Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Reprezentanta CE, Angela Filote în vizită la fabrica de lactate din Lopadea Nouă. „Tot ce am vizitat în Alba mi s-a părut minunat”


Publicat

Vineri, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, a fost în vizită la fabrica de lactate și brânzeturi Biomilk, din comuna Lopadea Nouă. Această unitate funcționează din anul 1994, dar înainte de a deveni fabrică de procesare a laptelui, a fost o clădire unde se făceau sucuri naturale. Aici erau de fapt dormitoarele muncitorilor, care lucrau la culegerea fructelor. În anul 2000, fabrica a devenit una de procesare a laptelui și a fost finanțată din fonduri europene. Scopul vizitei a fost, modul în care au fost investiți banii europeni și cum se prelucrează laptele în acea fabrică.

În urmă cu trei zile, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a ajuns în județul Alba pentru a vedea o parte din proiectele care s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene. Printre aceste proiecte se află și fabrica de brânzeturi și lactate Biomilk, din comuna Lopadea Nouă. Interesul principal al reprezentantei Comisiei Europene a fost acela de a afla care este experiența producătorilor cu finanțarea fondurilor europene și când a fost solicitată prima finanțare. De asemenea, a fost interesată de controalele care se fac, dacă producătorilor li se par fondate sau necesare în vreun fel.

Fabrica de lactate și brânzeturi de la Lopadea Nouă funcționează din anul 1994, dar înainte de a deveni fabrică de procesare a laptelui, a fost clădirea în care se făceau sucuri naturale. Acum funcționează ca și facrică de procesare a laptelui și are un număr de 25 de muncitori. În fabrică sunt trei activități pe care muncitorii le întreprind: ”se face colectarea de lapte, se face procesare de lapte și vânzare de produse finite. Astea sunt trei mari activități care se fac aici în cadrul fabricii de prelucrare a laptelui”, după cum spune Francisc Șipoș, directorul fabricii Biomilk din Lopadea Nouă

În ceea ce privește colectarea laptelui, o parte este asigurat de ferma pe care o are fabrica, iar cealaltă parte se colectează de la fermele din zonă. Respectiv din patru comune, Rădești, Lopadea, Opârta și Fărău. Acolo sun fermieri care au 300 litri de lapte pe zi, 500 de litri sau chiar 700-800 de litri/zi.

Cât despre exportarea produselor, conducerea a spus că produsele au ajuns în Norvegia, Italia, Spania și Ungaria, dar este vorba despre o cantitate foarte mică.

În țară, dar şi în judeţul Alba produsele ajung la marile lanțuri de magazine. Fabrica are trei depozite proprii, unul în Oradea, unul în Turnu Severin, iar cel mai mare este la Brașov.

Unitatea are în dotare patru mașini de distribuție, o parte obținute prin fonduri europene, o parte din banii lor. Tot patru mașini sunt și pentru colectarea laptelui, cisterne de 1000, de 3000, de 5000, de 9000 de litri, toate echipate corespunzător.

Capacitatea maximă a fabricii este de 15.000 de litri de lapte pe zi, iar de procesat, în fiecare zi se procesează 12.000 de litri. Vara se ajunge și la 15.000 de litri.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote a fost plăcut surprinsă de ce a văzut la fabrică: „E clar că omul sfințește locul pentru că eu am văzut aceleași programe, aceleași reguli, aproape aceleași proiecte în locuri diferite, unul a mers și a schimbat viața acolo puțin și altul s-a blocat sau și mai rău este acum în proces. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut aici și mă bucur că s-au creat 25 de locuri de muncă. Este important pentru că asta înseamnă că sunt 25 de familii care au cel puțin un venit relativ sigur.

Am vizitat multe astfel de întreprinderi și în alte state, precum Franța, Germania, Olanda, Belgia și nu am văzut absolut nicio diferență din punctul de vedere al acestor standarde și în plus nu am nicio îndoială că produsele sunt foarte gustoase, așa cum sunt majoritatea produselor tradiționale românești.”

Ca o concluzi finală la tot ce a văzut în aceste zile, reprezentanta Comisiei Europene a spus doar că ”de la prima impresie și până la ultima totul mi s-a părut minunat, nu pentru că nu ar exista probleme și în Alba așa cum există și în alte părți, ci pentru că este clar că aici există și capacitatea de a găsi soluții și de a aplica aceste soluții (…) Proiectele din județul Alba, cel puțin cele pe care le-am vizitat, sunt foarte bune, sunt proiecte cu un impact vizibil și imediat.”

foto: Raul KNALLȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate