Eveniment
1 IUNIE, Ziua internațională a Copilului: Serbarea dedicată miracolului nașterii și întoarcerii la inocență. Semnificația zilei
Ziua internaţională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de ţări din lume pe 1 iunie. 1 Iunie – Ziua Copilului este ziua în care se celebrează miracolul nașterii, miracolul purității, dar și întoarcerea la inocență.
Ziua Copilului a fost menționată pentru prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite tari au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.
CITEȘTE ȘI: 1 Iunie 2021, Ziua Copilului. Cele mai frumoase mesaje, urări sms-uri şi felicitări care să îi bucure pe cei mici
După aceasta conferință, multe guverne au introdus “Ziua Copilului”. Nu se știe exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă că Ziua Internațională a Copilului.
CITEȘTE ȘI: 1 Iunie la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor din Cetatea Alba Carolina, de Ziua Copilului
Există însă o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferință de la Geneva.
Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, la Moscova.
În unele ţări Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu exite o ţară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial.
- Congo şi Camerun, pe 25 decembrie,
- în lumea arabă, Franţa, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie,
- în Australia, în a patra miercuri din octombrie,
- în Nepal, Austria şi Germania, în 14 şi 20 septembrie,
- în Uruguay, în prima duminică din august,
- în Indonezia, pe 23 iulie,
- în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 şi pe 14 în 2020,
- în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 şi pe 10, în 2020,
- în Turcia, pe 23 aprilie,
- Bahamas, unde Ziua Copilului este prima zi de vineri din ianuarie.
Cum a luat naștere Ziua Copilului
Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva.
Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, potrivit Agerpres.
Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului.
Această zi avea să fie marcată ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.
Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copilului în România.
Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News