Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veşti bune pentru elevii din România. Naveta decontată chiar dacă au o școală în localitate

Publicat

elevi

naveta elevi 2 Legea care prevede decontarea navetei şcolare din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost promulgată joi, 28 septembrie, de președintele Klaus Iohannis. Legea permite decontarea integrală a transportului elevilor la un liceu din altă localitate, deși există o unitate de învățământ și în localitatea de domiciliu.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat joi, 28 septembrie decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2016 pentru completarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi a art. 45 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, precum şi pentru abrogarea art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Legea prevede decontarea navetei școlare, din bugetul Ministerului Educației Naționale, și pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu la filiera, profilul sau specializarea solicitată.

Potrivit actului normativ, decontarea se va putea face fie prin unităţile de învăţământ la care aceştia sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Dacă fac naveta pentru a merge la școală pe distanțe de până la 50 de kilometri, elevii pot să ceară decontarea în întregime a abonamentelor de transport rutier, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2016.

Ce spune legea?

Potrivit ordonanţei în România învățământul constituie prioritate națională. Având în vedere că în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri,  mecanismul actual de decontare plafonată nu acoperea tariful integral decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, iar în multe cazuri diferența de preț nedecontată este foarte mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde se găsesc cei mai mulți tineri.

În prezent, nu mai există plafonări în ceea ce privește decontarea abonamentelor elevilor care fac naveta. Atâta timp cât vorbim de distanțe de până la 50 de kilometri, aceștia pot deconta integral abonamentele rutiere pentru a merge la școală.

Operatorul de transport rutier are obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor și să asigure transportul rutier al elevilor.

sursa: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax