Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

7-8 septembrie: Concursul de vinuri „Strugurele de Aur”, ediția a IX-a. S-au înscris 30 de producători din țară, cu peste 170 de vinuri

Publicat

IMG_5386 Concursul de vinuri „Strugurele de Aur”, ajuns la a IX-a ediție, se desfăşoară în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor cu același nume și înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor, în perioada 7 – 8 septembrie, la Alba Iulia. 

Organizatorii au prezentat, luni, în conferinţă de presă, detalii despre deschiderea Concursului de vinuri „Strugurele de Aur”, ediția a IX-a. Au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), Dan Boboc, secretarul general ADAR, Diana Pavelescu, directorul general al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) și președintele PRO AGRO, Emil Dumitru.

În concurs s-au înscris 30 de producători din toate zonele viticole ale ţării, totalul numărului de probe fiind de 172. Din cauza numărului mare de probe, au fost alcătuite două comisii de degustare, de câte cinci persoane. Metoda de evaluare se va face anul acesta, în premieră, în mod electronic.

„Din dorința noastră de a ordona vinurile din punct de vedere calitativ cu cât mai mare obiectivitate, am introdus în premieră un sistem de jurizare care merge pe principiul de a lucra pe tabletă. De pe tabletă, datele despre aprecierea vinului se duc într-un server în care se face ordonarea și la care nu poate interveni nimeni să modifice o notă de concurs. În ceea ce privește alegerea degustătorilor, ne-am propus să îi aducem din toate zonele țării, și ne-am dus către cei care sunt cei mai performanți”, a transmis Dan Boboc, președintele ADAR.

IMG_2373Ca de obicei, concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci.

„Asociația Țara Vinului a apărut ca o necesitate pentru a sprijini producătorii locali. Acest frumos concurs ne ajută ca și producători să promovăm tot ceea ce înseamnă vie și vin. Sunt convins că era nevoie de așa ceva și ca un concurs de nivel național, astfel încât consumatorii să știe că în județul Alba și în România se produc vinuri de calitate și de asemenea, producătorii să își măsoare <forțele> cu alți producători din țară”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise.

„România participă în fiecare an la concursurile internaționale de vinuri în care obține nenumărate medalii, ceea ce înseamnă că avem o conduită și un comportament modern față de vinuri. Mă bucur și mă mândresc cu faptul că exploatația numărul 3 din Europa, ca dimensiune a proprietății, se află în județul Alba. Este vorba despre exploatația de la Jidvei, care are 2.380 de hectare și care, din punctul meu de vedere, este un exemplu de conduită și de profesionalism în modul în care au reușit să-și implementeze programele finanțate din fonduri europene”, a transmis directorul general ONIV, Emil Dumitru.

IMG_2374Pe toata durata Concursului degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia.

Comisiile sunt compuse din: Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Mariana Mărginean, Georgel Costache, Delia Stătescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Mihaela Boboc și Dorin Heroiu.

Organizatorii sunt Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba.

Asociația Degustătorilor Autorizați din România – persoană juridică – independentă, profesională și fără scop lucrativ, din care fac parte degustători de vinuri și băuturi alcoolice atestați și autorizați.

ADAR a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale: „Degustător”, „Degustător specialist” sau „Degustător expert”.

În contextul creșterii cererii de informații și competențe privind abordarea vinului din punct de vedere senzorial, cereri venite atât din zona producătorilor, dar mai ales a distribuitorilor și a segmentului HoReCa, pe piață au apărut mai mulți ofertanți, ADAR-ul implicându-se și de aceasta dată.

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un „pachet” de training capabil să asigure cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de „Inițiat în arta degustării”.

Astfel de cursuri s-au desfășurat atât la sediul ONVPV, precum și în cadrul ASE cu care ADAR colaborarează, respectiv Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax