Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Reprezentanta CE, Angela Filote în vizită la fabrica de lactate din Lopadea Nouă. „Tot ce am vizitat în Alba mi s-a părut minunat”

Publicat

Vineri, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, a fost în vizită la fabrica de lactate și brânzeturi Biomilk, din comuna Lopadea Nouă. Această unitate funcționează din anul 1994, dar înainte de a deveni fabrică de procesare a laptelui, a fost o clădire unde se făceau sucuri naturale. Aici erau de fapt dormitoarele muncitorilor, care lucrau la culegerea fructelor. În anul 2000, fabrica a devenit una de procesare a laptelui și a fost finanțată din fonduri europene. Scopul vizitei a fost, modul în care au fost investiți banii europeni și cum se prelucrează laptele în acea fabrică.

În urmă cu trei zile, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a ajuns în județul Alba pentru a vedea o parte din proiectele care s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene. Printre aceste proiecte se află și fabrica de brânzeturi și lactate Biomilk, din comuna Lopadea Nouă. Interesul principal al reprezentantei Comisiei Europene a fost acela de a afla care este experiența producătorilor cu finanțarea fondurilor europene și când a fost solicitată prima finanțare. De asemenea, a fost interesată de controalele care se fac, dacă producătorilor li se par fondate sau necesare în vreun fel.

Fabrica de lactate și brânzeturi de la Lopadea Nouă funcționează din anul 1994, dar înainte de a deveni fabrică de procesare a laptelui, a fost clădirea în care se făceau sucuri naturale. Acum funcționează ca și facrică de procesare a laptelui și are un număr de 25 de muncitori. În fabrică sunt trei activități pe care muncitorii le întreprind: ”se face colectarea de lapte, se face procesare de lapte și vânzare de produse finite. Astea sunt trei mari activități care se fac aici în cadrul fabricii de prelucrare a laptelui”, după cum spune Francisc Șipoș, directorul fabricii Biomilk din Lopadea Nouă

În ceea ce privește colectarea laptelui, o parte este asigurat de ferma pe care o are fabrica, iar cealaltă parte se colectează de la fermele din zonă. Respectiv din patru comune, Rădești, Lopadea, Opârta și Fărău. Acolo sun fermieri care au 300 litri de lapte pe zi, 500 de litri sau chiar 700-800 de litri/zi.

Cât despre exportarea produselor, conducerea a spus că produsele au ajuns în Norvegia, Italia, Spania și Ungaria, dar este vorba despre o cantitate foarte mică.

În țară, dar şi în judeţul Alba produsele ajung la marile lanțuri de magazine. Fabrica are trei depozite proprii, unul în Oradea, unul în Turnu Severin, iar cel mai mare este la Brașov.

Unitatea are în dotare patru mașini de distribuție, o parte obținute prin fonduri europene, o parte din banii lor. Tot patru mașini sunt și pentru colectarea laptelui, cisterne de 1000, de 3000, de 5000, de 9000 de litri, toate echipate corespunzător.

Capacitatea maximă a fabricii este de 15.000 de litri de lapte pe zi, iar de procesat, în fiecare zi se procesează 12.000 de litri. Vara se ajunge și la 15.000 de litri.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote a fost plăcut surprinsă de ce a văzut la fabrică: „E clar că omul sfințește locul pentru că eu am văzut aceleași programe, aceleași reguli, aproape aceleași proiecte în locuri diferite, unul a mers și a schimbat viața acolo puțin și altul s-a blocat sau și mai rău este acum în proces. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut aici și mă bucur că s-au creat 25 de locuri de muncă. Este important pentru că asta înseamnă că sunt 25 de familii care au cel puțin un venit relativ sigur.

Am vizitat multe astfel de întreprinderi și în alte state, precum Franța, Germania, Olanda, Belgia și nu am văzut absolut nicio diferență din punctul de vedere al acestor standarde și în plus nu am nicio îndoială că produsele sunt foarte gustoase, așa cum sunt majoritatea produselor tradiționale românești.”

Ca o concluzi finală la tot ce a văzut în aceste zile, reprezentanta Comisiei Europene a spus doar că ”de la prima impresie și până la ultima totul mi s-a părut minunat, nu pentru că nu ar exista probleme și în Alba așa cum există și în alte părți, ci pentru că este clar că aici există și capacitatea de a găsi soluții și de a aplica aceste soluții (…) Proiectele din județul Alba, cel puțin cele pe care le-am vizitat, sunt foarte bune, sunt proiecte cu un impact vizibil și imediat.”

foto: Raul KNALL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement