Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

5 octombrie, zi liberă pentru elevi și profesori. Ziua Mondială a Educației cade în mijlocul săptămânii

Publicat

Profesorii și elevii no vor merge la școală miercuri, 5 octombrie. Asta pentru că atunci se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, care potrivit legislației în vigoare, este nelucrătoare, în învățământ.

Ziua Mondială a Educației cade în mijlocul săptămânii, ceea ce dă peste cap programul elevilor, dar mai ales al profesorilor.

Citește și: Ce efecte au temele pentru acasă asupra elevilor și ce pot face părinții. Studiu Oxford Learning: teme multe, performanță scăzută

Ziua a fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară global, potrivit Agerpres.

Prin urmare, în 5 octombrie, cu două săptămâni înainte de prima vacanță din acest an școlar, nu se fac cursuri.

Educație de calitate, deocamdată pe hârtie

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

Deocamdată, accesul la educație de calitate este doar pe hârtie, la nivel mondial.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax