Catolică. Miercuri, la dosar au fost depuse o serie de documente  care, dacă n-ar fi redactate într-o limbă moartă, se pare că ar putea clarifica situația unor litigii vechi de 200 de ani. Documentele vor trebui însă traduse din latină, ceea ce a făcut ca procesul să primească un nou termen, în data de 8 noiembrie. 

Procurorul de caz a cerut ca aceste documente să fie traduse de un specialist în latina medievală. Reprezentantul Bibliotecii Naționale a spus instanței că angajații instituției cunosc bine latina dar nu sunt traducători autorizați, drept pentru care nu pot face ei acest lucru. Pe de altă parte, avocatul Arhiepiescopiei Romano-Catolice a spus că ”va încerca el” să găsească un traducător până la termenul următor. Este vorba despre niște documente vechi de mai bine de 200 de ani, din care ar rezulta că Biblioteca Batthyaneum ar mai fi făcut obiectul unui proces, consumat, la data respectivă, între Biserica Catolică și urmașii legali ai episcopului Batthyany Ignac. Mai precis, se caută niște sentințe juridice pronunțate în 1811 și 1815 de o instanță din Debrecen (Ungaria).

De asemenea, la dosar au mai fost depuse niște liste de inventar ale Bibliotecii Naționale, solicitate anterior de instanță.

Reamintim că Biblioteca Naţională a României este actualul administrator al Bibliotecii Batthyaneum, atât în ceea ce priveşte clădirea cât şi colecţiile pe care le deţine. Disputa juridică dintre Statul Român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică datează de 18 ani. În 1998, Guvernul de atunci emitea o ordonanţă de urgenţă prin care se aproba cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum şi a Institutul Astrologic, formulată de către „comunitatea maghiară din România” pentru Episcopia Romano-Catolică. Deşi a devenit lege, ordonanţa respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=594742avatar Publicat de pe 13 septembrie 2017 şi actualizat pe 13 septembrie 2017.
Publicat în ACTUALITATE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • george: trebuia sfintit si oprisa 😁😁
  • Andreea Mezei: Buna seara. Preturile chiriilor nu le-am pus de la mine. Sunt luate de pe site-urile agentiilor...
  • eu: Buna. De ce Doamne va place sa exagerati? Daca tot va dati pareri despre imobiliare, inchiriati-mi si mie...
  • Havaiuleanul: Domnule Bopa, da ce doriti domnule, totul pe gratis? Cum domnule sa alergi pe havaje fara sa...
  • Popa: Hotie pe fata. Cum sa ceri pt. cursa populara (Cursa populara Selgors) de 2,8km, 50lei taxa de inscriere?!...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI