Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Momeli pentru date confidențiale. Ce înseamnă „phishing” și cum te protejezi de atacurile online malițioase

avatar

Publicat

inselaciune online furt cardÎntr-o perioadă în care atacurile online sunt mai mediatizate ca niciodată, ar fi bine să avem în vedere ce înseamnă „phishing” și care sunt soluțiile pentru a ne proteja. Serviciul Român de Informații (SRI) a prezentat recent, în cadrul unui articol publicat în revista Intelligence, ce reprezintă phishing-ul, care sunt metodele folosite și cum putem să evităm sau să limităm consecinţelele atacurilor online.

Din perspectiva securităţii cibernetice, phishing-ul reprezintă o formă de înşelăciune realizată prin mijloace electronice, cu scopul obţinerii unor date confidenţiale, cum ar fi: date de autentificare şi acces la anumite platforme online (adrese de email, website-uri de socializare, aplicaţii de comerţ electronic), date referitoare la carduri de credit sau alte instrumente electronice de plată, date cu caracter personal.

Originile înşelăciunii se pierd în era preistorică, însă ca formă de manifestare acestea s-a adaptat permanent, ajungând să profite de evoluţia tehnologică şi extinderea comunicaţiilor prin Internet. Tehnica de phishing este pentru prima oară menţionată într-un articol din anul 1987, termenul fiind utilizat pentru prima dată în anul 1995 ca urmare a unui atac asupra companiei americane AOL.

Termenul phishing, provenit de la substantivul englez fishing (pescuit), face referire la metodele utilizate de atacatori, respectiv folosirea unor momeli sofisticate, create în mediul virtual, pentru a-şi ademeni victime. Practica de transcriere a unor cuvinte în forme nerecunoscute oficial, cu aceeaşi rezonanţă fonetică, cum este în acest caz înlocuirea literei f cu ph şi transformarea cuvântului fishing în phishing, reprezintă un mod uzual de manifestare în mediul hackerilor, din dorinţa creării unui jargon identitar.

phisingApogeul phishing-ului

În anul 2003 a luat fiinţă Anti-Phishing Working Group (APWG), o coaliţie internaţională care reuneşte 1800 de membrii, instituţii guvernamentale, organe de aplicare a legii, organizaţii neguvernamentale şi entităţi private care activează în sectoarele financiar-bancar şi IT&C. Scopul APWG este de a crea un cadru colaborativ de monitorizare şi contracarare a fenomenului atât prin prelucrarea unor date tehnice specifice puse la dispoziţia membrilor săi, cât şi prin realizarea de conferinţe, simpozioane tematice şi programe de awareness (campanii de conştientizare publică) pentru crearea unei culturi de securitate cibernetică.

Conform ultimului raport de evaluare a fenomenului realizat de APWG, anul 2016 a înregistrat apogeul agresiunilor cibernetice tip phishing, monitorizate începând din anul 2004. Se remarcă, totodată, tendinţa evolutivă ascendentă a acestui tip de agresiuni cibernetice, fiind foarte probabil ca în anul 2017 să se înregistreze un nou record al incidenţei acestora.

Principala ţintă a acestui tip de agresiuni, la nivel mondial, a reprezentat-o, în anul 2016, zona financiar-bancară, 48% din atacurile phishing vizând servicii bancare (26%), sisteme electronice de plată (12%) şi magazine online (10%).

Metode de phishing

Cea mai folosită metodă de phishing constă în transmiterea de mesaje email nesolicitate (spam) unui număr vast de utilizatori, mesaje ce disimulează conţinut legitim al unor entităţi private sau organizaţii cu solicitarea urmării unui link spre o adresă a unei pagini web. La acea adresă, de obicei creată prin atacarea şi exploatarea prealabilă a unui website vulnerabil, se regăseşte o pagină care copiază imaginea şi identitatea unui furnizor de servicii online, cu scopul inducerii în eroare a utilizatorului. Pagina respectivă solicitată introducerea unor date de acces (nume utilizator şi parolă), date personale, datele unor instrumente de plată (de exemplu: carduri bancare) etc.

O metodă cu un grad superior de rafinament, prin tehnicile avansate de inginerie socială, atacul de tip spear-phishing. Utilizatorul vizat primeşte un mesaj personalizat, realizat în urma obţinerii unor date personale disponibile pe platformele de socializare sau website-urile oficiale ale organizaţiei din care ţinta face parte.

Adesea mesajul înşelător disimulează provenienţa de la o persoană legitimă cu un nivel ridicat de încredere şi autoritate în cadrul organizaţiei respective sau a unor entităţi partenere.

Prin diverse forme evoluate de phishing, se distribuie adesea aplicaţii maliţioase (malware), cu scopul exploatării sistemului informatic vizat şi chiar a întregii infrastructuri informatice a organizaţiei. Astfel de cazuri includ atacurile cu aplicaţii maliţioase de tip crypto-ransomware, exploatarea sistemului informatic într-o reţea de tip botnet şi chiar utilizarea în agresiuni complexe de tip Advanced Persistent Threat (APT).

Succesul unei campanii de phishing are la bază tehnici de inginerie socială prin care sunt obţinute date minimale despre viitoarele ţinte vizate în atac. Eficienţa atacului este proporţională cu nivelul de adaptare a înşelăciunii la profilul profesional, psihologic şi social al victimei.

Deşi sunt vitale în operaţiunile zilnice ale organizaţiilor publice sau private, comunicaţiile prin e-mail pot fi supuse agresiunilor cibernetice determinând întreruperi consumatoare de timp care afectează productivitatea şi, cel mai important, pierderi şi accesări neautorizate de date.

Statistici alarmante

Statisticile afişează cifre alarmante cu privire la acest tip de agresiuni. Datele indică faptul că 85% din organizaţii la nivel mondial au avut de suferit de pe urma phishing-ului, 30% din e-mailurile asociate acestora fiind deschise, această metodă reprezentând şi principalul mijloc de răspândire al aplicaţiilor maliţioase (malware).

Deşi ţara noastră se afla într-un top negativ în raportările companiilor de securitate cibernetică privind provenienţa agresiunilor cibernetice de tip phishing, fiind semnalată pe locul trei într-un raport al companiei Symantec în anul 2008 şi pe primul loc al IP-urilor de provenienţă în anul 2013, măsurile întreprinse de organele de aplicare a legii pe acest palier au dus la o temperare a acestui fenomen infracţional. În prezent România nu mai este menţionată în topul ţărilor exportatoare al acestui tip de agresiune.

 

Din punct de vedere al numărului de ţinte, România se află într-o zonă mediană a expunerii cu un procent de 10-12% dintre utilizatori, conform unui studiu Kaspersky Lab realizat pe datele aferente anului 2016.Dacă la nivel personal agresiunile de tip phishing vizează furtul de identitate şi sustragerea de date bancare pentru obţinerea de foloase financiare imediate de către infractorii cibernetici, la nivel organizaţional, în entităţile publice şi private, acestea pot produce consecinţe a căror amploare poate afecta însăşi securitatea naţională.

Recomandări anti-phishing

Pentru a evita sau limita consecinţele unui atac de tip phishing, se recomandă:

  • utilizarea unor aplicaţii de securitate (software antivirus evoluat) pe toate dispozitivele conectate la Internet, inclusiv dispozitivele mobile şi cele din spectrul larg al Internet of Things (IoT);
  • abordarea cu precauţie şi circumspecţie a mesajelor e-mail, SMS, sau în alte forme de comunicaţii electronice prin care se solicită în mod direct date confidenţiale sau accesarea unor legături web suspecte;
  • nedeschiderea ataşamentelor şi a link-urilor recepţionate prin mesaje e-mail nesolicitate sau asupra cărora planează suspiciuni cu privire la veridicitatea conţinutului şi/sau autorului;
  • vigilenţa sporită a utilizatorilor atunci când navighează pe web prin verificarea corectitudinii adresei URL a paginii, a conexiunii securizate HTTPS şi a validităţii certificatului de securitate al website-ului (semnalată de browser-ul web la începutul adresei URL accesate);
  • evitarea accesării unor platforme web care conţin date sensibile atunci când accesul la Internet se face printr-o reţea WiFi publică sau printr-o reţea al cărei nivel de securizare nu este cunoscut;
  • utilizarea, la nivelul serverelor de e-mail aparţinând organizaţiilor publice şi private, a unor soluţii de securitate şi filtrare a conţinutului recepţionat, pentru reducerea numărului e-mail-urilor nesolicitate, verificarea autenticităţii acestora precum şi îndepărtarea conţinutului maliţios;
  • notificarea imediată a autorităţilor şi companiilor de securitate cibernetică cu privire la existenţa unor astfel de atacuri în desfăşurare, pentru limitarea efectelor.

sursa: intelligence.sri.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru comerţul de bijuterii. Ce informaţii trebuie scrise pe eticheta produsului

avatar

Publicat

Comercianţii de bijuterii sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-o etichetă, cu privire la natura și caracteristicile obiectelor vândute. Regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România a fost modificat încă din 13 martie.

Potrivit art. 7, OUG 10/2018, modificat, la comercializarea obiectelor din metale prețioase, precum și a pietrelor prețioase, eticheta va cuprinde informații privind natura și caracteristicile acestora: titlul metalului prețios și/sau echivalența acestuia în karate, după caz, greutatea, tipul pietrelor prețioase, greutatea acestora și orice alte informații pe care operatorul economic le consideră utile pentru consumatori.

Prin metale preţioase se înţelege aur, argint, platină și paladiu, precum și aliajele acestora, sub orice formă iar prin pietre preţioase – diamantele naturale, rubinele naturale, safirele naturale, smaraldele naturale și perlele naturale sau de cultură.

Încălcarea acestor prevederi prin nerespectarea de către operatorii economici care comercializează bijuterii a obligației de a informa consumatorii corect, complet și precis cu privire la natura și caracteristicile obiectelor pe care le comercializează, inclusiv cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în etichetă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

sursă: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Munții Apuseni în cel mai bun ghid de călătorii din lume, Lonely Planet. Peșteri, fragi și grote scufundate

avatar

Publicat

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, dedică un articol complex Munților Apuseni. Editorii Lonely Planet oferă informații complete despre ce se poate face acolo, ce este interesant de văzut, cât costă, rate de schimb, informații practice, posibilități de acces, cumpărături, sfaturi utile și multe altele. 

”Munții Apuseni au un teren foarte propice pentru drumeții, deci merită să mergeți acolo cu un ghid (…) care vă poate ajuta să planificați vizitarea unor peșteri sau excursii cu bicicleta” scrie Lonely Planet. Padișul, Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei sunt doar câteva recomandări.

În legătură cu mâncarea, sfatul pe care cei de la ghid îl dau cititorilor lor este că ar fi bine să își pună cu ei pachețele cu gustări sau să mânânce la pensiunile unde sunt cazați pentru că ”Apusenii sunt sălbatici”, iar restaurantele sunt deschise fără un program pe care să te poți baza.

Dincolo de asta, Apusenii sunt descriși ca o poveste specială, cu peșteri, păduri de coniferee, fragi de pădure și mai ales cu platouri carstice care ascund secretul grotelor scufundate (avene).

Totodată, ghidul menționează că zona nu este potrivită pentru persoanele cu dizabilități, România nefiind echipată în general (cu excepția unor hoteluri mai scumpe) cu rampe pentru aceste persoane.

Pe forumul siteului celor de la Lonely Planet se găsesc și mai multe informatii legate de călătoria în Apuseni, oamenii schimbând sfaturi practice si impresii.

În schimb, Apusenii pot fi o destinație bună pentru a merge împreună cu copiii, editorii ghidului constatând că există multe reduceri de preț pentru aceștia și că tot ce au nevoie se poae cumpăra pe piața românească.

Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: „Din inimă, pentru o inimă”. Eveniment caritabil la Alba Iulia, pentru o pictoriţă de 18 ani

avatar

Publicat

inima

”Academia Doamnelor” va găzdui vineri un eveniment caritabil, dedicat unei tinere artiste, care are nevoie de ajutorul comunităţii.

„Vine o vreme când oamenii cu suflet mare au nevoie de susținerea semenilor lor cu suflet la fel de mare. Iar acel moment poate fi oricând, pentru oricare dintre noi. Pentru Beatrice Susan, o tânără artistă de doar 18 ani, acel moment este acum”, transmit organizatorii.

Pictorița, care a uimit încă din copilărie cu talentul său, după cum spun sursele citate, va avea o intervenție chirurgicală la inimă, o operație complicată pentru care este nevoie și de o sumă de bani, ce depășește posibilitățile financiare ale familiei sale. Familie care, la rândul său, s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile pentru alte persoane care au avut nevoie de un ajutor, într-un moment de cumpănă al vieții lor.

Aflând, de la membrii Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș, despre încercarea din viața acestei tinere, echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) Filiala Alba au decis să lucreze împreună pentru a reuși să strângă banii necesari pentru ca operația să poată fi făcută în cele mai bune condiții.

Cei care doresc să vină în sprijinul tinerei artiste sunt aşteptaţi vineri, 23 martie 2018, de la ora 18.00, la sediul Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor, nr. 3A.

„Va fi un eveniment în care muzica folk ne va vorbi despre frumusețea vieții, prin vocile interpreților Corina Ofelia Corpodean și Daniel Avram, acompaniați de chitarele care devin atât de sensibile în mâinile lor magice”, transmite Academia Doamnelor.

Apoi, veţi putea lua unul sau mai multe obiecte de artă sau decorative, pe care le puteți primi cadou în schimbul unor donații.

O parte dintre obiecte au fost realizate în cadrul atelierelor ”Produs din suflet pentru comunitate”, de către beneficiarii și voluntarii Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, împreună cu toți cei care au dorit să se alăture.

Un număr important de obiecte de artă și decorative au fost donate de artiști și iubitori de artă din toată țara, prieteni ai Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

„Sunt multe tablouri foarte frumoase, dar și alte obiecte de artă, care pot constitui un cadou perfect pentru casa oricui și care, în același timp, contribuie la salvarea unei inimi tinere și sensibile”, mai precizează Academia Doamnelor.

Donații se pot face și în contul: IBAN RO28BRDE010SV43694280100 deschis pe numele tatălui, Susan Dorică, la BRD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate