Connect with us
Publicitate

Actualitate

28 aprilie: Ziua internațională a comemorării accidentaților la locul de muncă

m

Publicat

De un sfert de secol, în data de 28 aprilie, sindicatele din întreaga lume, marchează, Ziua internațională a comemorării victimelor accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale.

Ziua de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, fiind şi Ziua internaţională pentru sănătate şi securitate la locul de muncă.

În UE, mai mult de 3.700 de lucrători mor în accidente de muncă în fiecare an, și există mai mult de 200.000 de decese ca urmare a bolilor profesionale legate de profesie.

Numărul accidentelor de muncă pe teritoriul UE ajunge la 3 milioane anual, practic sunt pierdute 4 zile de muncă pe an pentru fiecare angajat european.

”Suntem convinși că reprezentanții salariaților cu atribuții în domeniul sănătății și securității la locul de muncă au capacitate atunci când sunt desemnați într-adevar de cei în randul cărora lucrează, și când sunt corect informați și instruiți, au capacitatea să găsească, împreună cu conducătorii locurilor de muncă, cele mai bune soluții pentru a pune la adăpost viața și sănătatea celor pe care îi reprezintă.

Cu această ocazie, CNSLR-FRATIA doreşte să atragă atenţia angajtorilor și autorităţilor asupra consecinţelor grave ale ignoranței și lipsei de preocupare pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor manifestate în forme de organizare a muncii care sacrifică, în goana după maximizarea profitului, viața și integritatea salariaților”, spun reprezentanții sindicatelor.

Numărul accidentelor de muncă din România dovedeşte că situaţia rămâne în continuare îngrijorătoare.

Ultima situație națională, publicată pe site-ul inspectiamuncii.ro, arată un număr de peste 2000 accidentați, în primul semestru al anului trecut.

Vezi: Incident la o fabrică de produse chimice din Zlatna: Patru angajați au suferit arsuri, după auto-aprinderea unor solvenți

Accident colectiv de muncă la Zlatna în aprilie

În această lună, patru angajaţi ai unei fabrici din localitatea Zlatna, judeţul Alba, au suferit arsuri pe braţe şi faţă în urma autoaprinderii pastei de aluminiu dintr-un malaxor, la faţa locului deplasându-se pentru cercetări mai mulţi inspectori de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba.

Pe parcursul anului 2021 au fost comunicate de către angajatori, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, 168 evenimente.

Dintre acestea, 15 au fost comunicate de catre ITM Alba către Inspectia Muncii București, fiind vorba de evenimente care intrau în sfera de competență a inspectorilor de muncă privind cercetarea, respectiv accidente mortale.

Citește și: ITM Alba: Au fost înregistrate 168 de accidente de muncă

Din cele 153 de evenimente pentru care cercetarea a fost efectuată de catre comisiile întrunite la angajatori (accidente care au avut ca urmare incapacitate temporară de muncă), pentru 126 cercetarea a fost finalizată și dosarele au fost avizate de către ITM Alba. 27 evenimente sunt încă în faza de cercetare.

Din cele 15 dosare pentru accidente mortale, 12 au fost finalizate, iar pentru 10 dintre acestea a fost confirmat caracterul de accident de muncă. Două au fost accidente în afara muncii.

Dintre cele 10 accidente de muncă, doar 5 au fost inregistrate la ITM  Alba, în celelalte cazuri fiind victimele angajate ale unor unități din alte județe.

Sesiune de informare ITM Alba

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a organizat marți o sesiune de informare, în domeniul securității și sănătații în muncă, la care au fost invitați angajatori, lucrători cu atribuţii în domeniul SSM, reprezentanţi ai lucrătorilor precum și alţi factori interesaţi. În cadrul evenimentului s-au prezentat:

  • Informarea privind rezultatele prelucrării datelor statistice referitoare la accidentele de muncă pe anul 2021, la nivel național, documente transmise de către Inspecția Muncii cu ocazia Zilei internaționale a securității și sănătății în muncă.
  • Prezentarea “Campaniei naţionale de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale”, din Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2022.
  • Prezentarea unui material de instruire care conține studii de caz privind pericolul de explozie, întocmit de specialiștii din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani (INSEMEX), în baza Protocolului de colaborare încheiat cu Inspecția Muncii.

sursa foto: site Inspecția Muncii, arhivă, ITM Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate