Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

24 iunie: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a precedat pe Hristos. Sărbătoare importantă pentru creștini

Publicat

24 iunie: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea coincide cu Sânzienele sau Drăgaica.

Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, recunoscut ca profet și precursor al lui Iisus Hristos.

El este venerat în mod deosebit pentru rolul său în botezul lui Iisus și pentru mesajul său de pocăință și pregătire pentru venirea Mesiei.

Vezi și SFÂNTUL IOAN: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Nu un înger oarecare a fost trimis de Dumnezeu să vestească naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, spune arhimandritul Cleopa Ilie, ci Arhanghelul Gavriil, care va vesti şi Fecioarei Maria că va naşte pe Hristos.

Iar pentru că nu a crezut cuvintele Arhanghelului Gavriil, trimis de Dumnezeu să vestească naşterea unui fiu, preotul Zaharia a fost pedepsit prin neputinţa de a vorbi până la naşterea pruncului când, revenindu-i glasul, a rostit numele pe care noul-născut urma să-l poarte.

24 iunie: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Conform Evangheliilor, Ioan Botezătorul s-a născut într-o familie preoțească.

Tatăl său, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era ruda Mariei, mama lui Iisus.

Nașterea lui Ioan a fost considerată miraculoasă, deoarece părinții săi erau înaintați în vârstă și Elisabeta fusese considerată stearpă.

Îngerul Gabriel i-a anunțat lui Zaharia că Elisabeta va naște un fiu care va pregăti calea Domnului.

Salvarea copilului

Aflând de naşterea minunată a lui Ioan şi crezând că el ar putea fi Mesia, regele Irod a poruncit soldaţilor să îl caute şi să îl omoare.

În acest timp, mama pruncului, Elisabeta, l-a luat şi a fugit, ascunzându-se în munţi, de cealaltă parte a Iordanului.

Negăsind copilul, au fost trimişi soldaţi la preotul Zaharia, pentru a le spune unde este ascunzătoarea. Cum nu au primit răspuns,

Sfântul Proroc Zaharia a fost ucis pe loc cu sabia, în ziua în care fusese rânduit să slujească la templu, în Ierusalim.

„Atunci ucigaşii, pornindu-se, după porunca lui Irod, l-au ucis între biserică şi altar; iar sângele lui, care s-a vărsat pe marmură, s-a închegat şi s-a făcut tare ca piatra, spre mărturia lui Irod şi spre veşnica lui osândă” (Vieţile Sfinţilor).

După patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, şi-a dat sfârşitul în peştera unde ascunsese copilul.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Misiunea și Predica

Ioan și-a început misiunea publică în deșertul Iudeii, unde predica despre pocăință și boteza oamenii în râul Iordan.

El îndemna la schimbarea vieții și la curățirea păcatelor, pregătind astfel poporul pentru venirea lui Mesia. Botezul său simboliza spălarea păcatelor și era un semn al convertirii.

Ioan Botezătorul este cunoscut pentru faptul că a botezat însuși pe Iisus în râul Iordan.

În timpul acestui eveniment, cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt a coborât în chip de porumbel și s-a auzit vocea lui Dumnezeu care a spus: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care îmi găsesc plăcerea.”

24 iunie: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Mesajul și Martiriul

Ioan Botezătorul era cunoscut pentru mesajul său puternic și neînfricat. El a criticat deschis păcatele și nedreptățile, inclusiv cele ale conducătorilor vremii.

A intrat în conflict cu regele Irod Antipa pentru că i-a denunțat relația adulteră cu soția fratelui său, Irodiada. Ca urmare, Ioan a fost întemnițat și, la cererea Irodiadei, a fost decapitat.

Venerare și Sărbători

Ioan Botezătorul este venerat în toate tradițiile creștine. În calendarul ortodox, sunt mai multe sărbători dedicate lui, inclusiv Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie) și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).

În tradiția catolică, sunt de asemenea respectate sărbători similare.

Ioan Botezătorul este considerat un model de asceză, credință și curaj moral, iar viața și misiunea sa sunt celebrate și respectate în întreaga creștinătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Codru

    luni, 24.06.2024 at 23:07

    Există unele pareri ca, capul lui Ioan Botezatorul este îngropat in zona Fagarasului; stia acest lucru Parintele Arsenie Boca si unii preoti din vremea părintelui… Se spune ca in acea vreme dupa al doilea razboi mondial prin satele din zona Fagarasului era adesea intalnit si vazut un om care umbla fara cap, la propriu. Un basarabean cu viziune de la Dumnezeu, un om cu credință a venit in zona Fagarasului si a apid aecretil părinților de mai sus.
    Ioan Botezătorul cel mai mare prooroc nascut din femeie dar cel mic in împărăția cerurilor
    Doamne milueste!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax