Actualitate
România Start-up Plus: 40.000 de euro pentru românii care deschid mici afaceri. Condiţii de accesare a finanţărilor
Apelul pentru proiectele prin care românii vor putea să primească granturi europene de până la 40.000 de euro pentru a-și deschide mici afaceri s-a deschis oficial începând de vineri. Antreprenorii aspiranţi nu pot cere acum banii, dar pot solicita autorităților să aducă și în localitățile lor fondurile europene pentru start-upuri.
Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, vineri, 16 septembrie, deschiderea secțiunii din sistemul online MySMIS aferentă apelului de proiecte „România Start-Up Plus”, cu o alocare financiară de 105 milioane euro. Apelul va rămâne deschis până pe 30 octombrie 2016, ora 16.00, conform MFE.
Schema face parte din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Prioritatea de investiții 8III- Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creșterea ocupării prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
Cu acești bani, MFE speră că se vor înființa peste 1.500 de firme noi și mai mult de 10.000 de persoane vor fi formate în domeniul educației antreprenoriale.
Beneficiarii finali – salariații, șomerii, persoanele inactive etc. – nu vor putea accesa direct cei până la 40.000 de euro de persoană disponibili în această schemă pentru înființarea și dezvotarea unor mici afaceri.
Oamenii pot însă face demersuri la organizații non-guvernamentae (ONG) și universități, pentru ca acestea să depună proiecte mari prin sistemul MySMIS și să acceseze banii europeni și să-i aducă în localitățile respective.
Abia în aceste proiecte mari, de până la 5 milioane de euro fiecare, gestionate de instituții și ONG-uri ca administratori de granturi, vor fi incluși și viitorii antreprenori, dintre care, eventual, o parte vor primi granturile europene de până la 40.000 de euro fiecare.
Instituţiile și alți beneficiari așteptați să depun acum proiectele sunt:
– furnizori de FPC (formare profesională continuă) autorizați, publici și privați;
– organizații sindicale și patronate;
– membri ai Comitetelor Sectoriale și Comitete Sectoriale cu personalitate juridică;
– autorități ale administrației publice locale (unități administrativ-teritoriale);
– asociații profesionale;
– camere de comerț și industrie;
– ONG-uri;
– universități;
– Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și instituții / agenții / organizații subordonate / coordonate de acesta;
– parteneriate între categoriile mai sus menționate.
Banii sunt disponibili în toate județele țării, cu excepția județului Ilfov și a municipiului București.
Mecanismul prin care românii cu inițiativă antreprenorială vor primi banii este următorul:
– În urma unei perioade de formare specifică, viitorii antreprenori, selectați printr-un proces competitiv și transparent în cadrul fiecărui proiect, semnează un contract cu administratorul schemei de antreprenoriat și primesc o subvenție în valoare de maximum 30.000 euro, reprezentând finanțarea planului sau de afaceri.
– Dacă în primul an de funcționare a noii întreprinderi antreprenorul realizează venituri echivalente cu 30% din valoarea finanțării inițiale, aceasta va mai putea primi o a doua tranșăde finanțare, de până la 10.000 euro.
sursa: startupcafe.ro, fonduri-ue.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News