Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1.500 de euro pe hectarul cultivat cu usturoi. Ministerul Agriculturii va compensa pierderile producătorilor. Care sunt condițiile

Publicat

1.500 de euro pe hectarul cultivat cu usturoi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va aloca în acest an peste 4 milioane de euro pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema „Ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024” a fost publicată de MADR în transparenţă decizională, vineri 9 februarie, pe site-ul instituţiei.

„Prin instituirea schemei de ajutor de stat se va asigura un grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

1.500 de euro pe hectarul cultivat cu usturoi

Suma totală alocată pentru aceste ajutor de stat este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, pentru producătorii agricoli care înființează culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha.

Beneficiarii, respectiv întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, trebuie să depună cererile şi documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv. Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Beneficiarii schemei sunt întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, respectiv:

a) producători agricoli persoane fizice;

b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind  societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cooperativele agricole organizate potrivit prevederilor Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004;

d) organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

Care sunt condițiile de eligibilitate

Beneficiarii prezentei scheme trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate cumulative:

a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;

b) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2024, la data depunerii cererii;

c) să înființeze culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024;

d) să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat;

e) să mențină cultura de usturoi înființată.

Verificările în teren ale culturilor de usturoi înfiinţate se realizează de către echipe mixte formate din experţi din cadrul DAJ şi APIA.

În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată beneficiarilor depăşeşte resursele financiare totale, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporţional.

La nivelul României, în anii 2019-2020 consumul mediu anual de usturoi uscat se situează în jurul valorii de 2,2 kg/locuitor ceea ce reprezintă circa 1,2% din consumul de legume. În anul 2021 consumul mediu anual de usturoi uscat a crescut la 2,5 kg/locuitor.

Din analiza datelor MADR, preluate de la INS, privind schimburile comerciale cu usturoi, în perioada 2020 – 2023 s-au constatat solduri anuale negative, ceea ce impune necesitatea creşterii producţiei interne de usturoi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax