Eveniment
26 aprilie, zi de doliu național în România, în memoria Papei Francisc. Toate instituțiile vor arbora drapelul în bernă

26 aprilie, zi de doliu național în România, în memoria Papei Francisc. Suveranul Pontif a murit luni, în a doua zi de Paște, iar sâmbătă, 26 aprilie, este ziua când va fi înmormântat.
Guvernul a hotărât ca această zi să fie una de doliu național. Toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă.
Drapelul României în bernă se mai arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României; la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări; ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.
Posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură urmează să îşi adapteze programul în mod corespunzător.
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), potrivit unui anunț al Vaticanului.
26 aprilie, zi de doliu național. Ce a însemnat Papa Francisc pentru România
Papa Francisc a avut un impact profund asupra României, atât din punct de vedere spiritual, cât și social și simbolic.
Vizita sa apostolică din mai-iunie 2019 a fost un moment istoric pentru țară, cu o semnificație specială pentru mai multe comunități religioase și pentru societatea românească în ansamblu.
Papa Francisc a promovat dialogul și respectul între comunitățile religioase din România, într-o țară cu o diversitate confesională importantă.
Vizita sa a încurajat reconcilierea dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Catolică, dar și între majoritate și minorități.
Papa a avut discursuri în care a subliniat importanța protejării celor vulnerabili, a imigrației, a romilor și a persoanelor excluse social.
În Blaj, pe Câmpia Libertății, a cerut iertare în numele Bisericii pentru discriminarea suferită de romi, un gest extrem de rar și profund.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News