Connect with us
Advertisement

Eveniment

17-21 decembrie: Manuscrisul Codex aureus, expus publicului la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Condiții pentru vizitatori

Publicat

Originalul Codex aureus, cel mai valoros manuscris occidental medieval din România, inclus în patrimoniul UNESCO, urmează să fie expus publicului în perioada 17 – 21 decembrie, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. 

După aproape jumătate de secol, manuscrisul carolingian este redat din nou publicului din România spre a fi văzut, într-un context festiv remarcabil. Accesul se face doar în baza unei programări la adresa batthyaneum@bibnat.ro.  

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Batthyaneum, Codex aureus este cel mai valoros manuscris occidental medieval din România. Cu o istorie sinuoasă, el ajunge în colecțiile episcopului Ignatius Batthyány (1741-1798) încă din anul 1782, cumpărat alături de alte câteva mii de piese, între care cărți vechi, incunabule și manuscrise medievale de la arhiepiscopul imperial de la Viena, Christoph Bartholomäus Anton Migazzi (1714-1803).

Manuscrisul medieval, datat cu aproximație în anul 810, este cel mai târziu, dar și cel mai valoros, dintr-un grup mai mare de manuscrise carolingiene, numit Ada. Fragmentul de la Alba Iulia conține evangheliile lui Matei și Marcu, restul fiind în colecțiile din Vatican și Marea Britanie, cealaltă jumătate și coperțile frumos sculptate din fildeș.

Aceasta este prima expoziție a codicelui desfășurată chiar în Biblioteca Batthyaneum dedicată publicului larg. Cu toate acestea, manuscrisul a mai fost expus în România acum 42 de ani.

Mai exact, acesta a fost expus în perioada 21 aprilie – 30 iunie 1982 în cadrul expoziției „Documente privind istoria României din colecții britanice”, expoziție desfășurată în Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România. Pentru publicul din Europa, manuscrisul a fost expus ultima oară în Germania la Museumszentrum Lorsch în anul 1999.

Cel mai probabil, fiind comandat de însuși împăratul Carol cel Mare, inițiatorul primei renașteri culturale în Europa creștină, manuscrisul de la Alba Iulia a fost ținut de mâinile împăratului însuși.

Deoarece anul 2024 a fost un an istoric pentru Biblioteca Batthyaneum, contractarea serviciilor DALI, înscrierea Bibliotecii în cadrul programului creat de Ministerul Culturii, „Temelii culturale” și finanțarea cu 16 milioane de euro a proiectului viitor de restaurare, dar și celebrarea de pe data de 16 noiembrie a intrării în UNESCO a manuscrisului alături de celelalte manuscrise carolingiene aflate în Germania, Austria, Franța și Marea Britanie, am considerat obligatoriu să încheiem aceste reușite într-o buclă perfect închisă și armonioasă prin oferirea publicului din România a șansei foarte rare de a vedea orginalul expus în mijlocul sălii mari a Bibliotecii.

Condiții pentru vizitatorii expoziției

Perioada de desfășurare a expoziției va fi 17 – 21 decembrie, între orele 12:00 – 14:30. Condițiile stricte de conservare și securitate nu permit pentru moment expunerea acestuia pentru mai mult timp. Participarea este posibilă doar în baza unei programări exclusiv online, prin email: batthyaneum@bibnat.ro

Nu vor fi luate în considerare înscrierile prin telefon sau după această perioadă.

Accesul va fi pentru grupuri de maxim 10 persoane pe o durată de maxim 15 minute.

Așadar, 10 grupuri de câte 10 persoane vor avea ocazia să vadă această expoziție zilnic, între orele 12:00 – 14:30 în perioada 17-21 decembrie.

Programările se vor face pentru intervalul orelor 12:00 – 14:30.

Vizitatorii sunt rugați să aibă o carte de identitate și să urmeze cu strictețe indicațiile de la fața locului.

Fotografierea manuscrisului sau filmarea lui este strict interzisă.

foto: Biblioteca Batthyaneum

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement