Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO UPDATE Alegeri interne PNL: Ludovic Orban, ales preşedinte. Mircea Hava şi Florin Roman, pe lista celor care vizează funcţii înalte în partid

Publicat

roman hava orban Aproximativ 5000 de liberali au participat sâmbătă, la Congresul Naţional PNL, pentru a-şi alege noul preşedinte al partidului. Una dintre cele mai mari delegaţii este cea din Alba, organizaţie judeţeană care va fi reprezentată de 175 de membri.

Duminică, 18 iunie, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, se va stabili componenţa Biroului Permanent Executiv al PNL. Pe lista celor înscrişi pentru funcţii de conducere se află şi primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, care candidează pentru prim-vicepreşedinte la nivel naţional, dar şi deputatul Florin Roman, care are în vedere postul de vicepreşedinte pentru Regiunea Centru.

UPDATE: Ludovic Orban a fost ales preşedinte al PNL, cu 3.518 de voturi, din cele 4.457 valabil exprimate. Cristian Buşoi a obţinut doar 952 de voturi.

Președinte al Comisiei de Arbitraj a fost ales Daniel Buda, cu 1.948 de voturi, iar Mihai Barbu, este președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, cu cu 2.479 de voturi.

Congresul Partidului Național Liberal a adoptat modificările la Statutul liberalilor. Președintele Comisiei de statut, Cătălin Boboc, a prezentat ultimele modificări, respectiv faptul că în Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți – 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională – și 8 vicepreședinți pentru regiunile de dezvoltare. El a precizat că în Biroul Executiv vor exista 16 membri cu rang de vicepreședinți, potrivit digi24.ro.

PNL scaun presedinte alegeri La eveniment au susţinut discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi. De asemenea, au prezentat discursuri preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, şi preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, potrivit hotnews.ro.

În competiția pentru șefia PNL s-au înscris Ludovic Orban, Cristian Bușoi și Viorel Cataramă, însă ultimul candidat nu a întrunit condiţia de susţinere politică din partea a cel puțin 10 filiale ale partidului. Astfel, au rămas în cursă Ludovic Orban, care are sprijinul majorităţii organizaţiilor judeţene, inclusiv al celei din Alba, şi Cristian Buşoi, fost ministru al Transporturilor.

La lucrările Congresului, primul a susţinut moţiunea Cristian Bușoi – susţinut de echipa Dan Motreanu, Alin Tişe (CJ Cluj), Nicolae Robu -, urmat de Ludovic Orban – susţinut de Mircea Hava, Ilie Bolojan (primarul municipiului Oradea) – fiecare echipă având alocate câte 60 de minute.

Din discursul lui Mircea Hava:

h2 Niciodată un om nu poate să schimbe opţiunea, după un discurs, două sau patru. De 25 de ani sunt primarul ales al municipiului Alba Iulia. Primar ales, pentru că oamenii au avut încredere în mine. Am învăţat că trebuie să îi fac să aibă încredere în mine.

Am învăţat că, dacă se deschide <punga> fondurilor europene, trebuie să le aducem acasă, la ei. Alba Iulia are cele mai multe fonduri europene atrase, până acum, pe cap de locuitor. Nu ştiu cât vom vorbi despre a doua ediţie…

Vreau să le mulţumesc celor care au văzut că aşa trebuie să se facă politica. Nu trebuie să vină altcineva şi să spună – tu eşti liderul, du-te în teritoriu. Trebuie să ai performanţă pentru a fi lider.

De 20 de ani, judeţul Alba este primul – sau al doilea, ne mai batem cu Aradul, unde este colegul meu, Falcă. Asta se face cu muncă şi gândindu-te la partid, nu la tine, ca lider, ci la toţi albaiulienii, toată România.

Trebuie să hotărâţi de ce Ludovic Orban şi nu Cristian Buşoi. Uitaţi-vă pe lista de susţinători. Primarii sunt baza partidului. Nu vă amintiţi de ei doar când trebuie să votaţi.

Trebuie să faci legi ca să dovedeşti că îţi pasă. Dacă îţi pasă, lucrurile ajung unde trebuie.

Încă o dată, eu vă apreciez, eu discut cu oameni, nu cu piese de şah pe care cineva le mută.

Ludovic Orban este singurul în care am încredere că, împreună cu voi, vom construi PNL, îi vom da forţă. Că vom face parteneriat corect cu preşedintele Iohannis şi vom face ce trebuie din România.

Sunt sigur că veţi vota cu mintea, nu cu fiţuica, echipa care poate construi ce ne dorim.

La 1 Decembrie, anul viitor, vă invit la Alba Iulia. Vă invit să vedeţi un oraş, un oraş inteligent, primii paşi pentru un smart city, făcut fără bani, cu oameni.

Şi asta am demonstrat, şi Aradul, şi Timişoara şi multe alte oraşe. Că se poate”.

Pe 17 iunie, 175 de liberali din Alba au votat preşedintele PNL, la Congresul Naţional al partidului. 18 dintre ei sunt reprezentanţi de drept în congres (Mircea Hava, Ion Dumitrel, Alexandru Pereş, Florin Roman, Corneliu Olar, Claudiu Răcuci, Oana Badea, Gheorghe Rotar, Dorin Nistor, Sorin Bumb, Adrian Negruţiu, Tudor Ponoran, Traian Rusu, Nicolae Albu, Rodica Andronescu, Cosmin Sularia, Aurel Voicu, Roxana Vlas), iar restul au fost aleşi.

Pe lista organizaţiilor judeţene cu reprezentare importantă la Congres s-au aflat Suceava (189 de delegaţi), Bihor (179 delegaţi), Alba şi Cluj, cu acelaşi număr de delegaţi – 175, urmate de Prahova (163 de delagaţi), Arad (153 de delegaţi), Sibiu (153 de delegaţi), Constanţa (152 de delegaţi), Timiş (149 de delegaţi) şi Ilfov (144 de delegaţi). Aceste prime zece organizaţii au aproape o treime din numărul total de delegaţi de la Congres.

Liberalii din Alba au hotărât, în 9 iunie, cu majoritate, să îl sprijine pe Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al partidului, la alegerile din 17 iunie. 73 dintre cei 75 de reprezentanţi ai organizaţiei PNL Alba, prezenţi la şedinţa Colegiului director judeţean, au votat moţiunea lui Orban. Cristian Buşoi nu a obţinut niciun vot.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Liberalii din Alba au semnat, în majoritate, moţiunea lui Orban. Doi au ales să-l sprijine pe Cataramă

Duminică, 18 iunie, se desfăşoară Consiliul Naţional de Coordonare. În acest for vor fi aleşi patru prim-vicepreşedinţi, 16 vicepreşedinţi (8 vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate şi 8 vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare) şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor de arbitraj şi de cenzori. Noul secretar general al partidului va fi propus de preşedintele PNL.

Mircea Hava candidează funcţia de prim-vicepreşedinte (relaţii internaţionale) avându-l contracandidat pe Mugur Cozmanciuc (PNL Neamţ).

Vezi şi Mircea Hava, al doilea om în PNL, după Ludovic Orban. Va candida pentru funcția prim-vicepreședinte al partidului

Funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Centru este vizată de Florin Roman şi Ovidiu Moldovan.

De asemenea, Simone Albani se află pe lista candidaţilor pentru o funcţie de membru în comisia de cenzori.

Candidaţi Biroul Permanent PNL:

Mircea Hava şi Mugur Cozmanciuc – prim vicepreşedinte (relaţii internaţionale)

Ilie Bolojan şi Viorel Cataramă – prim-vicepreşedinte (strategii politice)

Raluca Turcan şi Alin Tişe – prim-vicepreşedinte (comunicare)

Iulian Dumitrescu şi Nicolae Robu – prim-vicepreşedinte (mediul de afaceri şi societate civilă)

Florin Roman şi Ovidiu Moldovan – vicepreşedinte pe Regiunea Centru

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax