Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bravul soldat Svejk și ale lui peripeții au stârnit hohote de râs în a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia

Publicat

IMG_3288Actori cunoscuți, un soldat celebru, muzică și mult umor pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor în cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”. Spectacolul „Svejk” s-a jucat cu casa închisă, așa cum s-a și anunțat, și nu a fost de mirare că peste 500 de oameni au urmărit  timp de aproximativ două ore și jumătate peripețiile soldatului Svejk, personaj interpretat de actorul Pavel Bartoș.

Spectacolul a avut la bază dramatizarea realizată de regizorul Alexandru Dabija, inspirată de cartea scrisă de Jaroslav Hasek – Peripețiile bravului soldat Svejk. Cartea este considerată una dintre cele mai memorabile și mai reușite scrieri satirice din literatura mondială, fiind pe lângă un inteligent și convingător manifest anti-război, și unul dintre cele mai amuzante romane scrise vreodată.

IMG_3228Sufletul reprezentanției a fost Svejk, personaj interpretat de actorul Pavel Bartoș. Svejk este un om simplu, naiv, cu respect față de cei sus puși, fiind ușor de manevrat de aceștia. Povestea sa începe prin comentarea cu naivitate a atentatului de la Sarajevo din 1914, când din spirit patriotic vrea să plece la război. Comentariile de la cârciumă, bârfele politice, îl determină pe acesta să se înroleze în armată.

Până la a ajunge pe front soldatul care spune chiar el că este „un idiot” cu acte-n regulă, trece prin numeroase peripeții, făcute chiar de mâna lui, fără intenție, evident.

„Este una din piesele emblematice, și tocmai de aia mă bucur că am apucat să joc un astfel de rol. Pe lângă șansa de a avea un astfel de rol, am avut șansa de  lucra cu un astfel de regizor.

IMG_3212Cea mai mare bucurie a fost că, pe lângă faptul că îmi doream acest rol, dorința a venit mai mult din partea regizorului. Când a venit Alexandru Dabija la mine și mi-a spus <Uite, vreau să fac Svejk cu tine>, m-a onorat și m-a bucurat în același timp, pentru că este cu atât mai mult când un regizor își dorește să facă un rol cu tine, plus că fac acest rol în teatrul pe care mi-l doresc, cu actorii pe care mi-i doresc, nu știu, sunt un norocos. Când te apuci de teatru, îți dorești astfel de întâlniri”, spune Pavel Bartoș despre piesa în care joacă rolul principal.

FOTO-VIDEO: Pavel Bartoș, la „Povești” cu albaiulienii. Secrete din spatele cortinei. Cum vede teatrul și de ce îi place la Alba Iulia

Din distribuție au făcut parte Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol, Cezar Antal, Ioana Batinaș, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Sabrina Iașchevici,  Dana Voicu, Ruxandra Maniu, Ionel Mihăilescu, Paula Niculiță,  Gabriel Pintilei, Anda Saltelechi, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Veronica Gherasim și Dan Iosif.

Citește și 10-16 octombrie: Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediţia a XI-a, la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax