Blaj
Papa Francisc, momentul istoric de la Blaj, în urmă cu șase ani. Povestea unei zile încărcate de semnificații

Papa Francisc, momentul istoric de la Blaj, în urmă cu șase ani. Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.
Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.
Papa Francisc, momentul istoric de la Blaj
Primii pelerini care au sosit pe Câmpia Libertății au fost cei din zonele îndepărtate ale țării: din Maramureș, din Zalău, dar și din Bistrița. Aceștia au plecat de acasă din timp, pentru a fi siguri că îl vor vedea pe Sfântul Părinte. Au urmat momente încărcate de emoție și semnificație, în prezența a peste 100.000 de persoane.
Papa Francisc a vorbit cu tărie despre libertatea de exprimare a omului. Acesta i-a dat exemplu pe cei șapte eroi martiri care au fost beatificați la Blaj, cei șapte care, într-un regim de austeritate, și-au păstrat crezul într-o religie, dar mai ales au ținut cu tărie la libertatea de exprimare.
”Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile noastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezentate în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine! Mulțumesc!”, a fost mesajul de încheiere în discursul Papei Francisc, la Blaj.
Vizita Papei la Blaj a fost un moment de profundă semnificație spirituală și istorică, reafirmând legătura dintre Biserica Greco-Catolică și credincioșii săi, precum și angajamentul față de valorile fundamentale ale libertății și demnității umane.
Papa Francisc s-a stins din viață în 21 aprilie 2025
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit luni dimineață (21 aprilie 2025), la vârsta de 88 de ani.
Ultima sa apariție publică a papei Francisc a avut loc duminică, 20 aprilie, pentru scurt timp, la balcon în fața miilor de persoane strânse în Piața Sfântul Petru pentru a oferi o binecuvântare cu prilejul sărbătorii Paștelui.
Vezi și Ce urmează după moartea Papei Francisc. Când va fi înmormântat și cum se alege noul papă
Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, a fost ales în fruntea Bisericii Catolice, sub numele de papa Francisc, la 13 martie 2013. El i-a succedat papei emerit Benedict al XVI-lea (85 de ani), a cărui retragere a intrat oficial în vigoare la 28 februarie 2013.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News