Abrud
6 februarie: Se împlinesc 1894 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane
6 februarie: Se împlinesc 1894 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane.
Data exactă o regăsim într-o tăbliță cerată romană descoperită în zonă. Acest lucru o face cea mai veche așezare minieră cunoscută din România.
În perioada romană, localitatea era cunoscută sub numele de Alburnus Maior și era un important centru pentru exploatarea aurului din Munții Apuseni.
Pe lângă acestea, galeriile miniere săpate de romani și sistemele de exploatare subterană rămân dovezi ale unei activități intense în zonă.
Roșia Montană adăpostește vestigii de o valoare excepțională, mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii.
Vezi și FOTO: Imagini impresionante cu galeriile părăsite din Roșia Montană, surprinse de un tânăr speolog ceh
Peisajul cultural al Roșiei Montane, modelat de mineritul tradițional, practicat aici încă din epoca bronzului și cu dezvoltări succesive în perioada romană, Evul Mediu și epoca modernă, este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.
Roșia Montană reprezintă unul dintre ce mai cunoscute situri istorice din România.
Cele 50 de monumente istorice clasate, dintre care șapte desemnate ca monumente de valoare națională și universală, numeroasele construcții și amenajări istorice valoroase conservate, precum și cadrul natural și istoric special descriu în context național și universal unicitatea patrimoniului cultural al Roșiei Montane.
Astăzi, Roșia Montană este recunoscută pentru acest patrimoniu istoric și cultural deosebit, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2021, datorită importanței sale ca peisaj cultural minier.
Foto: Muzeul mineritului. Sursă Noapteamuzeelor.org
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News