Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

22-24 august: Festivalul „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cărtărescu, concerte, ateliere pentru copii, film documentar. Program de 300.000 LEI


Publicat

În weekend, la Alba Iulia începe cea de-a treia ediţie a Festivalului „Dilema Veche”. În acest an, festivalul va fi deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, în calitate de invitat special. Programul cuprinde teatru, expoziţii, concerte, ateliere pentru copii şi un recital al pianistei Alina Azario. În avanpremieră, pentru publicul albaiulian, dar şi pentru turiştii care îşi vor petrece weekend-ul în Alba Iulia, va fi proiectat filmul documentar „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

Vor putea fi vizionate părţi din acest film, care în momentul de faţă se află la faza de montaj. O altă surpriză a evenimentului va fi concertul de închidere, „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei”, susţinut de Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, care are loc o dată la zece ani. Bugetul alocat în acest an de administraţia locală şi judeţeană este de 300.000 de lei, respectiv 150.000 de lei Primăria Alba Iulia şi 150.000 de lei Consiliul Judeţean. În program au fost introduse și elemente care deja sunt tradiționale în programul de weekend din Cetatea Alba Carolina – cum ar fi Ceremonialul de schimbare a Gărzii și luptele soldaților romani/daci. Programul, în care au fost incluse și ateliere de desen pentru copii, nu este unul senzațional care să te facă te uiți tot timpul la ceas , de teamă să nu pierzi vreun eveniment, dar, parcurgându-l poți găsi câteva ”specialități” care merită efortul unei deplasări în Piața Cetății.

De vineri şi până duminică, la Alba Iulia, „noi suntem ceilalţi” în cadrul Festivalului „Dilema Veche”. Mircea Vasilescu, redactor – şef al revistei „Dilema Veche” şi organizator al evenimentului, a declarat la Alba Iulia că „în 2011 când am început, mă bucuram cu o singură ediţie. Tema din acest an <Noi suntem ceilalţi> a fost gândită în urma restaurării Cetăţii din Alba Iulia care a devenit un oraş al diversităţii. Alba Iulia este un concentrat al istoriei europene, aici găsim într-o formă concentrată toată Europa”.

Dacă anul trecut, ediţia a fost deschisă de Andrei Pleşu, în cadrul celei de-a treia ediţii onoarea îi revine scriitorului Mircea Cărtărescu. Începând cu ora 18.00, pe Traseul Celor Trei Fortificaţii acesta va susţine conferinţa „Edificiul literaturii”. Cei care doresc să participe la conferinţă au la dispoziţie 400 de locuri, intrarea fiind liberă.  Înaintea momentului realizat de celebrul scriitor supranumit Coelho de România,  strada va fi animată de Scottish Pipes Band, care va defila, în zona centrală a Cetății Alba Carolina, în ritmul cimpoaielor.

Pentru copiii care iubesc scrisul, au imaginaţie şi gânduri măreţe cu Cetatea Alba Carolina,  vor avea loc şi trei ateliere: „Ziarul Cetăţii” susţinut de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, „Atelierul Fantastic” cu Ioana Nicolaie şi benzi desenate cu Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu.

În cadrul atelierului „Ziarul Cetăţii”, copiii au ocazia să facă fotoreportaje cu Cetatea Alba Carolina şi să scrie cum îşi imaginează această zonă istorică.

La „Atelierul Fantastic” cu Ioana Nicolaie, copiii au şansa să îşi imagineze şi să scrie poveşti fantastice despre Cetatea Alba Carolina. La cel de benzi desenate, subiectul va fi Cetatea copiilor, cum se vede prin ochii lor atunci când nu mai este niciun adult şi cum ar administra ei Cetatea.

În avanpremieră, pentru publicul albaiulian, dar şi pentru turiştii care îşi vor petrece weekend-ul în Alba Iulia, va fi proiectat filmul documentar „Tatăl meu, Lucian Blaga”. O idee a Consiliului Judeţean despre această personalitate a locului. Filmul a fost creat în jurul amintirilor pe care Dorli Blaga, fiica poetului, le are despre tatăl său, dar şi a locurilor pe care le-a colindat Lucian Blaga. Vor putea fi vizionate părţi din acest film, care în momentul de faţă se află la faza de montaj.

O altă surpriză a evenimentului este şi o „ediţie specială”, un spectacol rar susţinut de Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă. „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” este concertul de închidere care are loc o dată la zece ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a spus că festivalul va aduna valori româneşti, pe care turiştii din toată ţara vor veni să le vadă.

PROGRAMUL FESTIVALULUI „DILEMA VECHE”:

Vineri, 22 august

17.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Poarta a IV-a – Traseul celor Trei Fortificaţii

18.00 – Conferinţă de deschidere: Mircea Cărtărescu, „Edificiul literaturii”

Loc: Traseul celor Trei Fortificaţii

20.00 – Defilare Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului

Loc: Esplanada Poarta IV

21.00 – Spectacol ACT ORCHESTRA (9G la TNB)

Loc: Piaţa Cetăţii

22.00 – Ceremonialul schimbului de gardă

Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

22.30 – Concert Zdob şi Zdub

Loc: Piaţa Cetăţii

Sâmbătă, 23 august

11.00 – Vernisaj expoziţie: “Devis Grebu – Cetăţean al lumii… tehnicilor picturale”

Loc: Framm’s

11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)

Loc: Strada Muzeului

11.30 – Lectură: Proză scurtă la cafenea

Invitaţi: Răzvan Petrescu, Radu Mareş, Alex Tocilescu, Lavinia Branişte

Loc: Carolina Café

12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă

Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

13.30 – Expoziţie foto Cosmin Bumbuţ – “Teleleu”

Loc: Galeriile de lîngă Poarta a III-a

15.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Strada Muzeului

16.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică

Loc: Strada Muzeului

17.00 – Dezbatere „New Narrative for Europe”, cu: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International)

Loc: Esplanada Obeliscului

19.00 – Proiecţie film: “Tatăl meu, Lucian Blaga”

Loc: Framm’s

20.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii

21.00 – Zoli Toth – “Bach to Showbiz”

Loc: Piaţa Cetăţii

22.30 – Concert Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică

Loc: Piaţa Cetăţii

Duminică, 24 august

11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)

Loc: Strada Muzeului

12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă

Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

15.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică. Loc: Strada Muzeului

16.00 – Defilare Scottish Pipes Band

Loc: Pietonala Mihai Viteazul

18.00 – Lectură: Poezie la copac

Invitaţi: Svetlana Cârstean, Ioana Nicolaie, Teodor Dună, Dmitri Miticov

Loc: Esplanada Catedralei Ortodoxe

20.00 – Recital de pian

Invitat: Alina Azario

Loc: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Piaţa Cetăţii

21.00 – „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă

Loc: Piaţa Cetăţii

23.00 – Ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun

Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii

Citeşte şi ÎN WEEKEND: Festivalul DILEMA VECHE în Cetatea Alba Iulia. “Noi suntem ceilalți” şi invitat special Mircea Cărtărescu. PROGRAMULȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate