Actualitate
10 ianuarie – Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii. Motivul pentru care a fost aleasă această zi
La 10 ianuarie este marcată Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, instituită prin Legea nr.82/2021 din 15 aprilie 2021.
Senatul a adoptat tacit, în şedinţa din 28 decembrie 2020, 72 de proiecte de lege, printre care s-a aflat şi cea privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii.
Vezi și Vacanțe și zile libere pentru elevi în 2022. Calendarul examenelor: Evaluare Națională și Bacalaureat. Modele de subiecte
În data de 17 martie 2021, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu 280 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, proiectul de lege care instituie, pe 10 ianuarie, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii.
Ziua Matematicii – 10 ianuarie. Cine este inițiatorul legii
Iniţiatorul proiectului, Varujan Pambuccian, lider al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, a declarat că instituirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii are, în primul rând, rolul de a atrage atenţia populaţiei, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu.
Vezi și PROGRAMA BAC 2022. Ce materii vor intra la examen. Calendar Bacalaureat 2022, publicat de Ministerul Educației
„După aceea, trebuie să venim cu legislaţia care să le asigure acestor oameni posibilitatea de a avea o carieră în România, de a avea produse de proprietate intelectuală create în România, în zona ştiinţifică şi tehnologică”, a precizat deputatul.
Ziua matematicii – 10 ianuarie: Motivul pentru a fost aleasă această zi
Potrivit expunerii de motive, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume, notează siteul Camerei Deputaților.
„Personalitate plurivalentă, profesorul Grigore Moisil a avut o activitate ştiinţifică însemnată în informatică, logică plurivalentă, logică booleană, mecanică teoretică, algebră, analiză matematică şi geometrie. Având formaţie academică atât ca informatician cât şi de inginer, profesorul Moisil a reuşit să îmbine pe tot parcursul vieţii sale aspectele teoretice cu efectele lor practice la nivelul societăţii.
A fost cel care a iniţiat şi dezvoltat studiul informaticii în România atât în zona şcolară şi universitară cât şi în cea a cercetării ştiinţifice organizate, înfiinţând în anul 1970 Institutul Central de Informatică.
De asemenea, a fost unul dintre iniţiatorii proiectului pentru realizarea primului calculator electronic românesc, finalizat în 1957, proiect care a propulsat România în rândul primelor cinci ţări care au proiectat şi construit un sistem electronic de calcul” se aminteşte, în continuare, în expunerea de motive.
Cine poate organiza manifestări de Ziua Matematicii în 10 ianuarie
Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, potrivit cdep.ro
Conform Legii nr.82/2021, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
- Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de BAC, publicate de Ministerul Educației
- Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației
De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii.
La 15 aprilie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 300/2021 pentru promulgarea Legii nr. 82/2021 privind instituirea zilei de 10 Ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
sursa: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
luni, 10.01.2022 at 10:35
Fain ! Deci azi este Si Ziua Celebrului Matematician Sorin Grideanu ( Ala cu carticica Despre ” Integrala Lebesgue …. „, Actualul Ministru HABAR-nist al Transportorlilor,care-n loc sa FACA ceva CONCRET, Face, Ca in ERA Ceausescu, ” Vizite de lucru ” pe Santierele Patriei, din Guvernul USL DOI, premier General Nicolae MA-Ciuca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!