Actualitate
22-24 august: Festivalul „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cărtărescu, concerte, ateliere pentru copii, film documentar. Program de 300.000 LEI
În weekend, la Alba Iulia începe cea de-a treia ediţie a Festivalului „Dilema Veche”. În acest an, festivalul va fi deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, în calitate de invitat special. Programul cuprinde teatru, expoziţii, concerte, ateliere pentru copii şi un recital al pianistei Alina Azario. În avanpremieră, pentru publicul albaiulian, dar şi pentru turiştii care îşi vor petrece weekend-ul în Alba Iulia, va fi proiectat filmul documentar „Tatăl meu, Lucian Blaga”.
Vor putea fi vizionate părţi din acest film, care în momentul de faţă se află la faza de montaj. O altă surpriză a evenimentului va fi concertul de închidere, „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei”, susţinut de Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, care are loc o dată la zece ani. Bugetul alocat în acest an de administraţia locală şi judeţeană este de 300.000 de lei, respectiv 150.000 de lei Primăria Alba Iulia şi 150.000 de lei Consiliul Judeţean. În program au fost introduse și elemente care deja sunt tradiționale în programul de weekend din Cetatea Alba Carolina – cum ar fi Ceremonialul de schimbare a Gărzii și luptele soldaților romani/daci. Programul, în care au fost incluse și ateliere de desen pentru copii, nu este unul senzațional care să te facă te uiți tot timpul la ceas , de teamă să nu pierzi vreun eveniment, dar, parcurgându-l poți găsi câteva ”specialități” care merită efortul unei deplasări în Piața Cetății.
De vineri şi până duminică, la Alba Iulia, „noi suntem ceilalţi” în cadrul Festivalului „Dilema Veche”. Mircea Vasilescu, redactor – şef al revistei „Dilema Veche” şi organizator al evenimentului, a declarat la Alba Iulia că „în 2011 când am început, mă bucuram cu o singură ediţie. Tema din acest an <Noi suntem ceilalţi> a fost gândită în urma restaurării Cetăţii din Alba Iulia care a devenit un oraş al diversităţii. Alba Iulia este un concentrat al istoriei europene, aici găsim într-o formă concentrată toată Europa”.
Dacă anul trecut, ediţia a fost deschisă de Andrei Pleşu, în cadrul celei de-a treia ediţii onoarea îi revine scriitorului Mircea Cărtărescu. Începând cu ora 18.00, pe Traseul Celor Trei Fortificaţii acesta va susţine conferinţa „Edificiul literaturii”. Cei care doresc să participe la conferinţă au la dispoziţie 400 de locuri, intrarea fiind liberă. Înaintea momentului realizat de celebrul scriitor supranumit Coelho de România, strada va fi animată de Scottish Pipes Band, care va defila, în zona centrală a Cetății Alba Carolina, în ritmul cimpoaielor.
Pentru copiii care iubesc scrisul, au imaginaţie şi gânduri măreţe cu Cetatea Alba Carolina, vor avea loc şi trei ateliere: „Ziarul Cetăţii” susţinut de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, „Atelierul Fantastic” cu Ioana Nicolaie şi benzi desenate cu Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu.
În cadrul atelierului „Ziarul Cetăţii”, copiii au ocazia să facă fotoreportaje cu Cetatea Alba Carolina şi să scrie cum îşi imaginează această zonă istorică.
La „Atelierul Fantastic” cu Ioana Nicolaie, copiii au şansa să îşi imagineze şi să scrie poveşti fantastice despre Cetatea Alba Carolina. La cel de benzi desenate, subiectul va fi Cetatea copiilor, cum se vede prin ochii lor atunci când nu mai este niciun adult şi cum ar administra ei Cetatea.
În avanpremieră, pentru publicul albaiulian, dar şi pentru turiştii care îşi vor petrece weekend-ul în Alba Iulia, va fi proiectat filmul documentar „Tatăl meu, Lucian Blaga”. O idee a Consiliului Judeţean despre această personalitate a locului. Filmul a fost creat în jurul amintirilor pe care Dorli Blaga, fiica poetului, le are despre tatăl său, dar şi a locurilor pe care le-a colindat Lucian Blaga. Vor putea fi vizionate părţi din acest film, care în momentul de faţă se află la faza de montaj.
O altă surpriză a evenimentului este şi o „ediţie specială”, un spectacol rar susţinut de Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă. „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” este concertul de închidere care are loc o dată la zece ani.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a spus că festivalul va aduna valori româneşti, pe care turiştii din toată ţara vor veni să le vadă.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „DILEMA VECHE”:
Vineri, 22 august
17.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Poarta a IV-a – Traseul celor Trei Fortificaţii
18.00 – Conferinţă de deschidere: Mircea Cărtărescu, „Edificiul literaturii”
Loc: Traseul celor Trei Fortificaţii
20.00 – Defilare Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului
Loc: Esplanada Poarta IV
21.00 – Spectacol ACT ORCHESTRA (9G la TNB)
Loc: Piaţa Cetăţii
22.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
22.30 – Concert Zdob şi Zdub
Loc: Piaţa Cetăţii
Sâmbătă, 23 august
11.00 – Vernisaj expoziţie: “Devis Grebu – Cetăţean al lumii… tehnicilor picturale”
Loc: Framm’s
11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)
Loc: Strada Muzeului
11.30 – Lectură: Proză scurtă la cafenea
Invitaţi: Răzvan Petrescu, Radu Mareş, Alex Tocilescu, Lavinia Branişte
Loc: Carolina Café
12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul celor Trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
13.30 – Expoziţie foto Cosmin Bumbuţ – “Teleleu”
Loc: Galeriile de lîngă Poarta a III-a
15.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Strada Muzeului
16.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică
Loc: Strada Muzeului
17.00 – Dezbatere „New Narrative for Europe”, cu: Angela Filote (şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România), Hugo De Greef (manager cultural, membru în Board-ul „A Soul for Europe”), Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa, traducător), Aurel Mitran (manager cultural), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă, Courrier International)
Loc: Esplanada Obeliscului
19.00 – Proiecţie film: “Tatăl meu, Lucian Blaga”
Loc: Framm’s
20.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii
21.00 – Zoli Toth – “Bach to Showbiz”
Loc: Piaţa Cetăţii
22.30 – Concert Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică
Loc: Piaţa Cetăţii
Duminică, 24 august
11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)
Loc: Strada Muzeului
12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă
Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
15.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică. Loc: Strada Muzeului
16.00 – Defilare Scottish Pipes Band
Loc: Pietonala Mihai Viteazul
18.00 – Lectură: Poezie la copac
Invitaţi: Svetlana Cârstean, Ioana Nicolaie, Teodor Dună, Dmitri Miticov
Loc: Esplanada Catedralei Ortodoxe
20.00 – Recital de pian
Invitat: Alina Azario
Loc: Esplanada Catedralei Romano-Catolice
20.30 – Defilare Scottish Pipes Band
Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Piaţa Cetăţii
21.00 – „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă
Loc: Piaţa Cetăţii
23.00 – Ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun
Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii
Citeşte şi ÎN WEEKEND: Festivalul DILEMA VECHE în Cetatea Alba Iulia. “Noi suntem ceilalți” şi invitat special Mircea Cărtărescu. PROGRAMUL
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News