Actualitate
1-2 octombrie: Reuniunea de Alpinism şi Escaladă Sportivă, lângă Zlatna. Trasee mai dificile, la ediţia din acest an a evenimentului
În weekendul 1-2 octombrie, lângă Zlatna, pasionaţii de căţărat pe munte sunt aşteptaţi la Reuniunea de Alpinism şi Escaladă Sportivă (RAE), ajunsă la ediţia a XI-a, în acest an. Organizatorii transmit că de această dată traseele sunt mai dificile, cu morfologie diversă.
Este o acţiune prin care membrii comunităţii locale de alpinişti, dar şi căţărătorii din alte zone se întâlnesc pentru a se bucura împreună de treseele vechi (unele cu valoare istorică) sau recent echipate.
Organizată de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna, cu sprijinul SP Salvamont Alba, reuniunea se desfăşoară în zona Colțul lui Blaj, olistolit calcaros, situat în apropierea orașului Zlatna, în amonte pe Valea Poienii, afluent al Văii Morilor.
În cadrul Reuniunii, se va desfășura și un Concurs de Escaladă Sportivă în Sistem Open (cu participare deschisă), aflat la a III-a ediţie. Concursul se va desfășura doar pe parcursul zilei de sâmbătă.
Spre deosebire de anii trecuți, traseele din context sunt mai dificile (cca. 10% grad 5 — 6, 30% grad -7– 7+, 50% peste 8-, proiecte 10%), cu o morfologie diversă față de alte zone de escaladă din arealul Văii Ampoiului, transmit organizatorii.
Alte informații referitoare la zona de concurs, acces, parcare, loc de campare pot fi găsite şi pe Facebook, pe pagina evenimentului RAE 2016.
Detalii din regulamentul concursului
Prin intermediul acestui eveniment se dorește oferirea unui context prin care pot fi perfecționate tehnicile de escaladă, dar și corelarea lor cu alte discipline sportive practicabile în arealele montane.
Escalada sportivă este un sport complex, care prin specificul său, se desfășoară în mediu natural și prin urmare este supus unor riscuri naturale (meteo, tectonice, meteorologice, faună, vegetație etc); umane (greșeli, neatenție); materiale (echipament necorespunzător, suprasolicitarea acestuia etc)
Prin urmare există un anumit nivel de pericol obiectiv de accidentare care nu poatefi prevenit sau redus la zero de către organizatori. Concurenții precum și alte persoane prezente în context sunt supuse unor riscuri pe care trebuie să și le asume și pentru a căror reducere trebuie să conlucreze atât cu organizatorii cât și cu ceilalți participanți.
Cățărarea sau staționarea la baza traseelor prezintă un risc obiectiv legat de căderile de pietre sau alte materiale, aspect care implică utilizarea obligatorie a căștii de protecție.
Asigurarea pentru parcurgerea traseelor se va realiza reciproc de către participanți care vor trebui să posede coardă proprie de 60 m lungime, ham, încălțăminte etc.
Participarea sau prezența minorilor în zona de concurs este permisă doar în prezența părinților sau a delegatului acestora (prin act legalizat notarial).
Pentru concursul de cățărare, sunt puse la dispoziție 19 trasee echipate cu ancore mecanice și bucle expres, fiecare fiind notat cu 1000 de puncte care vor fi împărțite la numărul de participanți care le realizează în sistem rotpunckt dintr-un număr nelimitat de încercări desfășurate în intervalul de timp alocat desfășurării competiției și în consens cu ceilalți participanți.
Traseele sunt comune pentru categoriile juniori, feminin seniori. Se consideră participantă o categorie care numără minimum 5 concurenţi. În caz de egalitate între participanți, departajarea se face prin parcurgerea, la vedere, a unui traseu de tip superfinală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News