Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1 August: Scoaterea Sfintei Cruci şi Începutul Postului Sfintei Marii. Procesiunea pentru sfinţirea locurilor şi alungarea bolilor

Publicat

Pe 1 august, începe postul Sfintei Marii. La aceeaşi dată, în cetatea Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, pâna la Catedrala Sfânta Sofia. Scoaterea Sfintei Cruci este instituită la dorinţa comună a ortodocşilor greci şi rusi, pentru prăznuirea biruinţei simultane pe care au repurtat-o ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra sarazinilor.

Citeşte şi Postul Sfintei Marii. Zi liberă pe 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Tradiţii, obiceiuri şi semnificaţii

La procesiunea de pe 1 august, din Constantinipol participau o mulţime de preoţi şi diaconi, care o tămâiau pe toata durata procesiunii.

Timp de două saptamani, până pe 15 august, din Biserica Sfânta Sofia se făceau zilnic procesiuni, în diferite zone ale cetăţii.

Fiecare procesiune se oprea la câte o fântână, care avea baptisteriu, pentru a săvârşi sfinţirea apei.

La întoarcere, Sfânta Cruce era aşezată din nou pe Sfânta Masă.

Precesiunile se făceau în toate cartierele orasului, pentru a-i proteja pe locuitorii capitalei de epidemiile ce se puteau răspândi uşor în timpul căldurilor din luna august.

În vechiul Ceaslov grec scrie: „Datorită mulţimii slăbiciunilor şi bolilor molipsitoare din popor, în august, potrivit unui obicei străvechi, se face procesiune cu Lemnul Sfintei Cruci din Constantinopol, pe străzi, spre sfinţirea locurilor şi alungarea bolilor. În ajun, pe 31 iulie, Lemnul Crucii se scoate din trezoreria imperială şi se duce pe sfânta masă a marii biserici, Sfânta Sofia. De la această dată şi până la Adormirea Maicii Domnului, este purtată prin oraş, dupa săvârşirea Litiei, spre a fi venerată de popor.”

sursa: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax