Contacteaza-ne si pe

ECONOMIE

TOP 10- Cei mai bogaţi oameni de afaceri din ALBA. Cei ZECE care fac județul să conteze pe harta economică a României

Publicat

miliardaritop10.jpgZece nume grele din județul Alba se regăsesc în ediția din acest an „Topul Forbes 500 miliardari” care îi cuprinde şi pe cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Alba. Din lista publicată de Forbes fac parte 6 miliardari ai judeţului, dar şi 4 familii. Şi Revista „Capital” a prezintat topul „ 300- cei mai bogaţi români” care cuprinde doar șapte din cei 10 prezentați de ”concurență”.

Pe primul loc în judeţul Alba, în ambele topuri se află omul de afaceri Ioan Popa, care conduce compania Transavia de 23 de ani. În topul celor de la Forbes, Ioan Popa ocupă locul 42 cu o avere estimată la 87 de milioane de euro. Capital îl poziționeză pe patronul  imperiului Transavia pe locul 25, cu o avere estimată la 153-155 de milioane de euro.

Următoarele trei poziții, din ambele topuri sunt ocupate în 2014 de Mihai Miron, care deține mai multe afaceri din domeniul farmaceutic, dar și o ferma Bioterra în comuna Doștat, Dorin Mateiu -Elit Cugir  și Claudiu Necșulescu- proprietarul companiei Jidvei. Toate aceste companii au ridicat Alba, un județ cu o populație cât a municipiului Cluj Napoca, pe locul 15 pe o hartă a businessului din România.  Contribuția celor 10 milioanari de top la PIB-ul județului au făcut ca județul Alba să conteze pe harta economică a României cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde euro. Contribuții la buget, locuri de muncă sigure, implicare socială prin susținerea unor proiecte locale din cultură sau sănătate arată că mediul de afaceri de top din Alba s-a fortificat și a intrat în era businessului adevărat.

Mai jos îi puteţi vedea pe miliardarii din Alba, care au ajuns în Top 500 Forbes România. O parte din aceştia se regăsesc şi în topul celor de la revista Capital, la categoria „Cei mai bogaţi români”.

sursa foto: wall-street.ro

sursa foto: wall-street.ro

Ioan Popa, cel care alături de familie, în urmă cu 23 de ani, a pus bazele unuia dintre cei mai mari jucători de pe piaţa autohtonă de carne, Transavia, rămâne pe primul loc ca fiind cel mai prosper om de afaceri şi cel mai bogat român din Alba. ÎnTop Forbes 500 miliardari” ocupă locul 42 şi în topul revistei Capital, „300 cei mai bogaţi români”, locul 25. Transavia este cel mai important producător de carne de pui din România, cu o producţie de peste 55.000 de toe de carne de pasăre, în fermele proprii din judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Braşov şi Harghita.

În 2013, grupul Transavia a avut o cifră de afaceri de 135 de milioane de euro. Anul trecut a fost cel mai profitabil an pentru Transavia, a declarat Ioan Popa pentru Capital. A avut un profit brut de 12,5 milioane de euro.

Chiar dacă în 2014, Ioan Popa şi-a propus ca prioritatea companiei să fie „stingerea creditelor bancare accesate în mare parte pentru modernizarea facilităţilor de producţie şi achiziţionarea de utilaje agricole performante” după cum a declarat pentru Forbes, grupul Transavia condus de omul de afaceri rămâne liderul pieţei în industria cărnii din România.

După 23 de ani de la ridicarea acestui imperiu, Ioan Popa se pregăteşte să predea ştafeta fiicei sale Theodora, care din acest an a început să se implice mai serios în afacerea familiei. „Sunt alături de tatăl meu de la 16 ani, însă am început să mă implic serios din ianuarie anul acesta. Întreg procesul de învăţare durează aproape un an”, a spus Theodora pentru Capital.

În paralel Popa investește și în comunitatea ăn care trăiește compania miliardarului contribuind substanțial la renovarea și dotarea cu aparatură performantă a unor secții din Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.

Mihai MironMihai Miron (53 de ani), antreprenor din Braşov cu afaceri în Alba ocupă locul 60 în topul Capital, respectiv 80 în Forbes. Are o afacere estimată la 80-05 de milioane de euro de către Capital în industria farmaceutică, zootehnie, industria alimentară şi agricultură. Deţne, prin intermediul a trei firme, pachetul majoritar al companiei de produse farmaceutice Ropharma. Fabrică suplimente alimentare şi medicamente, iar compania a re cinci depozite, 127 de farmacii, respectiv 1.200 de farmacii client. Miron controlează 63% din SSpitalul „Sf. Constantin” din Braşov.  Şi-a făcut un nume în businessul românesc odată cu vânzarea companiei Europharm, în 1998.

În judeţul Alba, deţine 1.400 hectare de teren şi o  fabrică de lapte la Doştat.

dorin Mateiu2Cu o afacere estimată la 60 de milioane de euro în industria alimentară, imobiliare şi afaceri cu energie electrică, patronul Elit, Dorin Mateiu (47 de ani) rămâne și în 2014 în topul bogaților. Este pe locul 91 (în coborâre), potrivit Capital, respectiv pe locul 101, în topul Forbes.

Dacă anul trecut ocupa locul 89 în top „300 cei mai bogaţi români”, în 2014, Dorin Mateiu se poziţionează pe locul 91. Înființată acum 12 ani, compania Elit Cugir, care produce mezeluri a reușit să se impună rapid pe piață. În 2013 a obținut o cifră de afaceri de peste 72 de milioane de euro și un profit net de 2,7 milioane de euro, însă în 2014 a intrat în insolvență, cu datorii de peste 10 milioane de euro.

Omul de afaceri mai deţine companii în sectorul imobiliar, construcţii şi energie. Dorin Mateiu mai deţine şi 80% din centrul comercial Alba Mall, care a încheiat anul trecut cu pierderi.

Mateiu este pasionat de golf, fiind membru al clubului “Paul Tomiţă” din Pianu de Jos.

 

 

Claudiu Necsulescu, președintele companiei Jidvei

Claudiu Necsulescu, președintele companiei Jidvei

Claudiu Necşulescu (52 de ani), omul din spatele afacerii de succes Jidvei, intră la categoria 60 de milioane de euro în industria vinului, imobiliare, turism şi agricultură, locul 102, potrivit Forbes respectiv 92, potrivit Capital. Omul de afaceri a reuşit să transforme Jidvei în cel mai mare producător român de vinuri de calitate de origine controlată din zona Transilvaniei, cu o suprafaţă de peste 2000 de hectare de viţă de vie, scrie Forbes. În ultimii 15 ani, perioadă în care compania se află sub conducerea familiei Necşulescu, vinurile albe ale acesteia au obţinut cele mai multe premii şi medalii, valoarea investiţiilor depăşind 60 de milioane de euro, majoritatea fiind regăsite în plantaţiile viticole şi sistemele de maşini pri cramă.

Grupul Jidvei are în total patru crame, dintre care două la Jidvei, una la Blaj şi una la Tăuni. inaugurată în această toamnă. Anul acesta, în condiţiile în care majoritatea producătorilor au anunţat recolte mult mai mici faţă de 2013, Jidvei a reuşit performanţa unei producţii mai mari. „2014 este un an cu provocări mari pentru viticultori, iar cei care au reuşit şi au avut logistică şi resurse financiare să poată susţine intervenţiile pentru stoparea şi prevenirea bolilor au reuşit şi în acest an să facă o recoltă absolut deosebită. Este şi cazul nostru”, a declarat Claudiu Necşulescu pentru Capital.

Chiar dacă Jidveiul este recunoscut pentru vinurile albe de calitate, de câţiva ani omul de afaceri a început diversificarea soiurilor. Majoritatea vinurilor de Jidvei cuceresc medalii la competițiile internaționale. Sauvignon Blanc ”Nec Plus Ultra” a fost considerat în 2014, cel mai bun sauvignon blanc din lume la „Concours Mondial – Sauvignon”, desfăşurată la Bordeaux, în Franţa. Familia Necşulescu a investit nu doar în vie, ci şi în restaurarea Castelului de la Cetatea de Baltă, acum o pensiune de patru stele, inclusă în circuitul de oenoturism. Nu în ultimul rând, familia Necşulescu se implică în viața comunității din localitățile de pe Târnave, finanțează o grădinită pentru localnicii din Jidvei iar fiecare angajat primește zilnic gratuit câte o pâine. Necșulescu este un mare iubitor de folclor românesc, pe care-l susține  organizând  „Strugurele de aur” un Festival destinat descoperirii și promovării tinerelor talente .

Raul Ciurtin 5Raul Ciurtin (42 de ani) reprezintă cel mai mare jucător român din industria lactatelor, Albalact. Capital îl plasează pe locul 134, cu o afacere estimată la 43-45 milioane de euro în industria alimentară, iar Forbes pe locul 158.

Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de aproape 96 milioane de euro, cu 23% mai mult faţă de anul precedent, şi a obţinut un profit de 1,9 milioane de euro, cu 14% mai mare faţă de profitul întregistrat în 2012. Înfiinţată în 10971 şi privatizată după 1990, compania Albalact are peste 800 de angajaţi şi peste 6.000 de acţionari. Raul Ciurtin deţine, împreună cu tatăl său, Petru, 42,5% din Albalact.

Prin intermediul acestei companii, cei doi oameni de afaceri controlează şi Rarăul din Câmpulung Moldovenesc (societate de tradiţie în fabricarea brânzeturilor şi laptelui praf). Raul Ciurtin mai deţine 43,24% din Prefera Foods, producător de pateuri, conserve şi dulceţuri.

Din 2014, Raul Ciurtin s-a retras din funcţia de director general al companiei Albalact, unde l-a adus pe fostul director general al Coca-Cola, Stephane Batoux.

Principalul hobby al lui Raul Ciurtin este pescuitul, iar în concedii vizitează „ţările calde, cu plaje la mare sau la ocean”, scrie Capital.

covaciu familiaCristian Covaciu controlează alături de familia sa IPEC SA, compania fondată încă de la începutul anilor 90 de Elena Covaciu, mama sa. Compania a ajuns unul dintre cei mai importanţi parteneri ai grupului suedez IKEA, pentru vesela de menaj. Familia Covaciu ocupă, în topul „500 miliardari 2014” Forbes locul 220.

Compania a investit masiv în utilarea cu roboţi a fabricii, fiind a treia ca număr la capitolul dotări cu utilaje, după Dacia şi Ford. Colaborarea cu IKEA a început din 1996, iar în 2000, prin intermediul unei finanţări a grupului suedez, a fost construită fabrica ce a adus companiei, în 2013, afaceri de 20 de milioane de euro şi un profit de 2,2 milioane de euro, scrie Forbes.

fratii-floreaFraţii David şi Marcel Florea, reprezentanţii Florea Grup au afaceri estimate la la 30-32 de milioane de euro de către Capital, fiind pe locul 182, respectiv pe locul 232 în topul Forbes. Compania cu activitate în domeniul comerţului cu carburanţi, construcţii şi transporturi a fost deschisă în 1996 de familia Florea. Firma a devenit un competitor serios în rândul marilor producători de betoane după 2005, când au achiziţionat o staţie modernă de mare capacitate şi apoi  au deschis patru fabrici în regie proprie, la Alba Iulia, Cluj, Sibiu şi Deva, dotate cu echipamente performante.

Din 2008, fraţii Florea au intrat în domeniul turismului: au inaugurat Hotelul Astoria (de trei stele), în cadrul unei investiţii de circa trei milioane de euro, iar din 2013 au cumpărat Hotelul Transilvania din Alba Iulia, aflat acum într-un amplu proces de modernizare. Cei doi fraţi mai deţin peste 100 de hectare de teren şi peste 60 de imobile.

ioan istrateIoan Istrate (57 de ani) este pe locul 244 în topul Forbes. Business-ul de familie Alpin 57 Lux din Sebeş, devenit acum afacere de 30-35 de milioane de euro potrivit Capital îi asigură în topul 300 cei mai bogaţi români din 2014 locul 175.

A intrat în afaceri acum 20 de ani cu două maşini de îngheţată şi acum se bate pentru locul I pe piaţa producătorilor de profil, scrie Forbes. În 2013, Alpin 57 Lux a a avut o cifră de afaceri de 14,7 milioane de euro şi profit de 790.000 de euro.

Ioan Istrate este unul dintre antreprenorii cărora nu le place să-şi asume riscuri. În 2011, a pariat însă şi pe produsele de patiserie. Susţine că seriozitatea şi implicarea sunt cele mai importante calităţi  în business, mai ales într-o companie în care depind de el foarte mulţi angajaţi.

A investit şi în imobiliare. A cumpărat şi restaurat integral clădirea Leul de Aur din Sebeş, cel mai vechi han din oraş construit la începutul secolului al XV-lea, devenit acum hotel şi loc de întâlnire pentru oamenii de afaceri.

hugo levente baraBara Levente conduce un business „condimentat” care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro, potrivit Forbes, astfel că în topul miliardarilor este pe locul 252. Supremia Grup, companie cu capital privat integral românesc, înfiinţată în 2000, are un portofoliu de peste 2000 de clienţi activi în România, dar şi în Europa. Are peste 250 de angjaţi.

În ultimul an, a construit un parc fotovoltaic în valoare de 1,2 milioane de euro, iar compania funcţionează acum cu energie verde 100%. A făcut investiţii de un milion de euro în mărirea capacităţii fabricii din Alba Iulia, înfiinţarea morii de boia şi a brandului Paprika de Transilvania, la fabrica din Sîntimbru, unde au planuri pentru cultivarea ardeiului pentru boia.

Despre averea sa, spune că se situează între 18 şi 22 milioane de euro. În afară de Supremia Grup, mai deţine Vila-restaurant Preciosa din Alba Iulia.

9-emil-gotaFamilia Goţa, ocupă cu Elis Pavaje locul 346 în topul Forbes şi locul 230 în clasamentul Capital, fiind vorba despre o afacere de 22-24 milioane de euro. Familia Goţa deţine compania Elis Pavaje, producător de pavaje, rigole, dale şi borduri.

Emil Elisiu Goţa a început acest business în 1991, ca o mică afacere de familie, cu o producţie de doar 17 mp/zi. În cei 23 ani de activitate, afacerea s-a dezvoltat ajungând astăzi la o producţie de 9000 mp pe zi. Alis Pavaje a ajuns la 420 de angajaţi, care lucrează în cele două unităţi de producţie. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la aproape 23 milioane de euro. Printre cei mai mari clienţi ai companiei, se află Dedeman, OMV Petrom, Alba Mall, Cluj Arena şi Rehau.

 

 

 

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Rolul temelor pentru acasă ale elevilor. Primele concluzii, după consultarea publică organizată de minister

Publicat

Temele pentru acasă sunt considerate utile și necesare pentru îmbunătățirea învățării, a fost concluzia generală în urma consultării publice din perioada 7-20 noiembrie, organizată de Ministerul Educației Naționale și Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Totuşi, sunt şi unele aspecte ce ar trebui îmbunătăţite.

La consultare au participat, completând integral un chestionar on-line, 70.952 de actori din învățământul preuniversitar, dintre care 27.383 părinți (84% – mame), 32.786 de elevi și 10.783 de cadre didactice din toate județele țări. În urma analizei răspunsurilor primite, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a elaborat un raport care include rezultatele și concluziile acestei consultări publice.

Conform studiului, temele pentru acasă sunt considerate utile și necesare pentru îmbunătățirea învățării de cei mai mulți dintre respondenți.

Cu toate acestea, se constată o preponderență a temelor repetitive, monotone și dificile, care întăresc ceea ce s-a predat la clasă. Profesorii se centrează pe explicarea sarcinilor și pe feedback-ul frontal, în timp ce elevii și părinții își doresc teme diferențiate, provocatoare, pe care să le rezolve creativ și eventual în echipă. Mai mult de jumătate dintre profesori declară că nu dau teme pentru vacanță.

Pe de altă parte, 75-80% dintre elevii şi părinții care au completat chestionarele consideră că temele sunt adesea prea obositoare și prea multe și că acestea consumă o mare parte din timpul liber. Un alt efect negativ face referire la faptul că temele pentru acasă conduc la neliniște, îngrijorare sau stres. Această afirmație este susținută cu prioritate de către părinți (70,7%) şi de către elevi (67,8%), în ponderi mai ample la liceu şi la gimnaziu, unde şi complexitatea temelor este mai mare. În același timp, aproape 80% dintre părinți afirmă că elevii au nevoie de sprijin în rezolvarea temelor.

În privința adoptării unui act normativ care să reglementeze rolul temelor pentru acasă și timpul necesar efectuării acestora, opiniile cadrelor didactice sunt polarizate: o parte consideră că temele pentru acasă trebuie să beneficieze de o reglementare juridică pentru o raportare la un cadru comun, evitându-se astfel excesele legate de volumul temelor, gradul de dificultate, timpul necesar efectuării acestora etc.

La polul opus se situează opinia potrivit căreia această chestiune trebuie să fie și poate fi gestionată de către profesioniști (cadrele didactice), în funcție de particularitățile fiecărei clase, reglementarea acestei problematici fiind văzută drept o constrângere a libertății de acțiune a profesorilor.

Fetele şi băieții se raportează la teme în mod diferit. La nivel general, ponderea elevilor care susțin efectele pozitive ale temelor este mai mare în rândul fetelor, comparativ cu băieții.

Recomandările respondenților susțin acordarea unei atenții speciale nu doar tehnicilor de învățare independentă, care contribuie la formarea unor deprinderi de rezolvare independentă a unor sarcini, transferabile în efectuarea temelor pentru acasă, ci și tehnicilor de lucru în echipă, care contribuie la exersarea competențelor de comunicare, negociere, management al timpului etc., competențe transferabile în realizarea unor teme de grup.

Alte propuneri vizează nevoia de stabilire a unor teme pentru acasă cu caracter interdisciplinar sau transdisciplinar, alternarea temelor clasice, tradiționale, cu cele cu caracter practic-aplicativ, legate de viața reală (proiecte, machete), diferențierea între teme zilnice și teme cu termen mai lung de realizare (săptămânal, bilunar, lunar, semestrial) pentru formarea/dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor legate de managementul timpului, a responsabilității etc.

De asemenea, apar recomandări privind utilizarea unor instrumente pentru monitorizarea temelor zilnice și săptămânale la nivelul clasei, care să sprijine cadrele didactice în stabilirea realistă a temelor (ex. caietul/jurnalul/graficul clasei, disponibil/accesibil pentru toți profesorii care predau la clasa respectivă).

Reamintim că demersul consultativ al MEN și al ISE are ca obiective corectarea unor disfuncționalități semnalate și identificarea unor noi abordări în ceea ce privește rolul temelor în procesul de învățare. Studiul integral și sinteza de cercetare sunt disponibile pe site-ul Institutului de Științe ale Educației: http://www.ise.ro/temele-pentru-acasa-raport-de-consultare-nationala.

sursă: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Camera Deputaţilor a adoptat Split TVA. Care sunt prevederile din lege

Publicat

Legea de aprobare a OUG privind split TVA a fost aprobată miercuri de Camera Deputaţilor, cu 163 de voturi ”pentru” și 95 ”împotrivă”.

Potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA, și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei — restul contribuabililor;

c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

De asmenea, persoanele publice și persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA au fost scoase din rândul celor care au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul maşinilor second-hand înmatriculate în România a crescut cu 71%. Cum s-au vândut autoturismele noi

Publicat

Numărul maşinilor noi înmatriculate în România a crescut cu 14,64%, în primele 11 luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce autoturismele second-hand au fost cu 71% mai multe.

Au fost 99.000 de autoturisme noi înmatriculate, faţă de 474.487 de maşini second-hand.

În intervalul ianuarie – noiembrie 2017, pe primele trei locuri la numărul înmatriculărilor de autoturisme rulate se află: Volkswagen, cu 124.533 de exemplare (+58,04% faţă de perioada ianuarie – noiembrie 2016), Opel (58.934, +31,55%) şi Ford (46.838 unităţi, +51,70%), potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), potrivit Agerpres.

Totodată, la capitolul vehiculelor noi, din totalul de 98.116 unităţi, cele mai multe înmatriculări au fost consemnate pentru Dacia – cu 27.424 unităţi (+9,79% comparativ cu primele 11 luni din anul anterior), Volkswagen (9.050 unităţi, +21,53%) şi Skoda (8.439 unităţi, +6,62%)

Cea mai redusă frecvenţă a înmatriculărilor de autoturisme noi s-a consemnat în luna noimebrie la: Alfa Romeo (nouă unităţi), Subaru (6), Bentley (4), Lada şi Ssang Yong (câte trei unităţi), respectiv Ferrari şi Maserati (câte o unitate).

Tot la nivelul lunii noiembrie, au fost înmatriculate în România 48.458 de autoturisme rulate, ceea ce reprezintă un salt de 89,78%, în comparaţie cu noiembrie 2016, când s-au înregistrat 25.534 de exemplare.

Conform datelor DRPCIV, parcul auto naţional din România s-a majorat, în 2016, cu 6,21% faţă de anul anterior, depăşind 7 milioane de vehicule, din care peste 1,25 de milioane erau înmatriculate în Bucureşti.

Astfel, din cele 1,253 milioane de maşini înregistrate în Bucureşti (circa 18% din total), puţin peste un milion de exemplare reprezentau autoturisme.

În Capitală, majoritatea vehiculelor se încadra, la finele anului trecut, în categoria de vechime 6-10 ani (346.594 unităţi), urmată de cele mai vechi de 11-15 ani (301.648 unităţi) şi de cele cu peste 20 de ani uzură (195.666 unităţi).

Numărul autovehiculelor noi (0-2 ani vechime) se situa în Bucureşti, la sfârşitul anului 2016, la 134.322 de unităţi, iar 104.068 dintre acestea făceau parte din categoria ‘Autoturisme’.

La nivel naţional, din totalul celor 7.010.608 vehicule care circulau pe drumurile naţionale la finele anului trecut, 5,47 de milioane (78%) erau autoturisme, în creştere cu peste 6%, comparativ cu sfârşitul anului 2015, când au fost înregistrate 5,15 milioane de exemplare.

La finele lui 2016, pe drumurile din România circulau 3,036 milioane de vehicule cu motorizare diesel (din care 2,119 milioane de autoturisme), în timp ce 3,586 milioane de maşini aveau motoare pe benzină, din care 3,339 milioane erau autoturisme.

surse: digi24.ro, agerpres.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REVELION 2018 la ALBA IULIA. Unde ne putem petrece noaptea dintre ani. Ofertele restaurantelor din oraș

Publicat

FOTO: Romulus Opriscan

Mai avem doar câteva săptămâni să ne încheiem socotelie cu 2017 pentru că 2018 este gata să intre pe ușile noastre. Pentru că se spune că, după cum ne petrecem Revelionul, aşa ne va fi tot anul, ar trebui să ne gândim din timp unde, cu cine și cum ne vom lua rămas bun de la 2017. Dacă încă nu v-ați închiriat o cabană sau un sejur la munte sau dacă pur și simplu doriți să petreceți în Alba Iulia, aveți la dispoziție destul de multe variante. Oferte cu pachete de cazare, seri sofisticate, cu tematică sau tradiționale. Restaurantele din Alba Iulia s-au gândit la toate. 

Pentru a vă face o idee și poate pentru a vă inspira, în cazul în care nu sunteți deciși ce faceți de Revelion, vă prezentăm o scurtă listă cu ofertele de la restaurantele din Alba Iulia.

Theodora Golf Club

De Revelion, alege să ai parte de o experiență glam la Theodora Golf Club! 

Întâmpină noul an într-o atmosferă de poveste, în cea mai nouă locație din inima Transilvaniei!
Muzica live, preparate atent selecționate și o colecție de vinuri special aleasă, toate te așteaptă la Theodora Golf Club în noaptea dintre ani.  Atmosfera vibrantă, creată de trupa Take Five, alături de meniul cu preparate alese și open-barul sunt propunerea reasortrului pentru a petrece noaptea dintre ani.

Pachetul include: cină festivă, selecție de vinuri / open bar, fresh corner, candy bar, muzică live / entertainment
Preț: 500 RON / persoană sau 770 de lei cu o noapte de cazare și masa în 1 ianuarie.

Meniul:

-Piept de rață afumat pe felii de portocale confiate, roșii picante, dulceață de mere și sos cassis.

-Biban de mare cu homar, sos pesto cu creveți și insalata mista- un răsfăț tomnatic cu legume de sezon proaspete.

-Pulpă de iepure cu stoemp de legume, ciuperci sălbatice și nuci, struguri glasați cu reduție de vin roșu.

-Mousse de fructe de pădure negre și portocală.

Înconjoară-te de prieteni și alege cele mai bune preparate dintr-un meniu aparte și cele mai alese băuturi de la open bar-ul ce-ți va sta la dispoziție.

Rezervă-ți acum locul la petrecere într-o locație spectaculoasă! Detalii la 0258 701 004.

 

 

Hotel Transilvania

Anul acesta, petrecerea de la Hotel Transilvania este una inspirată din Game of Thrones și ale lui personaje fantastice. Gazda a pregătit o seară plină de distracție.

Pachetul de Revelion include: Petrecerea de anul nou, 3 nopți de cazare în camere Deluxe, cină festivă în 1 ianuarie, 2 micuri dejun, brunch în 1 ianuarie și un cadou. Prețul pachetului este de 975 de lei de persoană.

Cei mici vor avea propriul lor revelion! O sală special amenajată pentru copii, unde ei se vor bucura de activități și jocuri care îi vor ține antrenați, iar pe dumneavoastră vă vor lăsa să vă bucurați de petrecere!

Meniu copii:  Pizza cu șuncă și cașcaval, Crenwursti de curcan, Șnitzel cu cartofi aurii, Prăjituri asortate, Tort festiv Chocolatier

125 lei/ copil – include și programul special de animație

 Rezervări și informații: 0258 812052; [email protected]

Hotelul Astoria

Organizează petrecerea din noaptea de Revelion într-un atmosferă plăcută, ce va fi întreținută cu bucate delicioase şi muzică bună. Cei care aleg să-și petreacă noaptea dintre ani la Astoria vor fi răsfățați cu un meniu bine ales.

Preţ: 250 lei/persoană, iar pentru rezervări: 0731 190 948  / [email protected]

Vila Precioasa:

Petreceti un Revelion Interbelic. Dress code obligatoriu. Aceasta este propunerea Vilei Preciosa pentru noaptea de Revelion.

Menul:

-Aperitiv Festiv Revelion 2018
-File de somon cu sos de avocado si orez prajit
-Trunchi de zucchini cu muschiulet de porc si antricot de vita in sos de ciuperci mixte cu mere si pastarnac copt
-Camembert la cuptor cu dulceata de afine
-Desert Revelion 2018
-Open Bar
Distracția va continua a 2-a zi cu pânz și cina culminată cu un purceluș de lapte umplut, flambat.

Prețul este de 360 de lei pentru noaptea de revelion și 280 de lei pentru ziua de 1 ianuarie.

Social Pub 1880

Oferta bauturi in regim open bar’

Oferta food: Bufet suedez rece:, Crochete de curcanâ, Minisnitel de porc in susan Rulou de sunca cu hrean Chiftelute aperitiv, Miniburgeri de vita, Jumeri de porcl, Rulada de pui cu legume in crusta de verdeturi ,Fish & chips (crochete de peste si chipsuri) ,Platou de branzeturi fine, struguri, nuci si mix de masline , Bufet de salate: salata cu creveti si quinoa, salata capresse, salata de vinete

Bufet cald: sarmale cu costite de porc fragede

Desert – minipavlova (tortulete din bezea cu sos de fructe)

Preț: 229 RON/persoană

 

Panoramic Bar&Grill

Pentru cei care preferă simplitatea și compania naturii în detrimentul aglomerației urbane şi doresc să petreacă trecerea dintre ani într-un loc liniştit şi cu o atmosferă familiară, Panoramic Bar&Grill vă aşteaptă cu porţile deschise.

Aperitiv: Cârnaţ fiert în moare, caltaboş, tobă, jumări, guşă cu boia, salată de vinete, salată de beof, chiftele, şniţele, brânzeturi, untură, ceapă roşie, castraveţi, roşii, măsline.

Fel principal: Sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână

Desert: Tort festiv, prajitura de casa, saleuri, alune

Open Bar: Ţuică de casă, coniac de Jidvei, vin Jidvei alb şi roze, băuturi răcoritoare, cafea, apă plată, apă minerală, şampanie.

Preţ: 200 lei/persoană

Hotel Medieval

Hotelul îşi aşteaptă clienţii cu cele mai sofisticate mâncăruri, dar şi muzică pe măsură. Preţul pentru noaptea de Revelion este de 300 de lei/persoană.

Pachetul pentru revelion la Hotel Medieval include trei noți de cazare, tur al Cetății Alba Carolina, cină festivă, degustare de vinuri și alte activități. Prețul pentru un astfel de sejur este de 450 de euro de persoană.

 

 Allegria HOTEL

Oferta sejur revelion 2017 – 2018 ALL INCLUSIV

Oferta sejurului de Revelion este pentru perioada 30 decembrie – 2 ianuarie. Aceasta cuprinde meniul all inclusive, accesul la centrul SPA și seara de revelion la Pavilion Mercur.

Preț: 550 Euro/cameră/2 persoane.
Copiii <5 ani gratuit;
Copiii 5-14 ani 150Euro;
Copiii >14 ani tarif normal;

Mercur STYL

„Haideți să petreceți această seară alături de noi. Noi suntem responsabili pentru atmosferă și toate detaliile organizatorice, voi trebuie să veniți doar plini de energie, de toate celelalte ne ocupăm noi” spune cei de la Mercur Styl.

Ambianța va fi asigurată de DJ Paul.

Preț 230 lei/ persoană, iar copiii până în 10 ani beneficiază de o reducere de 50%.

 

 

IRISH PUB EROL:

Și cei de la Irish Pub s-au gândit să organizeze o petrece pentru noaptea dintre ani. Cei care vor alege să petreacă revelionul aici vor avea la dispoziție:

Bufet suedez:  Bruschete cu salam și mozarella, Bruschete cu somon și lămâie,Pastă de peşte,Chifteluțe asortate (simple/cu susan),Șnițel de curcan în fulgi de porumb cu ananas și cașcaval,Peşte pane cu lămâie,Ficăței în mantie de bacon,Doboș fantezie, Rulada de pui primavera cu ciuperci, Terină de curcan cu mirodenii, Frigărui de brânzeturi cu struguri și măsline asortate, Roșii cherry pe pat de rucola și valeriana

Salate: Roșii umplute cu salată de vinete, Salată de boeuf, Salată mixtă (roșii , castraveți , ardei), Măsline asortate
Platou haiducesc,Ciuperci sote, Ceafă de porc,Cârnăciori, Ciocănele, Pulpă de rață , Cartofi sote, Murături asortate

Desert: CANDY BAR

Preț: 220 lei/persoană

 

Hotel Cetate

Și la Hotel Cetate restaurantul este pregătit să-i primească pe petrecăreți în noaptea de Revelion.

Cină festivă: Gustare rece (Mouss de tartar roşu pe pat de crackers, piept de raţă alla caciatora pe mandarină, triangle de curcan în jeleu de dovleac şi fistic, minicornete cu brânzeturi fine, muşchiuleţ de porc florentin, coşuleţ de kiwi cu ouă de prepeliţă şi creveţi black tiger, rulada palaciego, măsline asortate, frigănele de roşii cherry şi mozzareline, terină de vită în crustă de sfeclă, minicochilii umplute cu salată grecească).

Preparat special: Duet de file de somon şi butter fish, bucheţele de legume tricolore morcov, ardei, ţelină şi sos de şampanie.

Fel principal: Muşchiuleţ de porc  în crustă de ierburi aromate, pulpă de raţă caramelizată cu miere şi ghimbir, coşuleţ umplut cu piure de cartofi şi morcov, muraturi de casa asortate 

Preparat tradiţional: Sărmăluţe tradiţionale cu mămăliguţă şi chips de bacon

Desert: Mousse de ciocolată cu nucă/fructe asortate/mix de alune.

Preț: 250 lei/persoană

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

BARIERE la toate trecerile de cale ferată. Proiectul, în dezbateri la comisiile Camerei Deputaţilor

Publicat

Proiectul de lege prin care zeci de parlamentari susţin obligativitatea instalării de bariere, semibariere sau semnalizări la trecerile de cale ferată a fost adoptat de Senat. Acum a ajuns la dezbateri în comisile de specialitate de la Camera Deputaților, forul decizional.

“Zilnic, zeci de conducători auto ignoră cu bună știință regulile de circulație și traversează calea ferată, chiar dacă în orice clipă ar putea fi spulberați de tren. Mulți șoferi uită că trenul nu acordă <prioritate>. Din teribilism și uneori chiar din neatenție sunt șoferi care cred că pot trece calea ferată până să apară trenul, însă, de cele mai multe ori, se dovedește contrariul. De cele mai multe ori astfel de evenimente se soldează cu moartea unui om”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit inițiatorilor, în țara noastră întâlnim multe drumuri internaționale și naționale care sunt traversate de linii de cale ferată și care nu sunt prevăzute cu bariere sau semibariere, ci numai cu avertizare sonoră și luminoasă. „În aceste condiții, zeci de șoferi își riscă viața, fără să știe în ce momemnt și de unde ar apărea trenul”, mai susțin parlamentarii.

Potrivit propunerii legislative, trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale “E”, precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere, vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere.

De asemenea, administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 metri măsurată din intersecție.

Proiectul legislativ prevede și amenzi mari pentru cei care nu respectă noile prevederi:

– amendă între 50.000 – 250.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind montarea de bariere sau semibariere

– amendă între 30.000 – 150.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind asigurarea vizibilității trecerilor la nivel cu calea ferată.

surse: senat.ro, legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate