Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

23-25 august: Cupa Trascău, ediția a XX-a. Concurs de turism montan, în satul Cheia, în amonte de Cheile Râmețului. PROGRAM

Publicat

23-25 august: Cupa Trascău, ediția a XX-a. Ediția aniversară a concursului de turism montan Cupa Trascău, organizat de Asociația de Turism și Ecologie Trascău Corp, va avea loc în perioada 23 – 25 august în satul Cheia, în amonte de Cheile Râmețului.

Cupa Trascău: Probele de concurs

Probele de concurs sunt următoarele:

Traseu de regularitate

Cu o durată de 6-7 ore, pe trasee montane marcate și o scurtă porține nemarcată, traseul pune la dispoziția concurenților cale mai frumoase zone ale rezervației Cheile Râmețului. Din satul Cheia se urcă pe Vf. Vulturul, de acolo „rătăcim pe versantul drept, apoi coborâm la apa Râmețului. Străbatem Cheile Râmețului prin apă și ne întoarcem la tabăra de corturi”, au transmis organizatorii. Probele de teorie, orientare și alpinism se vor ține pe traseu.

Se vor acorda puncte pentru:

  • modul de comportare în teren,
  • solidaritatea între membrii echipei,
  • atitudinea faţă de mediu înconjurător şi trecerea pe la punctele de control

Cunoştinţe teoretice

Se vor susţine probe teoretice în posturile cu arbitri pentru următoarele: alpinism-speologie, floră-faună, zonă, prim ajutor.

Echipajele vor primi un formular pentru fiecare probă teoretică cu câte min. 10 întrebări, la care trebuie să răspundă în timp limitat.

Orientare în teren cu busola

Posturile vor fi semnalizate cu roșu/alb, se vor da coordonatele şi numărul de paşi.

Se vor acorda puncte în funcţie de timp şi numărul de posturi găsite.

Proba de alpinism

Proba de alpinism se va desfășura pe un traseu realizat special cu această ocazie, la ieșirea din chei, în imediata apropiere a locului unde se întâlnesc traseele turistice Cruce Albastră/Triunghi Albastru.

Proba culturală

Obligatoriu pentru această probă sunt: cântece cu tematică montană (min. 2), 1 scenetă,1 poezie. Se va puncta “miştoul” făcut pe seama organizării şi organizatorilor.

Pentru copii, va exista un traseu separat de regularitate (marcaj PR- cascada Cheile Pravului), orientare în teren , vânătoare de comori precum și alte surprize.

PROGRAM Cupa Trascău, ediția a XX-a

Vineri, 23 august

  • 16:00-23:00 – Sosirea participanţilor la tabară şi înscrierea concurenţilor
  • 21:00-00:00 – Foc de tabară/Cântece de voie bună

Sâmbătă, 24 august

  • 7:00-9:00 – Masa
  • 10:00-19:00 – Traseu regularitate – durata traseului va fi de apx. 6 ore, însă se va ajunge la aproximativ 8-9 ore cu timpul utilizat pentru desfăşurarea probelor de teorie, alpinism şi orientare turistică. Traseul va fi aproape în totalitate pe marcaje turistice, în ordine: Triunghi Albastru, Punct Albastru, Cruge galbenă, Cruce Albastră. Unde nu este marcaj turistic, vom aplica benzi de culoare roșu cu alb.
  • 21:00-24:00 – Foc de tabără, proba culturală

Duminică, 25 august

  • 7:00-9:00 – Masa
  • 11:00-11:30 – Premiere şi închidere concurs

Potrivit organizatorilor, tabăra de corturi va fi situată în satul Cheia, în Munții Trăscăului .

Cum se poate ajunge în satul Cheia

„Cele mai apropiate orașe sunt Aiud și Teiuș, ambele situate la o distanță de 30 km. Satul Cheia este poziționat în imediata vecinătate a rezervației naturale Cheile Râmețului care atrage în fiecare an mii de turiști ce traversează acest canion mai ales în lunile de vară.

Îți recomandăm să vi cu mașina, o vei parca în Satul Brădești, aflat la aproximativ 5 km de tabără.

Cum ajungi la Brădești? Important: Google Maps sau alte aplicații vă pot sugera trasee care nu pot fi parcurse cu un autoturism. Vă rugăm folosiți doar rutele recomandate de noi. Nu vă încredeți în Google Maps sau Waze!

Traseul pe care îl recomandăm pornește din Aiud, în sensul giratoriu de lângă cetatea Aiudului pe DJ 107I cu destinația Brădești pe o distanță de 27 km. Drumul face parte din TransApuseana și este asfaltat în întregime. Odată ajunși, veți putea parcă mașina într-un loc sigur iar de aici veți porni pe traseul turistic marcat cu cruce albastră Brădești – Satul Cheia.

Ajunși în Brădești, îți vei începe aventura spre satul Cheia în vale. Drumul este constant în coborâre, de aproape 5 km și durează 1 – 1,5 ore pe jos.

Important:

  • Pe durata traseului va trebui să traversați un pârâu de mai multe ori, așa că vă recomandăm cizme impermeabile sau o a doua pereche de pantofi. Săritul pe pietre este posibil, de asemenea, dar numai când râul este mic și purtați echipament corespunzător.
  • Nu porniți pe traseu noaptea. Orientarea devină dificilă si riscul de a va rătăci este mare. Dacă totuși o faceți, folosiți harta munților Trascău sau o aplicație cu traseele turistice din zonă.

Tabăra de corturi va fi situată în imediata apropiere a Bazei de Supraveghere Ecologice Cheia (fosta școală).

Important: Se poate ajunge în satul Cheia, din Brădești, și cu auto 4×4. Dacă nu aveți 4 x 4, NU ÎNCERCAȚI SĂ COBORÂȚI”, au transmis organizatorii”, au transmis organizatorii.

Bibliografie:

  • Gh. Măhăra, I. Popescu-Argeşel – Munţii Trascău –ghid turistic
  • P.Cocean -Chei şi defilee în Munţii Apuseni
  • A.Poşmoşanu etc. – Tehnica Speologiei Alpine
  • W. Kargel – Alpinism
  • Cruce Roșie Manual de PrimAjutor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate