Educație
11 septembrie – prima zi de școală la Alba Iulia: ceremonii în curțile școlilor și liceelor. Cum s-a circulat pe străzile din oraș
11 septembrie marchează prima zi de școală la Alba Iulia, un moment așteptat cu emoție și entuziasm de către sute de elevi, dar și de părinții lor.
Astăzi, curțile școlilor și liceelor din Alba Iulia freamătă din nou sub pașii elevilor veniți pentru prima dată cu ghiozdanul în spate sau reveniți din vacanța de vară.
Ceremoniile de deschidere a anului școlar au loc la toate unitățile de învățământ, fie ele gimnazii sau licee, transformând orașul într-o adevărată scenă festivă.
Trafic în orașul-șantier, în prima zi de școală
Ca o măsură preventivă, luni dimineața, în câteva zone importante din oraș lucrările au fost sistate, mai ales în proximitatea intersecțiilor. Astfel, cel puțin la prima oră, au fost evitate ambuteiajele la ora de vârf, când părinții și copiii se deplasau către școli.
În majoritatea intersecțiilor și zonelor aglomerate din oraș, polițiștii dirijau circulația.
Tot de luni, transportul elevilor cu autobuzele a devenit gratuit, ceea ce i-a determinat pe mulți părinți să nu mai utilizele mașinile proprii pentru deplasare.
De asemenea, polițiștii acționează în sistem integrat, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru desfășurarea în siguranță a festivităților specifice deschiderii anului de învățământ preuniversitar.
Mesajul primarului Gabriel Pleșa, la început de an școlar pentru elevii din Alba Iulia
Vremurile se schimbă, orașele și oamenii din ele se schimbă de asemenea. Rămân constante însă necesitatea și dreptul copiilor noștri de a avea acces la o educație de calitate, ca factor de progres individual și al comunității.
Se pot schimba manuale, programe școlare, discipline, metodologii și chiar profesori. Rămâne însă constantă, întotdeauna, emoția elevului în prima zi de școală.
Investițiile în educație sunt prioritare în mandatul meu ca primar.
Dorim să creăm nu doar condiții mai bune pentru elevi și preșcolari prin modernizarea clădirilor și a dotărilor ”clasice”, ci mai ales să garantăm un învățământ modern, adecvat epocii digitale în care trăim.
Acum două luni, Primăria a semnat contractul prin care 20 de unități de învățământ din Alba Iulia vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, printr-o finanțare PNRR în valoare de peste 25 milioane lei.
Săli de clasă, laboratoare și ateliere de practică vor fi dotate cu calculatoare, table smart, mobilier, proiectoare, sisteme de video-conferință, camere de supraveghere, softuri, materiale didactice, rețele informatice și alte echipamente solicitate de unitățile de învățământ pentru care a fost obținută finanțarea.
Când evaluăm educația, cel mai bun argument pentru mine rămâne întotdeauna succesul în carieră și în viață al foștilor elevi ai municipiului Alba Iulia. Fără a investi în educație, ca și comunitate și stat, nu putem vorbi despre viitor.
Știu că o parte din oraș este în șantier și asta ne pune tuturor răbdarea la încercare.
Vă rog însă să avem răbdare, pentru că rezultatul final va merita din plin.
Nimic nu poate sta în calea unui început de an școlar în siguranță și în bune condiții pentru toți cei implicați în acest eveniment. Și nimic nu poate răpi copiilor și tinerilor emoția și bucuria unui nou început.
Vă urez tuturor succes, iar elevilor le doresc un an școlar cu rezultate excelente!
Ce a spus primarul Gabriel Pleșa înainte cu cinci zile de deschiderea anului școlar
”Școala va începe în bune condiții în Alba Iulia. (…) Am cerut ca în proximitatea unităților școlare unde sunt șantiere deschise, accesul spre școli să fie prioritar. Utilajele vor lucra strict în zona casetelor, iar acolo unde trotuarele nu sunt încă pavate, vor fi amenajate provizoriu cu balast și criblură.
De asemenea, în urma unui plan de acțiune comun realizat de Poliția Locală, Poliția Municipiului Alba Iulia și Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, școlile și liceele din municipiu și zonele adiacente vor fi monitorizate pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice, inclusiv din punct de vedere rutier, acolo unde se impune.
Ținând cont de lucrările care se desfășoară în municipiu, de numărul mare de vehicule existent în Alba Iulia și mai ales de poluarea pe care acestea o generează, folosirea transportului în comun, public sau personal, reprezintă cea mai bună soluție pentru un trafic decent și timpi reduși de deplasare.” a scris primarul pe pagina sa de Facebook, cu câteva zile înainte de începerea școlii.
Primăria și autoritățile locale își exprimă speranța că acest disconfort temporar va fi compensat de calitatea lucrărilor în curs și de îmbunătățirea infrastructurii orașului pe termen lung.
Emoții pentru boboci la startul noului an școlar 2023-2024
Emoţionaţi, cu flori în mână şi cu părinţii alături, dar şi cu entuziasm, elevii din Alba Iulia participă la festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi se bucură de revederea colegilor şi a profesorilor.
Ca în fiecare an, la evenimentele organizate în unităţile de învăţământ au fost prezente şi oficialităţi locale şi oameni politici, care au folosit acest prilej pentru a ţine discursuri.
Elevi, profesori, părinţi, oameni politici şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, toţi au fost prezenţi la şcolile şi liceele din Alba Iulia pentru a da startul unui nou an şcolar.
Fie că au început clasa zero sau liceul, elevii n-au fost ocoliţi de emoţia unui nou început.
Pentru cei care încep clasa zero, emoțiile cresc atât pentru copii, cât și pentru părinți. Noii elevi vor trebui să-și ia la revedere de la părinți în timp ce pășesc timid spre clasă, alături de doamna învățătoare.
Pentru cei din clasele mai mari, emoţia revederii colegilor şi a profesorilor a fost vizibilă, astfel că în curţile şcolilor, îmbrăţisările, zâmbetele şi veselia generală au fost la ordinea zilei.
Părinții nu au liber de la muncă în prima zi de școală
Prima zi de școală nu este declarată liber legal de la stat și nici nu are loc vreo sărbătoare prin care se oferă liber de la muncă.
Prin urmare, pentru a fi aproape de elevii în prima zi de școală, părinții sunt nevoiți să se învoiască de la muncă.
Structura anului școlar 2023-2024: Cursuri și vacanțe
Calendarul anului școlar 2023-2024: Anul şcolar 2023-2024 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Primul modul de cursuri are șapte săptămâni, până în 27 octombrie.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri.
Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024.
Structura anului şcolar 2023—2024
Peste 48.000 de elevi încep cursurile, în Alba, de la 11 septembrie, în acest an școlar. De asemenea, peste 8.600 de copii sunt înscriși la grădiniță.
Calendar an școlar 2023-2024 județul ALBA
- Modul 1 cursuri: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023
- Vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023
- Modul 2 cursuri: de luni, 6 noiembrie până vineri, 22 decembrie
- Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024
- Modul 3 cursuri: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri 23 februarie 2024
- Vacanța (mobilă/ de schi): de sâmbătă, 24 februarie până duminică, 3 martie 2024
- Modul 4 cursuri: de luni, 4 martie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024
- Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
- Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
- Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.
Clasele a XII-a şi a VIII-a termină cursurile mai devreme
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024;
Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 14 iunie 2024;
Zile libere/ minivacanțe pentru elevi și profesori
Pe lângă perioadele de vacanță, vor mai fi zile libere/minivacanțe pentru elevi, în zilele libere legale stabilite de Codul Muncii și Guvern, atunci când profesorii nu lucrează.
Zilele libere care nu sunt cuprinse deja în perioadele de vacanță din structura anului școlar 2023-2024 și nu pică în weekend-uri sunt:
- Minivacanța de Sfântul Andrei și Ziua Națională 2023: joi 30 noiembrie, vineri 1 Decembrie, plus weekendul 2-3 decembrie
- Miercuri, 24 ianuarie 2024 – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
În actualizare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vaile
luni, 11.09.2023 at 10:01
mai bine ar sta politistii pe margine mai mult incurca circulatia