Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba. Biserica Reformată de la Cricău, un monument arhitectural vechi de 800 de ani

Publicat

La doar 17 km de Alba Iulia, în satul Cricău, se află un monument arhitectural deosebit, cu o vechime e 800 de ani: biserica ridicată de saşii stabiliţi în zonă. Pe locul în care se află biserica reformată, a funcţionat în trecut o basilică romană.

Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură romanică, cu un turn semeţ şi cu navă centrală înălţată până la nivelul al treilea. Dacă exteriorul biserici este sobru, interiorul dezvăluie fresce murale şi absida vechii biserici romane. Una dintre picturile murale care arată influenţele italiene este reprezentată de „Cina cea de Taină”.

În secolul al XVI-lea, biserica a fost fortificată cu un sistem de apărare, dovadă fiind cele două portaluri gotice  – zidul de incintă în formă ovală, lung de 64 de metri şi lat de 55 de metri. De asemenea, cercetătorii au descoperit fundaţia pătrată a unui turn de poartă, pe latura de est, precum şi fragmentele unui turn nordic, plasat pentru a apăra cea mai expusă parte a fortificaţiei.

Se povesteşte că ar exista un tunel ce leagă pivniţa bisericii din Cricău de fosta cetate medievală de pe stâncile Pietrei Craivii. Studiile istorice, însă, nu susţin ipoteza, indicând faptul că nu existau posibilităţi tehnice în epoca respectivă.

Cum ajungi la Cricău?

Drumul până la Cricău este foarte uşor de găsit şi de parcurs. Acesta începe de la ieşire din Alba Iulia pe drumul care duce spre Zlatna.  După calea ferată din Şard, viraţi la dreapta şi veţi intra pe drumul 107 H , care vă duce direct la Cricău.

Unde te cazezi?

Chiar în apropierea bisericii, vă puteţi caza la Conacul „San Benedictus”. Facilităţi: restaurant,  terasă,  televiziune, internet. Tarife: cameră cu pat dublu: 23 de euro, cameră cu un pat dublu şi unul simpu: 28 de euro

La doar 6 km de Cricău, în comuna Ighiu, puteţi opta să va cazaţi la complexul turistic „Terra Mythica”. Facilităţi: teren de tenis, la aproximtiv 500 de metri – un iaz cu bărcuţe, terasă, cinematograf, piscină, restaurant, sală de jocuri (biliard, table, tenis de masă etc). internet, TV, sală de conferinţă. Tarife: camera single: 120 de lei, cameră dublă: 140 de lei, pentru un pat în cameră cu mai multe paturi, preţul este de 50 de lei; mic dejun: 15 lei.

sursă: „Judeţul Alba. Ghid turistic.” Consiliul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. a

    vineri, 06.07.2012 at 10:18

    O corectura : dupa calea ferata din Sard, virati la DREAPTA sa ajungeti la Cricau. Daca faceti stanga, o luati catre Zlatna. Bafta

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 06.07.2012 at 11:02

      s-a corectat, multumim.

  2. constantin

    vineri, 06.07.2012 at 12:21

    Drumul este excelent! Merita sa faceti un popas pe o zi racoroasa la Piatra Craivii. Se poate merge cu masina pe Valea Cricaului pana la un anumit loc, apoi o luati usor la pas. Daca este senin, veti putea vedea Alba Iulia fara probleme.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax