Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

2 februarie: Întâmpinarea Domnului, semnificații pentru credincioși. Tradiții și superstiții legate de Ziua Ursului

Publicat

cruce catedrala

În 2 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâmpinarea Domnului. Este amintit momentul în care Iisus a fost adus la Biserică, la 40 de zile de la naștere.

În tradiția populară, data marchează Ziua Ursului.

2 februarie. Întâmpinarea Domnului

Potrivit Calendar ortodox 2024, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif, pentru împlinirea Legii.

Aceasta prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei, potrivit crestinortodox.ro.

În Templu au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494. A fost înlocuită străvechea sărbatoare păgână a Lupercaliilor. Atunci aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse. Era onorat zeul Pan, supranumit și Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.

În Răsărit, această sărbătoare s-a introdus în penultimul an al domniei împăratului Justin I (526). Generalizarea ei s-a facut în cursul secolului VI, începând din anul 534.

Atunci, împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Nașterii Domnului).

2 februarie. Ziua Ursului

În credința populară, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului.

Copiii erau unși cu grăsime de urs. Se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor.

Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog. Văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni.

Dacă este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra. Rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

2 februarie. Credințe populare

Ziua ursului a fost sărbătorită de majoritatea popoarelor europene la aceeaşi dată. Ursul a avut un rol calendaristic deosebit la populaţiile nordice care l-au asimilat cu Luna, deoarece dispare odată cu sosirea iernii şi reapare primăvara, potrivit Agerpres.

Oamenii din popor asociază comportamentul ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii. Prin comparare, Baba Dochia este răspunzătoare de zilele schimbătoare de la începutul primăverii.

Se crede că, în această zi, timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astronomice. Agricultorii ştiu cum va fi vremea după comportamentul ursului. Pot face prognoza timpului optim al culturilor de peste an.

Ziua Ursului în mitologie

Ursul a intrat în mitologia popoarelor încă din paleolitic. La vechii greci, ursul era asociat oarecum cu zeiţa Artemis, divinitate a lunii şi vegetaţiei. Vestalele ei erau îmbrăcate cu blană de urs. Nimfa Calisto şi fiul ei au fost transformaţi de Hera în constelaţiile ursului, respectiv Ursa Mare şi Ursa Mică.

La celţi, ursul era simbolul şi emblema clasei războinicilor.

Unii istorici consideră că numele zeului Zalmoxis (Zamolxes, Zamolxis, Zamolxe) – considerat zeul suprem din panteonul geto-dacic, Marele Reformator al religiei geto-dacilor – ar deriva din cuvântul Zalmos. Acesta înseamnă ”piele de urs”. Atunci când s-a născut a fost învelit cu blana acestui animal.

Conform legendelor populare, Moş Martin ar fi fost, în vremuri imemoriale, un om obişnuit, morar sau păstor în satul său.

Sân-Martinii sau Martinii de iarnă

Ziua ursului, cunoscută şi ca Martinul cel Mare, este la mijlocul celor trei zile succesive ale Martinilor de iarnă, sau Sân-Martinii. În credinţa populară, puterea acestui animal este transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, prin îndeplinirea a diferite obiceiuri şi practici magice.

În această zi, ursului nu i se spune pe nume, ca o dovadă a caracterului său divin, ci se vorbeşte despre el, cu respect, folosind denumiri precum „Moş Martin” sau „ăl Bătrân”. Toate aceste ritualuri sunt menite să apere gospodăriile de agresiunea urşilor.

Ziua ursului este sărbătorită în România şi de către alte popoare europene, la 2 februarie. Tot la 2 februarie este sărbătorită şi Ziua marmotei, marcată în zone din Statele Unite ale Americii şi Canada. Ambele au în comun elementul de predicţie a vremii pentru următoarea perioadă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax