Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

20 de lucruri neștiute despre Crăciun. Cine a creat vestimentația Moșului și din ce a fost făcut primul brad artificial

Publicat

craciun SUA

La fiecare sfârşit de an, pe 25 decembrie, creştinii sărbătoresc Crăciunul sau Naşterea Domnului (naşterea lui Iisus Hristos). Aproape toată lumea cunoaşte însemnătatea acestei sărbători şi obiceiurile locale, însă puţini cunosc detalii mai neobişnuite despre această sărbătoare.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN 2020: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Iată, în cele ce urmează, câteva informaţii despre Crăciun pe care o mare parte a oamenilor nu le cunosc:

1. Crăciunul nu a fost sărbătorit întotdeauna pe 25 decembrie. De exemplu, grecii celebrau Crăciunul pe 7 ianuarie. Data actuală, 25 decembrie, a fost proclamată oficial de Papa Julius I, în anul 350.

2. Denumirea prescurtată de “Xmas” provine tot de la greci, unde X era una dintre reprezentările lui IIsus Cristos (Christ).

3. Există tradiţia ca, în ajunul Crăciunului, Moş Crăciun să aducă tuturor cadouri, pe care să le lase sub bradul împodobit. Totuşi, cercetătorii americani au ţinut cu orice preţ să strice magia sărbătorilor cu calculele lor, arătând că, pentru a reuşi această performanţă, Moşul ar trebui să viziteze 822 de case pe secundă iar viteza lui Rudolf nu ar trebui să scadă sub 1.050 de kilometri pe secundă.

Citește și MESAJE DE CRĂCIUN 2020: Urări AMUZANTE și HAIOASE pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

4. Moş Crăciun a existat în realitate. În secolul patru, pe actualul teritoriu al Turciei, a trăit episcopul Nikolas din Myra, care ulterior a fost sanctificat. Numele Santa Claus provine, după unii cercetători, din numele german al sfântului, Sankt Niklaus, iar după alţii, după denumirea olandeză a acestuia, Sinterklaas.

5. Potrivit legendei, tradiţia ciorapilor (la noi se folosesc ghetele) în care se primesc cadourile de Crăciun provine de la trei surori, care nu aveau zestre. Acestea au fost ajutate de Moş Crăciun (Nicolae), care a intrat pe horn şi le-a umplut ciorapii cu monede de aur.

6. Primele ornamente ale brazilor de Crăciun au fost merele. Tradiţia s-a schimbat, merele fiind înlocuite de lumini, la iniţiativa pastorului protestant Martin Luther (1483-1546), după ce acesta a avut o revelaţie, zărind stelele strălucitoare printre ramurile unui brad.

Citește și Mesaje Speciale de Crăciun 2020. O selecție a celor mai frumoase texte petru felicitări şi urări de Crăciun

7. În Marea Britanie, de Crăciun se poartă coroane de hârtie. Originea acestui obicei provine de la străvechile Saturnalii romane.

8. Prima celebrare a Crăciunului în Marea Britanie a avut loc în anul 521, în localitatea York.

9. În condiţii naturale (deci nu în pepiniere) un brad are nevoie de cel puţin 15 ani pentru a putea ajunge la dimensiunea optimă pentru a putea împodobi casa de Crăciun.

10. O familie americană trimite, în medie, 28 de felicitări de Crăciun, acelaşi număr de felicitări fiind şi primite.

11. În Canada, Moş Crăciun are propriul să cod poştal, H0H 0H0 (HO HO HO )

12. Între anii 1647 şi 1660, Crăciunul a fost interzis de Parlamentul englez, la cererea liderului puritan Oliver Cromwell, care a considerat că a “petrece”într-o zi “sfântă” este imoral. Interdicţia a fost ridicată după ce Cromwell a pierdut puterea.

13. Celebra melodie “Jingle Bells” a fost compusă iniţial pentru altă sărbătoare importantă, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), în 1857.

14. Norvegienii aveau credinţa că, de Crăciun, vrăjitoarele mergeau din casă în casă, în căutare de… mături. De aceea, în ajunul Crăciunului toate măturile erau ascunse iar bărbaţii ieşeau afară din casă şi trăgeau focuri de armă în aer, pentru a goni spiritele malefice.

15. Americanii sunt puţin plecaţi cu pluta sau îşi iubesc foarte mult animalele de companie: 56% dintre ei afirmă că îşi colindă întotdeauna animalul de companie.

16. În timpul sezonului de cumpărături de Crăciun, cardurile de credit sunt folosite cu o frecvenţă de 5.340 de ori pe minut, în Statele Unite.

17. În lume există două insule numite Crăciun (Christmas), una în Oceanul Pacific iar cealaltă în Oceanul Indian.

18. Există şi influenţe negative a acestei sărbători: potrivit unui studiu, cele două săptămâni de dinaintea Crăciunului deţin recordul în ceea ce priveşte separarea (despărţirea) cuplurilor.

19. Primul brad artificial de Crăciun a fost realizat de nemţi, folosind ca materie primă pene de gâscă vopsite.

20. Vestimentaţia lui Moş Crăciun, aşa cum îl ştim noi astăzi, a fost realizată în 1860, de către caricaturistul Thomas Nast.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax