Connect with us
Advertisement

Eveniment

16 iulie 1054: Marea Schismă din interiorul bisericii creștine. Cum au apărut ortodocșii și catolicii, din același trunchi

Publicat

Marea Schismă, cunoscută și sub numele de Schisma dintre Biserici s-a produs într-o zi de 16 iulie, în anul 1054. 

Marea Schismă se referă la diviziunea majoră care a avut loc în creștinismul medieval în anul 1054, în principal între Biserica Romană (Biserica Catolică de astăzi) și Biserica Bizantină (Biserica Ortodoxă de astăzi).

Această schismă a condus la formarea a două ramuri principale ale creștinismului, cunoscute sub numele de catolicism și ortodoxie.

Schisma a fost rezultatul unor diferențe doctrinare, rituale și politice în creștinismul medieval, precum și a tensiunilor dintre Roma (sediu al Bisericii Romane) și Constantinopol (capitala Imperiului Bizantin și sediul Bisericii Bizantine).

Printre principalele probleme care au contribuit la schismă se numără:

  • Primatul papal: Una dintre cele mai mari dispute a fost legată de autoritatea și primatul papal. Biserica Romană susținea primatul și autoritatea Papalității, în timp ce Biserica Bizantină acorda o importanță mai mare sinoadelor și colegialității episcopale.
  • Filioque: O altă dispută importantă a fost referitoare la adăugarea în Crezul Niceean- a cuvântului „Filioque” (care înseamnă „și de la Fiul”) în afirmația despre procesiunea Duhului Sfânt. Biserica Romană susținea această adăugire, în timp ce Biserica Bizantină considera că acest lucru era inacceptabil și schimba înțelesul credinței tradiționale.
  • Practici rituale: Existau și diferențe semnificative în privința practicilor liturgice și rituale, cum ar fi utilizarea pâinii nedospite (azyme) în euharistie în Biserica Bizantină față de pâinea dospită (fermentată) în Biserica Romană.
  • Alte probleme politice și culturale: Diviziunile culturale, politice și geografice dintre Vestul (Europa) și Estul (Imperiul Bizantin) creau tensiuni și dezacorduri suplimentare.

Aceste diferențe și tensiuni au culminat în anul 1054, când delegații papale și patriarhale s-au excomunicat reciproc.

Acesta a fost momentul oficial al Marelui Schism, care a dus la divizarea creștinismului în catolicism și ortodoxie.

De-a lungul secolelor, această diviziune a persistat, cu ambele ramuri ale creștinismului dezvoltându-și propriile structuri, dogme și tradiții.

Cu toate acestea, în prezent, există eforturi de dialog și reconciliere între cele două biserici, iar relațiile și înțelegerea reciprocă s-au îmbunătățit în ultimele decenii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vis

    duminică, 16.07.2023 at 07:02

    Nu mai era loc la masă pt împărțirea prăzii ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement