Actualitate
17 septembrie, Ziua mondială pentru siguranța pacientului. Acțiuni pentru eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii
În 17 septembrie este Ziua mondială pentru siguranţa pacientului. Este o inițiativă a Adunării Mondiale a Sănătăţii, din mai 2019, pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme.
Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.
În cel mai recent raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial.
Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese.
Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit https://anmcs.gov.ro/.
Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor
În 2019, la cea de a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii a fost adoptată o rezoluţie privind acţiunea globală pentru siguranţa pacienţilor şi a mandatat elaborarea unui Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor 2021-2030.
Acest plan a fost adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, în 2021.
Planul prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor prin acţiuni de politică privind siguranţa şi calitatea serviciilor de sănătate, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.
Implicarea pacienţilor pentru siguranţa pacienţilor
În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale.
Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi.
În 2023, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile este „Angajarea pacienţilor pentru siguranţa pacienţilor”. Presupune implicarea părţilor interesate, inclusiv pacienţii, familiile, factorii de decizie, liderii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi organizaţiile de pacienţi, să conlucreze pentru a proiecta în comun politici de îngrijire şi intervenţii de siguranţă care reflectă cu adevărat nevoile şi preferinţele pacienţilor, sporind în cele din urmă siguranţa asistenţei medicale la nivel global.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News