Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

31 de ani de la evenimentele din13-15 iunie 1990: Atacul TVR și MINERIADA. Unul dintre TRENURILE GROAZEI a plecat din Alba Iulia

Publicat

Se împlinesc 31 de ani de la violentele manifestări cunoscute ca „Mineriada” de la Bucureşti din perioada 13-15 iunie 1990.

Forţe de ordine, sprijinite de trupe de mineri care au venit din provincie au intervenit în forţă, în 1990, împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile.

A fost considerată cea mai brutală şi mai sângeroasă acţiune a minerilor.

La evenimentele din 13-15 iunie 1990 au participat şi „ortaci” din județul Alba, conduși de reprezentanți locali ai FSN- partidul care se afla atunci la putere.

Din gara Alba Iulia a plecat să sprijine atacul minerilor din Valea Jiului asupra manifestanților din Piața Universității o garnitură de tren compusă din 12 vagoane pline cu mineri din Apuseni și muncitori de la Cugir.

”Comandoul muncitoresc” din Alba a fost înarmat cu bâte și cozi de topor. În dosarul ”mineriadei” nu s-a pomenit nimic despre cursa cu mineri și muncitori plecați din Alba să sprijine ”curățenia” din Piața Universității.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată cel mai sângeros eveniment de după Revoluția din 1989 .

În atacul minerilor din Bucureşti, şase oameni au fost ucişi şi peste 1000 au fost răniţi.

Dosarul ”Mineriada”,  închis, redeschis, probe nule

Ancheta în dosarul Mineriadei a început abia în 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor.

Dosarul ”Mineriada” s-a aflat ani în șir pe masa procurorilor, a fost închis și redeschis de mai multe ori, au fost audiați sute de martori, s-au scris mii de pagini de rechizitoriu și s-au administrat probe.

La 31 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, toți inculpații din dosarul cu același nume, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității, pot răsufla ușurați încă o bună perioadă de timp.

Dosarul a fost ­restituit în mai 2019 procurorilor militari pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind declarate nule.

În 18 februarie anul trecut, Secția Specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), a contestat decizia judecătorului de cameră preliminară de la Curtea Supremă, care făcuse publică motivarea cu doar o zi înainte.

Date oficiale: morți și răniți în 13- 15 iunie

Potrivit datelor oficiale, în timpul evenimentelor din perioada 13-15 iunie de la Bucureşti, şi-au pierdut viaţa şase persoane – patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată, iar alte 746 au fost rănite (sursa: wikipedia).

Pentru a ajunge în Capitală, în iunie 1990, minerii au fost îmbarcați trenuri care au pornit din mai multe zone din ţară.

Mineri din Alba trimiși să facă ordine în Piața Universității

Din Alba, au fost câteva sute de persoane din Baia de Arieş, Aiud, Roşia Montană şi Cugir care „au participat îmtreună cu alți mineri și muncitori din țară la ”restabilirea ordinii FSN” în Bucureşti.

Din Alba Iulia, cele câteva sute de mineri și muncitori au plecat la București cu trenul accelerat 22/2 compus din 12 vagoane.

Paguba de transport, prin neplata biletelor, a fost de 198.175 lei. Minerii au fost mobilizaţi de reprezentanţii de atunci ai FSN din Alba Iulia.

„Conform unor evaluări făcute de Parchetul General, valoarea totală a pagubelor materiale produse la Televiziunea Română, la Ministerului de Interne şi Poliţia Capitalei, prin incendierea clădirilor, mobilierului, distrugerea şi sustragerea autovehiculelor, echipamentului de transmisiuni şi a altor bunuri, se ridică la suma de 32.324.255 lei şi 1.010.000 USD, din care la Televiziunea Română 8.310.000 lei şi 1.010 USD, la Ministerul de Interne 4.519.760 lei, iar la Poliţia Capitalei 19.494.495 lei”, scrie site-ul universulromânesc.com.

Potrivit aceleiaşi surse, au fost peste 1060 de victime lipsite de libertate în mod ilegal în data de 13 iunie 1990, supuse la violenţe fizice, tâlhării (li s-au luat cu forţa bunuri de valoare şi documente ce le aveau asupra lor) şi chiar violuri.

„În zilele de 13 şi 14 iunie 1990 au fost distruse fără necesitate militară colecţii ştiinţifice cu valoare arheologică cum a fost cazul colecţiei de pietre preţioase şi roci de la Facultatea de Geologie din Bucureşti, au fost distruse şi incendiate cărţi de valoare şi alte bunuri cu valoare artistică ori istorică aflate în clădirile ce adăposteau sediile unor partide istorice”.

Filmul evenimentelor

În noaptea de 12-13 iunie 1990, în jurul orei 3.00, forțele de ordine au distrus corturile unor protestatari aflați în Piața Universităţii și au făcut arestări. 

În jurul orei 9.00, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile „IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”.

La îndemnul unor grupuri de tineri , atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, între trupele de ordine și protestatarii trupele USLA . Conflictul a luat amploare, manifestanții atacând sediul televiziunii.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.

Președintele de atunci, Ion Iliescu, a citit la TVR un un comunicat : „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

Minerii au ocupat Piața Universității. Profesorii, studenții și bărboșii întâlniți pe stradă, ciomăgiți fără milă

În 14 iunie, la ora 4 dimineaţa, minerii au ajuns în Gara de Nord, conduși de Miron Cozma şi au fost orientați spre punctele nevralgice ale Capitalei.

Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național.

Au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice ca și sediul Ligii Studenților.

O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu.

Numeroși profesori și studenți au fost bătuți.

În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit mașini de făcut bani, valută falsă și arme. Acest lucru nu s-a confirmat ulterior.

Liderul studenților, Marian Munteanu, a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Alți lideri au avut o soartă asemănătoare.

Toți intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcați cu haine fistichii au fost bătuti, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

Un grup de mineri conduși de un fost ofițer de securitate – Nicolae Cămărășescu- au descins în redacția România liberă și a oprit apariția ziarului.

În 15 iunie, la orele prânzului, minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde șeful statutului, președintele ales recent Ion Iliescu le-a mulțumit pentru acțiunea  prin care ”au salvat democrația din România”.

Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului potrivit wikipedia

Sursa foto: mineriada.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax