Eveniment
20 martie: Ziua Internațională a Fericirii. Pe ce loc se află România în topul țărilor fericite și cine este pe prima poziție
Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.
Există și un foarte serios top al fericirii mondiale, unde România ocupă locul 47.
Vezi și VIDEO: „Happy – We are from Alba Iulia”. Fața veselă a unui oraș plin de istorie, arătată lumii de 40 de albaiulieni cu chef de viață
În 2011, Illien a adus ideea și conceptul de creare a unei noi zile globale de conștientizare, Ziua Internațională a Fericirii, către înalții funcționari ai Națiunilor Unite.
Ziua Internațională a Fericirii
Illien a organizat cu succes campania de a uni o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține conceptul de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale de observare ca Ziua Internațională a Fericirii.
Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.
Cele mai fericite țări din lume
Raportul despre fericirea mondială din 2020, lansat pe 20 martie 2020, clasifică 156 de țări pe baza unei medii de trei ani de sondaje între 2017 și 2019. Raportul 2020 se concentrează în special asupra mediului – social, urban și natural și include legături între fericire și dezvoltare durabilă.
Finlanda deține rangul de cea mai fericită țară din lume pentru al treilea an consecutiv.
Este urmat de Danemarca, Elveția, Islanda și Norvegia.
România se află pe locul 47 într-un clasament care include 153 de țări, după Nicaragua, dar înainte de Kuweit.
Afganistanul a primit cel mai mic scor, cu Sudanul de Sud și Zimbabwe chiar deasupra acestuia.
Indicatorii care analizează fericirea într-o țară
Analiza ține cont de o serie de indicatori și este una serioasă, utilizată chiar și de guverne, pentru datele pe care le anaizează.
Venitul pe cap de locuitor
Speranței de viață sănătoasă
Sprijinul social analizat ca media națională a răspunsurile binare (0 = nu, 1 = da) la întrebarea Gallup World Poll (GWP), „Dacă ai avut probleme, ai rude sau prieteni pe care te poți baza pentru a te ajuta ori de câte ori ai nevoie de ele sau nu? ”
Libertatea de a face alegeri de viață
Generozitatea
Percepția despre corupție
Afectul pozitiv: Sentimentele de fericire experimentate în ultimele zile
Afectul negativ: Sentimentele de nefericire experimentate în zilele anterioare.
Sursă foto: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News