Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

12 mai: Ziua Internațională a asistenților medicali. Cine este Florence Nightingale, fondatoarea asistenței medicale moderne

Publicat

Asistenții medicali își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi. Ziua Internațională a Asistentului Medical se celebrează pe 12 mai, în fiecare an, de ziua de naștere a lui Florence Nightingale, supranumită ”Femeia cu lampa”.

Asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost dintotdeauna așa. La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau de obicei niciun fel de pregătire și nu erau plătite.

O femeie a schimbat toate acestea, Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne.

Asistentele medicale joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabile de bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților.

Au multe cunoștințe și abilități diferite, se perfecționează și lucrează în medii dificile și stresante.

Istoria Zilei Internaționale a Asistenților Medicali

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație si Bunăstare din S.U.A., l-a contactat pe președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea unei „zile a asistentei medicale”. Totuși, el nu a aprobat propunerea în acel moment.

În ianuarie 1974, această zi a fost în cele din urmă facută oficial Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

În fiecare an de atunci, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pregătește și distribuie Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistentele medicale de pretutindeni.

Povestea asistentei medicale Florence Nightingale

Florence Nightingale s-a născut la 12 mai 1820, la Florența, Italia.

A fost asistentă medicală, statistician și reformator social și este considerată filozoful fundamental al asistenței medicale moderne.

Nightingale a îngrijit soldați britanici și aliați în Turcia, în timpul războiului din Crimeea.

Eforturile sale de a formaliza educația medicală au determinat-o sa înființeze prima școală de asistente medicale la Spitalul St. Thomas din Londra, în 1860.

A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).

Modelele statistice dezvoltate de Nightingale, cum ar fi graficul Coxcomb, pe care l-a elaborat pentru a evalua mortalitatea, și conceptele ei de bază privind asistența medicală rămân aplicabile și astăzi.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax