Eveniment
10-11 august: Târgul Naţional de Turism Rural Albac. Staţiunea din Munții Apuseni devine capitala turismului românesc. PROGRAM
Stațiunea turistică Albac din Munții Apuseni găzduiește în perioada 10 – 11 august 2019, Târgul Național de Turism Rural – cel mai important târg de turism rural din România, devenind astfel timp de două zile capitala turismului românesc. Evenimentul este cel mai longeviv și cel mai mare târg de promovare a turismului rural, reunind reprezentanții din turism la nivel regional și național care promovează oferta zonelor cu potențial în ceea ce privește turismul rural. Ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediție, târgul reunește cererea și oferta din turismul rural, încercând să promoveze totodată și gastronomia, tradițiile, meșteșugurile populare și folclorul românesc autentic.
Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural va debuta sâmbătă, 10 august 2019, la ora 12:00, cu o paradă a portului tradițional românesc, urmată apoi, la ora 13:00, de deschiderea oficială realizată printr-un ceremonial la care vor lua parte Tulnicăresele din Munții Apuseni. Participanţii sunt invitaţi să viziteze apoi standurile expoziționale care cuprind: oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare din județul Alba și din țară, ateliere și expoziții de meșteșuguri tradiționale românești, gastronomia tradițională din Munții Apuseni, oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din stațiunea turistică Albac. De asemenea, participanții sunt invitați să viziteze și expoziția etnografică din stațiunea turistică Albac, dar și o expoziție organizată de Filiala ANTREC Alba cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea asociației.
La Centrul de Informare Turistică din Albac va avea loc, la ora 14:00, vernisajul expoziţiei de artă fotografică denumită „În vâltoarea vieții” cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” coordonată de Vasile Sârb și a studiului enografic cu instalațiile hidraulice tradiționale de pe Valea Sebeșului.
La ora 14:30, pe scena din centrul comunei Albac, este programat un program artistic extraordinar susținut de cluburile de turism din România (cluburile de turism din Craiova, Arad, Sibiu, Baia Mare, Galați, Cluj-Napoca, Satu Mare, Bistrița, Alba) și soliștii vocali: Ionel Eremia, Mădălina Amon, Florian Jianu, Florin Popa, Raluca Cismariu, Felicia Pop.
La ora 16:00 va începe spectacolul folcloric în care vor evolua Taraful ,,Moțul” din Horea, Ansamblul Folcloric ,,Albăceana” din Albac, Ansamblul Folcloric ,,Vințana” din Vințu De Jos, Ansamblul Folcloric ,,Hopârteanca” din Hopârta, Ansamblul Folcloric ,,Fântânița De Piatră” din Șpring, Ansamblul Folcloric ,,Banul Mihalcea” din Mihalț, Ansamblul Folcloric ,,Junii Târnavei” din Târnăveni și Fanfara Transilvania din Cugir. În program sunt incluse și recitaluri susținute de Cristian Benea (Taragot), Mariana Deac, invitați speciali ai comunității din Albac și formații artistice surpriză.
La ora 17,00 este programat un concurs de orientare turistică pe raza stațiunii Albac, punctul de plecare fiind Centrul de promovare și informare turistică Albac.
Prima zi a Târgului Național de Turism rural se va încheia cu o petrecere în aer liber, cu foc de tabără și jocuri de artificii.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac continuă duminică, 11 august 2019, cu vizitarea expozițiilor deschise în ziua precedentă, dar și cu o demonstrație de gastronomie tradițională realizată de reprezentanții pensiunilor din zonă. Aceștia vor găti în aer liber, la ceaun, mâncări tradiționale din Apuseni. La ora 12:00, în centrul comunei, vor avea loc jocuri de inițiere în orientare turistică susținute de reprezentanții cluburilor de turism participante.
Pe scena din centrul Albacului este programat, începând cu ora 14:00, Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam ELENA POGAN” – ediția a III-a, iar de la ora 15:30 va începe un amplu spectacol folcloric deschis de Tulnicăresele din Albac și Ansamblul Folcloric „Albăceana” din Albac. În spectacol vor evolua interpreții Maria Dan Păucean, Simona Costin și Ionuț Mateș, Mirela Mănescu, Ioana Maria Ardelean, Mariana Deac. Spectacolul va continua cu evoluția Ansamblului Jidvei România („Junii de la Jidvei” – ,,Fetele de la Jidvei”) și soliștii vocali: Lorena Adam, Iulia Șchiau, Andrei Ivănuș, Oana Horhat, Dumitru Stroe, Radu Adam, Ionela Răspop, Daniela Popa, Aurelian Adam, Aurel Lupu, Cristina Todor, Alexandru Urs, Cărălina Furdui, Cătălin Rus, Raluca Dulău, Ovidiu Axente, Iulia Banciu, Ioana Agârbicean, Nicușor Balu, Andrei Banciu, Denisa Balu, Cătălin Noja, Adina Popa, Iulian Bic, Florina Oprea, Gabriel Bucur, Oana Marian, Alexandru Popescu, Alexandra Băcilă, Andrei Todea, Ionela Stani, Gabriela Oancea. Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va întregi spectacolul alături de soliștii vocali Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț și Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza.
Târgul Național de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural Filiala Alba.
Târgul Național de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News