Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patru investiții din Alba făcute cu fonduri europene au intrat în atenția Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ca exemple de bună practică


Publicat

Patru proiecte din judeţul Alba intră în atenţia reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), joi şi vineri, într-un „turneu” prin ţară de vizitare a unor exemple de bună practică în utilizarea finanţărilor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDRU). Vor avea loc discuţii directe cu beneficiarii fondurilor europene.

Această acţiune se derulează în mai multe judeţe, iar în Alba se va desfăşura în perioada 28-29 august.

În judeţul Alba, reprezentanţii AFIR se vor deplasa la Stremţ, Ponor, Lopadea Nouă şi Ciumbrud. Vor vizita şi vor purta un dialog cu reprezentanţii Primăriei Stremţ şi companiilor Montana Cad Ponor, Biomilk Lopadea Nouă şi Domeniile Boieru Ciumbrud.

Joi, 28 august, de la ora 11.00, vor vedea proiectul care include realizarea unei infrastructuri edilitare moderne de mediu, transport și sociale pentru Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Stremț – Râmeț. Proiectul are ca obiective îmbunătățirea infrastructurii fizice de bază în spațiul rural și a accesului la serviciile publice de bază pentru populația rurală.

De la ora 16.30, este programată vizita la Montana Cad din localitatea Ponor, unde se construieşte o fermă de vaci de lapte şi se modernizează centrul de preluare si prelucrarea laptelui. Firma deţine o fermă de creștere a bovinelor cu un efectiv de 65 de capete și un centru de prelucrare a laptelui cu o capacitate de 1.000 l lapte/zi. Producţia se livrează prin magazinele proprii din Ponor și Alba Iulia, cât şi prin distribuitori.

Vineri, 29 august, de la ora 11.00, începe vizita la Biomilk Lopadea Nouă, care beneficiază de un proiect de modernizare a fabricii de lactate, prin achiziţionarea de echipamente tehnologice şi mijloace de transport. Potrivit AFIR, investiția s-a definit ţinând cont de potenţialul agricol şi specificul tradiţional al zonei geografice de la poalele munţilor Apuseni şi s-a realizat o integrare a elementelor lanţului agroindustrial care începe cu veriga cultivării pământului şi se termină cu producerea şi ditribuirea produselor finite în magazine. Cu ajutorul parcului de maşini şi utilaje agricole proprii, se produce baza furajeră a fermei zootehnice de vaci cu lapte.

Citeşte şi FOTO: Reprezentanta CE, Angela Filote în vizită la fabrica de lactate din Lopadea Nouă. „Tot ce am vizitat în Alba mi s-a părut minunat”

Laptele produs la ferma proprie împreună cu cel de la fermierii din zonă este colectat şi prelucrat în fabrica situată în aceeaşi localitate, iar produsele lactate obţinute (brânzeturi cu pastă opărită şi fermentată, brânzeturi în saramură, brănză topită, smântână şi unt) sunt distribuite cu ajutorul flotei proprii de maşini în ţară şi în stăinătate (Ungaria, Italia, Spania).

Ultima vizită din judeţul Alba este la ora 14.00, la crama din Ciumbrud, al Domeniilor Boieru, care are un proiect de modernizare a obiectivului. La momentul accesării fondurilor europene nerambursabile prin PNDR, societatea deținea 95 hectare viță de vie (43,32 hectare viță pe rod, 25,6 hectare –viță/ an 3, 326,08 hectare viță/ an 2), astfel încât în primul an sursa de materie primă aferentă vinificației a fost de 95 hectare x 7.000 kh/ hectar.

Se urmăreşte modernizarea cramei existente și achiziția de utilaje de prelucrare primară a strugurilor, de vinificație propriu-zisă și a unor mijloace de transport specializate. Investiția a dus la creșterea capacității de prelucrare și depozitare a 510.000 l/ vin, asigurând astfel prelucrarea fără pierderi, în timp optim și în condițiile de calitate cele mai adecvate a materiei prime.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 300 de mașini de transport verificate de Poliția Alba. 103 șoferi amendați, un permis reținut

Publicat

Poliţiştii din judeţul Alba au verificat 293 de autovehicule destinate transportului public de persoane şi marfă şi au aplicat 103 sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, transmite IPJ Alba.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În perioada 12 -18 octombrie 2020, poliţiştii rutieri din județul Alba au acționat, în conformitate cu prevederile Planului de acțiune TRUCK&BUS, pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și mărfuri dar și pentru a verifica modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară de către călători și șoferii de autobuze și microbuze.

Cu ocazia acestei acţiuni au fost verificate 293 de autovehicule, dintre care 131 destinate transportului de persoane şi 162 destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 103 sancțiuni contravenționale, din care 35 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 68 celor care efectuau transport de marfă.

Transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 5 sancțiuni pentru neutilizarea centurilor de siguranță, una pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru că nu purtau masca sanitară de protecție, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind transportul rutier.

Polițiștii au sancționat și 34 de pasageri care nu purtau masca sanitară de protecție.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale, din care 6 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 22 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, una pentru depăşire neregulamentară, una pentru defecţiuni tehnice, 4 pentru nerespectarea capacităţii de transport, 5 pentru neasigurarea corespunzătoare a încărcăturii, două pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice şi transportul rutier de mărfuri.

A fost reţinut un permis de conducere.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia infectată cu COVID, cu dosar penal după ce a părăsit domiciliul unde era carantinată. Unde a fost găsită

Publicat

O femeie din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a plecat de la adresa de domiciliu unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul Sars-Cov-2. Aceasta a fost găsită pe raza unui sat din județul Mureș. 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

În supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost înregistrat la data de 19 octombrie 2020 dosarul penal cu nr. 2651/P/2020, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că:

În data de 14 octombrie 2020, organele de poliţie au constatat că o persoană de sex feminin nu se afla la adresa de domiciliu din municipiul Alba Iulia, unde era carantinată ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2, fiind ulterior identificată pe raza unui sat din județul Mureș.

Precizăm că activităţile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ACCIDENT la Ocna Mureș. Pieton acroșat de o mașină, pe o stradă din oraș. A fost transportat la spital

Publicat

masina-politia

Un bărbat a fost rănit într-un accident rutier petrecut la Ocna Mureș. Acesta circula pe carosabil, în momentul în care a fost acroșat de o mașină. Se afla sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 8.30, un bărbat de 73 de ani, din Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Digului din oraș, l-a acroșat pe un bărbat de 37 de ani, care se afla pe partea carosabilă.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Atât conducătorul auto cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru primul și de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru victimă.

Cercetările sunt continuate sub aspctul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța de înființare a Poliției Animalelor ar putea fi neconstituțională. Încalcă mai multe drepturi prevăzute de Constituție

Publicat

Ordonanța de Urgență care prevede înființarea Poliției Animalelor ar putea fi neconstituțională pentru că creează cadrul unor posibile abuzuri. Este vorba despre posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, care va avea structuri în toate judeţele şi va funcţiona cu 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari şi care va fi dotată la cel mai înalt nivel, pentru a putea interveni de urgenţă în salvarea animalelor. Cel puţin asta susţine ministrul Afacerilor Interne. Doar că actul normativ are mari probleme în domeniul respectării prevederilor constituţionale.

Ordonanţa de urgenţă prevede posibilitatea emiterii de către poliţist a unui ordin de preluare a animalelor abuzate de la proprietari, dar şi posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Eventuala neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă poate fi constatată prin sesizarea CCR de către Avocatul Poporului sau de parlamentari, odată cu adoptarea legii de aprobare.

Mai grav, neconstituţionalitatea ar putea fi invocată de persoane care abuzează animalele şi care au fost sancţionate, cu riscul evident ca asemenea fapte să rămână nepedepsite.

Astfel, înfiinţarea poliţiei animalelor se poate face doar prin lege organică. În acest domeniu există deja o bogată jurisprudenţă a Curţii Constituţionale.

Sursă: Stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate