Connect with us

Eveniment

1 Mai sau Ziua Muncii: Originile zilei internaționale dedicate muncitorilor. Cum se sărbătorea la Alba Iulia, în comunism

Publicat

1 Mai sau Ziua Muncii: Sărbătoarea de 1 Mai, cunoscută ca Ziua Muncii, este o sărbătoare internațională dedicată lucrătorilor și drepturilor acestora.

Ziua Muncii își are originea în mișcările sindicale din Statele Unite, mai exact în protestele de la Chicago din 1886, când muncitorii au cerut ziua de lucru de 8 ore.

Vezi și 1 MAI Muncitoresc la Alba Iulia: Cum era sărbătorită Ziua Oamenilor Muncii în comunism. Paradă, ode pentru Ceaușescu, mici și bere

Protestele au culminat cu evenimentele sângeroase din Piața Haymarket, iar în memoria celor uciși, 1 Mai a fost adoptată ca zi simbolică a luptei pentru drepturile muncitorilor.

Din 1890, la inițiativa celei de-a Doua Internaționale Socialiste, 1 Mai a devenit Ziua Internațională a Muncii, fiind sărbătorită în majoritatea țărilor europene și nu numai.

1 Mai sau Ziua Muncii în România

Este zi liberă legală în numeroase state, inclusiv în România. A fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, prin mitinguri muncitorești.

În perioada regimului comunist, 1 Mai a fost transformată într-o zi de festivism oficial: parade, defilări, lozinci muncitorești.

Cum se sărbătorea 1 Mai în Alba Iulia în perioada comunistă

1 Mai Muncitoresc în perioada comunismului era momentul reunirii elevilor de gimnaziu, liceu şi al angajaţilor de la fabricile din Alba.

Partidul organiza la Alba Iulia, cu mare atenție, toate ceremoniile, de la defilările din centrul oraşului până la spectacolele patriotice de pe stadion. Totul trebuia să fie ca la carte și se făceau chiar și repetiții.

Așadar, pe 1 Mai nimeni nu muncea, dar erau obligaţi să defileze. Pentru defilările muncitorești, muncitorii erau aduși în grupuri din timpul programului de lucru, li se dădeau pancarte cu sloganuri comuniste sau ceaușiste și erau puși să defileze prin fața tribunei oficiale.

De asemenea, se acorda o atenție deosebită elevilor. Indiferent dacă făceai școala în alt oraș, trebuia să fii prezent la aceste manifestări.

Elevii erau pregătiți cu câteva săptămâni înainte de Ziua Oamenilor Muncii în curtea școlilor și pe stadion. Poezii, cântece patriotice și dansuri tematice.

Repetițiile erau zilnice și elevii erau scutiți de la cursuri. Totul trebuia să fie perfect până la 1 Mai.

Defilarea muncitorilor şi a elevilor se oprea pe stadionul din oraş, în zona unde acum se află centrul comercial Alba Mall.

Cei care nu treceau de selecția activiștilor pentru defilare erau încolonați, primeau pancarte și erau plasați, ordonat, în rândurile celor care trebuiau să aplaude coloanele muncitorești.

Muncitorii de la fabrici din Alba Iulia precum Mecanica, Utilajul, Refractara, Ardeleana, Porţelanul, Uzina „Ardealul” erau scoşi  la „repetiții” cu două săptămâni înainte de 1 Mai.

Aceştia, la fel ca elevii, treceau prin faţa tribunei, care era amenajată în faţa fostului sediu al Poştei din Alba Iulia, lângă sediul IPJ Alba, de unde erau priviţi de fruntașii nomenclaturii P.C.R.

1 Mai în zilele noastre

După 1989, caracterul ideologic al zilei s-a pierdut, iar astăzi, 1 Mai este marcat mai degrabă prin activități recreative, cum ar fi: grătare, ieșiri în aer liber sau mini-vacanțe.

Dacă astăzi apar certuri pe grupurile de WhatsApp pentru alegerea locației de 1 Mai sau a mărcii de bere, în perioada comunismului românii serveau patria așa cum voia Nicolae Ceaușescu, fără să aibă vreun cuvânt de spus.

Chiar dacă a pierdut conținutul militant, 1 Mai rămâne un simbol al drepturilor câștigate de muncitori: program de lucru reglementat, condiții de muncă decente, protecție socială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.