Connect with us
Advertisement

Eveniment

21-22 mai: ”Sărbătoarea narciselor” la Negrileasa, un eveniment cu două fețe. Distracție și nesimțire într-o rezervație naturală

n

Publicat

Poiana Narciselor, un loc superb din Munţii Apuseni, intră din nou în centrul atenţiei, la sfârşitul lunii mai, odată cu sărbătoarea narciselor, organizată de autorităţile locale.

În perioada 21-22 mai, turiștii sunt invitați să petreacă cu multă voie bună, la munte şi la aer curat. Sărbătoarea are însă și o față urâtă: cei mai mulți dintre participanți pleacă acasă cu brațele încărcate de narcise

După o perioadă de doi ani de pauză, Negrileasa va găzdui, din nou, Serbarea Narciselor.

Programul din acest an urmărește promovarea artiștilor muzicali din zona Munților Apuseni, alături de cântăreți mai cunoscuți precum: Veta Biriș, Cristian Pomohaci și alții.

Sărbătoarea începe sâmbătă cu formația Efect Muzic, iar seara continuă cu muzica ușoară interpretată de Shondy o prezență noua pe piața muzicală româneasca.

Duminica este dedicată muzicii populare: pe scena vor urca interpreți din Mogoș, Bucium, Vadul Moților, Teiuș, Stremț și din alte comunităti locale.

Primăria Comunei Bucium va organiza și un concurs gastronomic, cu premii.

Problemele de mediu: cealaltă față a sărbătorii

În fiecare an, apar și problemele de mediu. Mulți dintre participanți rup cantități mari de narcise, pe care le duc acasă. Impactul asupra vegetației, solului și în general asupra zonei este vizibil în fiecare an, iar organizațiile care se ocupă de protecția zonei trag semnale de alarmă, în general fără succes.

La un ”sărbătoarea narciselor” din 2019, peste 7.000 de oameni s-au distrat în zonă culegând narcise pe ritmuri de manele.

Această sărbătoare are loc anual și ”este o tradiție” ca fiecare participant să plece acasă cu brațele pline de narcise. De altfel, în timp, populația de narcise a migrat de pe teritoriul rezervației, lucru destul de interesant.

În fiecare an, excesele care apar în zonă sunt evidente, dar se pare că nimeni nu face nimic pentru a le opri, în afara unor petiții online și a unor panouri prin care participanții sunt rugați să limiteze numărul de narcise culese.

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an.

Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri.

După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Unu

    miercuri, 18.05.2022 at 07:57

    Bine punctat. As vrea sa mai adaug ca aici in acesata rezervatie se fac defrisari (zona Valcoi pentru cine cunoaste) fara nici o rusine. In zona Detunata Goala (o alta rezervatie) de asemenea se defriseaza fara mila. Primarul din Bucium face legea, o lege stramba din pacate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement