Connect with us
Advertisement

Actualitate

Patru investiții din Alba făcute cu fonduri europene au intrat în atenția Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ca exemple de bună practică

Publicat

Patru proiecte din judeţul Alba intră în atenţia reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), joi şi vineri, într-un „turneu” prin ţară de vizitare a unor exemple de bună practică în utilizarea finanţărilor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDRU). Vor avea loc discuţii directe cu beneficiarii fondurilor europene.

Această acţiune se derulează în mai multe judeţe, iar în Alba se va desfăşura în perioada 28-29 august.

În judeţul Alba, reprezentanţii AFIR se vor deplasa la Stremţ, Ponor, Lopadea Nouă şi Ciumbrud. Vor vizita şi vor purta un dialog cu reprezentanţii Primăriei Stremţ şi companiilor Montana Cad Ponor, Biomilk Lopadea Nouă şi Domeniile Boieru Ciumbrud.

Joi, 28 august, de la ora 11.00, vor vedea proiectul care include realizarea unei infrastructuri edilitare moderne de mediu, transport și sociale pentru Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Stremț – Râmeț. Proiectul are ca obiective îmbunătățirea infrastructurii fizice de bază în spațiul rural și a accesului la serviciile publice de bază pentru populația rurală.

De la ora 16.30, este programată vizita la Montana Cad din localitatea Ponor, unde se construieşte o fermă de vaci de lapte şi se modernizează centrul de preluare si prelucrarea laptelui. Firma deţine o fermă de creștere a bovinelor cu un efectiv de 65 de capete și un centru de prelucrare a laptelui cu o capacitate de 1.000 l lapte/zi. Producţia se livrează prin magazinele proprii din Ponor și Alba Iulia, cât şi prin distribuitori.

Vineri, 29 august, de la ora 11.00, începe vizita la Biomilk Lopadea Nouă, care beneficiază de un proiect de modernizare a fabricii de lactate, prin achiziţionarea de echipamente tehnologice şi mijloace de transport. Potrivit AFIR, investiția s-a definit ţinând cont de potenţialul agricol şi specificul tradiţional al zonei geografice de la poalele munţilor Apuseni şi s-a realizat o integrare a elementelor lanţului agroindustrial care începe cu veriga cultivării pământului şi se termină cu producerea şi ditribuirea produselor finite în magazine. Cu ajutorul parcului de maşini şi utilaje agricole proprii, se produce baza furajeră a fermei zootehnice de vaci cu lapte.

Citeşte şi FOTO: Reprezentanta CE, Angela Filote în vizită la fabrica de lactate din Lopadea Nouă. „Tot ce am vizitat în Alba mi s-a părut minunat”

Laptele produs la ferma proprie împreună cu cel de la fermierii din zonă este colectat şi prelucrat în fabrica situată în aceeaşi localitate, iar produsele lactate obţinute (brânzeturi cu pastă opărită şi fermentată, brânzeturi în saramură, brănză topită, smântână şi unt) sunt distribuite cu ajutorul flotei proprii de maşini în ţară şi în stăinătate (Ungaria, Italia, Spania).

Ultima vizită din judeţul Alba este la ora 14.00, la crama din Ciumbrud, al Domeniilor Boieru, care are un proiect de modernizare a obiectivului. La momentul accesării fondurilor europene nerambursabile prin PNDR, societatea deținea 95 hectare viță de vie (43,32 hectare viță pe rod, 25,6 hectare –viță/ an 3, 326,08 hectare viță/ an 2), astfel încât în primul an sursa de materie primă aferentă vinificației a fost de 95 hectare x 7.000 kh/ hectar.

Se urmăreşte modernizarea cramei existente și achiziția de utilaje de prelucrare primară a strugurilor, de vinificație propriu-zisă și a unor mijloace de transport specializate. Investiția a dus la creșterea capacității de prelucrare și depozitare a 510.000 l/ vin, asigurând astfel prelucrarea fără pierderi, în timp optim și în condițiile de calitate cele mai adecvate a materiei prime.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement