Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci. Explicațiile părintelui Ovidiu Panaite legate de această sărbătoare: Este zi de mare post

Publicat

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Isus.

Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie.

Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.

Alba24 a discutat pe marginea acestei săptămâni cu părintele Ovidiu Panaite.

”Din punct de vedere istoric să știți că această sărbătoare este foarte bine fundamentată pentru că ne dă trimitere către secolul al IV-lea, către anul 335, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Isus Hristos, a adus-o cu mare alai în cetatea Ierusalimului și a ridicat-o spre închinare” a spus Ovidiu Panaite.

VIDEO Ovidiu Panaite – Înălțarea Sfintei Cruci

El a amintit și anul 629, moment în care Împăratul Heraclie a readus din mâinile perșilor crucea lui Hristos.

Părintele Ovidiu Panaite a vorbit și despre aspectul teologic al sărbătorii, despre importanța crucii în viața unui creștin.

”Este zi de mare post” a mai spus acesta.

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci. Semnificații

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare importantă, care comemorează descoperirea și înălțarea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Descoperirea Sfintei Cruci – Tradiția spune că Sfânta Cruce a fost găsită în anul 326 d.Hr. de către Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim.

După descoperirea crucii, aceasta a fost înălțată pentru a fi venerată de către creștini.

Recuperarea Sfintei Cruci – O altă semnificație majoră este legată de recuperarea Sfintei Cruci în anul 628 d.Hr. după ce fusese furată de persani în urma unei invazii asupra Ierusalimului.

Împăratul bizantin Heraclius a recuperat crucea și a readus-o triumfător în oraș, iar acest eveniment este comemorat în cadrul sărbătorii.

Înălțarea Crucii la Ierusalim – După ce a fost găsită de Sfânta Elena, crucea a fost înălțată pe Golgota, locul unde fusese răstignit Iisus, pentru ca poporul să o poată vedea și venera.
Simbolismul Crucii.

Crucea este considerată un simbol central al creștinismului, reprezentând sacrificiul și răscumpărarea oferite prin moartea lui Iisus Hristos.

În această zi, creștinii reflectează asupra patimilor lui Hristos și a importanței crucii în mântuirea omenirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate