Connect with us
Advertisement

Eveniment

10 martie: Dezbatere publică în cadrul proiectului privind amenajarea unei hidrocentrale de mică putere în comuna Bistra

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat organizarea unei dezbateri publice pentru proiectul de amenajare a unui centrale hidroelectrice de mică putere în comuna Bistra din Munții Apuseni. Dezbaterea va avea loc pe data de 10 martie, în Sala de sport din comună. 

APM Alba a anunțat pe 7 februarie depunerea raportului privind impactul asupra mediului si a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, pentru proiectul „Centrală hidroelectrică de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, jud. Alba” propus a fi amplasat în comuna Bistra, satele Ciuldești, Bălești – Cătun, Burăști, Poiana intravian și extravilan, titular Casito Transimpex SRL.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba poate lua decizia de emitere a acordului de mediu sau de respingere a solicitării.

Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului (RIM) și a Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) va avea loc în data de 10 martie, începând cu orele 15:00, în Sala de sport a comunei Bistra, strada Petru Pavel Aron, nr. 2A.

De asemenea, persoanele interesate pot transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentele menționate la sediul APM Alba din Alba Iulia, strada Lalelelor nr. 7B, până la data de 10 martie, data dezbaterii publice.

Vezi AICI – Raportul privind impactul asupra mediului (RIM)

Vezi AICI – Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA)

Ce prevede proiectul

Potrivit documentației, proiectul propune valorificarea potențialului hidroenergetic al pârâului Valea Mare din localitatea Bistra, prin captarea apei și uzinarea acestei în două microhidrocentrale amplasate în cascadă.

Aceasta intenție este favorizată de morfologia terenului, respectiv de faptul că imediat aval de confluența pârâului Valea Mare cu Valea Devei, pe terenul proprietate privată a beneficiarului de pe malul stâng al pârâului Valea Mare există o incintă (bazin) rezultat în urma construirii în anii anteriori, de către beneficiar, a unui dig paralel cu malul stâng, delimitând astfel între taluzul foarte înalt al drumului forestier existent și digul executat un bazin de forma relativ trapezoidală.

Volumul bazinului de captare este de 982 mc, iar volumul practic util este de 511 mc.

Astfel, pentru captarea apei este necesară doar crearea unui canal între malul stâng și capătul amonte al bazinului descris mai sus, canal prin care o parte din debitul apei se va scurge gravitațional care bazinul existent, fără a necesita lucrări în albie.

La capătul din aval se prevede un cămin de încărcare a aducțiunii.

Apa va fi preluată din căminul de încărcare al bazinului de liniștire de o conductă PAFSIN Dn 1200 mm care o va transporta către HC 2 (amonte), pe o lungime de 3.400 m.

Apa se va uzina în microhidrocentrala (MHC) 2 amonte. După uzinare, apa se va descărca într-un bazin de liniștire construit din beton. Din acest bazin va porni conducta de aducțiune a centralei din aval PAFSIN, Dn 1200 mm, pe o lungime de 4.100 m.

Apa se va uzina în microhidrocentrala (MHC) 1 aval. După uzinare, prin bazin de liniștire amplasat în cadrul clădirii, apa se restituie emisarului Valea Mare printr-un canal de evacuare racordat la albia pârâului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement