Connect with us
Advertisement

Eveniment

16 noiembrie: Sfântul Matei, celebrat de credincioșii ortodocși. De ce este considerat protectorul finanțelor și vămilor

Publicat

16 noiembrie: Sfântul Matei este celebrat de Biserica Ortodoxă în 16 noiembrie. Acesta a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos şi unul din cei patru evanghelişti. Este considerat protectorul finanțelor, al contabililor și al vămilor.

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Hristos. Inainte de a ajunge Apostol, a fost vames si se numea Levi. Era originar din Capernaum și era fiul lui Alfeu, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Matei: autorul primei Evanghelii

Este considerat autorul primei Evanghelii, scrisă în limba aramaică și în limba greacă.

Obiectivul evanghelistului a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeți.

Vezi și Postul Crăciunului 2024: Ce nu ai voie să faci din 15 noiembrie. Zile cu dezlegare la peste, obiceiuri, superstiții

Lucrarea sa a făcut trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament.

Aceasta îi are în vedere pe iudei și pe păgâni. Iudeilor le descoperă că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos. Dupa mărturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia după Matei a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin.

Evanghelia după Matei este citită în primele 17 duminici după Rusalii, dar și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză.

Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, astfel că Evanghelia sa este numită și Evanghelia împărăției.

Matei a murit ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni.

Sfântul Matei: tradiții și superstiții

Pe vremuri, fetele obişnuiau să meargă la fântâna din mijlocul satului, La cântatul cocoşului, aprindeau o lumânare şi o puneau pe margine.

Se spune că, pentru cele care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ.

În această zi, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Calendar ortodox. Alte sărbători din luna noiembrie

Potrivit calendar ortodox, pe 21 noiembrie, este sărbătorită intrarea în biserică a Maicii Domnului – Vovidenia. Marchează momentul în care Sfânta Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost adusă în templul din Ierusalim.  Este o zi cu dezlegare la pește

În 25 noiembrie, este Sfânta Muceniță Ecaterina, o zi de post. În 26 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Stelian, când este dezlegare la ulei și vin. Și în 28 noiembrie este această dezlegare, de ziua Sfântului Ștefan cel Nou.

În 30 noiembrie, este celebrat Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor. Acesta ar fi ajuns pe teritoriul actual al României, predicând creștinismul în regiunea Dobrogei și chiar în Munții Carpați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement