Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

4 iunie: Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi, victime ale agresiunii

Publicat

Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi victime ale agresiunii este  marcată în fiecare an la 4 iunie. Scopul acestei zile este de a recunoaşte suferinţa copiilor din întreaga lume care sunt victime ale abuzurilor fizice, mentale şi emoţionale.

Această dată a fost decisă la 19 august 1982, în cadrul sesiunii speciale de urgenţă a Adunării Generale privind chestiunea Palestinei, când această instituţie s-a arătat „îngrozită de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi nevinovaţi, victime ale actelor de agresiune ale Israelului”.

Această zi afirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

Activitatea sa este ghidată de Convenţia privind drepturile copilului, cel mai rapid ratificat tratat internaţional privind drepturile omului din istorie.

Este o realitate tristă faptul că, în situaţiile în care izbucneşte un conflict armat, cei mai vulnerabili membri ai societăţilor, copiii, sunt şi cei mai afectaţi de consecinţele războiului.

Cele mai frecvente încălcări ale drepturilor copiilor sunt recrutarea şi utilizarea acestora în război, uciderea, violenţa sexuală, răpirea, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi refuzul accesului umanitar, potrivit site-ului ONU.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului.

Aceasta a reprezentat un punct de reper în eforturile de îmbunătăţire a protecţiei copiilor în situaţii de conflict.

Rezoluţia a marcat, totodată, începutul unui nou consens în rândul statelor membre, cu privire la necesitatea unei atenţii dedicate, a unor acţiuni de sensibilizare şi a unui efort coordonat, din partea comunităţii internaţionale, pentru a aborda vulnerabilităţile şi încălcările cu care se confruntă copiii în situaţii legate de conflicte.

Rezoluţia 51/77 s-a bazat pe eforturile existente ale Adunării Generale de a proteja drepturile copiilor, inclusiv prin intermediul Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi al Protocolului opţional al acesteia, precum şi al rezoluţiilor anuale privind drepturile copilului.

De asemenea, aceasta a stabilit mandatul Reprezentantului Special al Secretarului General pentru copii şi conflicte armate.

”În ultimii ani, numărul de încălcări comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict și nu numai.

Trebuie să se facă mai mult pentru a proteja cei 250 de milioane de copii care trăiesc în ţările şi în zonele afectate de conflicte.

Trebuie să se facă mai mult pentru a proteja copiii de violenţele extreme, pentru a promova dreptul internaţional umanitar şi pentru a se crea cadrul necesar asigurării răspunderii pentru încălcările drepturilor copiilor”, susțin reprezentanții ONU, potrivit Agerpres.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă oferă un plan general universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii.

Noua agendă include pentru prima dată un obiectiv specific (16.2), pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar eliminarea abuzului, a neglijării şi a exploatării copiilor este integrată în mai multe alte obiective legate de violenţă.

sursa: Agerpres, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax