Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

După 25 de ani, „Mocăniţa” este din nou pe șine: VINERI are loc prima plimbare pe ruta Abrud – Câmpeni. Vezi cât costă un bilet

Publicat

Din 19 iulie, turiştii şi moţii se vor bucura de plimbarea turistică cu „Mocăniţa”, pe ruta Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni. Potrivit primarului oraşului Câmpeni, Călin Andreş, a fost stabilit şi preţul unei călătorii. Adulţii vor plăti pentru un bilet dus-întors 25 de lei, iar pentru copii va fi 15 lei. Cursa se inaugurează vineri, începând cu ora 16.00. Sâmbătă, 20 iulie şi duminică, 21 iulie „Mocăniţa” va circula de la ora 12.00, cu plecare din Abrud. Locomotiva cu abur circulă pe durata Târgului de Fete de pe Muntele Găina, de Zilele Abrudului în perioada 10-11 august, dar şi la solicitarea unui grup de turişti.

Primarul oraşului Abrud, Nicolae Simina a spus că „Mocăniţa” va fi repusă în circulaţie de vineri, 19 iulie, de la ora 16.00, iar turiştii se vor putea plimba pe ruta Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni, timp de 3 ore. Turiştii care solicită o plimbare cu „Mocăniţa” trebuie să anunţe din timp, asta pentru că trebuie făcut focul şi va dura aproximativ 3 ore până când se va face aburul pentru a pornirea locomotivei. Vagoanele „Mocăniţei” au o capacitate de 70 de locuri.

Un drum dus are o durată de 1 oră jumate, iar întors la fel. Cei care dorec să circule cu „Mocăniţa” doar dus vor plăti biletul la jumătate, respectiv 12,5 lei adulţii şi 7,5 lei copiii.

Primăriile localităţilor Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană au încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, pentru administrarea, promovarea, reabilitarea şi exploatarea liniei înguste de cale ferată pe acest traseu.

Deşi linia ferată îngustă pe traseul Abrud – Turda a fost dezafectată, locomotiva cu abur va fi repusă în circulaţie. Distanţa care va fi parcursă de Mocăniţă va fi de aproximativ 11 kilometri, iar locomotiva cu abur va trage un vagon sau două.

În cea mai mare parte, din linia ferată ce ducea de la Abrud până la Turda a fost furată pe bucăţi şi valorificată la fier vechi. Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România se va ocupa şi de curăţirea şi verificarea traseului, inclusiv de completarea liniei ferate ce a fost sustrasă pe bucăţi.

Mocăniţa va fi repusă din nou în funcţiune pe traseul Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni, urmând să facă transport de persoane, dar numai în scop turistic.

Autorităţile locale au declarat locomotiva cu abur, obiectiv de patrimoniu naţional, urmând să reprezinte şi în viitor una dintre principalele atracţii ale zonei, respectiv un adevărat simbol turistic al Munţilor Apuseni. Mocănița a intrat în funcţiune, oficial, în zona Munţilor Apuseni, începând cu anul 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998. Circula între Turda şi Abrud, cu 21 de staţii şi o viteză de 30 km la oră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Roshu

    miercuri, 17.07.2013 at 14:45

    Deci sa-nteleg ca doar sambata va circula?

    • Camelia Toma

      miercuri, 17.07.2013 at 16:25

      Va circula şi în timpul săptămânii la solicitare, dar asta numai dacă va fi un număr de minim 10 persoane care doresc să se plimbe cu Mocăniţa. Mecanicul trebuie să facă focul, iar până se face aburul la locomotivă, durează aproximativ 3 ore.

      • Ana-Maria

        vineri, 19.07.2013 at 13:54

        Unde sau cum se pot face aceste solicitari?

        • Camelia Toma

          vineri, 19.07.2013 at 16:39

          Solicitarea ar trebui făcută la Abrud, la mecanicul care se ocupă de locomotivă.

          • Eugen

            joi, 25.07.2013 at 22:32

            Care sunt datele de contact ale mecanicului de locomotiva ? Doar nu ajungem in Abrud si apoi intrebam din om in om…
            Daca dansul nu doreste sa fie deranjat telefonic oricand(lesne de inteles), lasati-ne barem un nr. de telefon al unui dispecerat al garii sau ceva asemanator, de unde putem afla ce si cum, si mai ales sa ne putem programa calatoria…
            Exemplu: As vrea sa merg de la Abrud la Campeni pe data de 18 sau19 August. Cum procedez, dincolo de numarul necunoscut(si desigur, asta-mi asum) al persoanelor ce ar dori acelasi lucru ?
            Sincer, apreciez informatiile dvs. dar fara ceva concret, totul ramane ‘de poveste’…

  2. plr

    duminică, 21.07.2013 at 11:33

    ar fii bine sa se puna un nr de telefon sa se poate suna pr rezervare sau inf.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax