Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

750 de milioane de euro pentru fostele zone monoindustriale din România. Ce se întâmplă în comunitățile sărace din Alba

Publicat


Comisia Europeană a anunțat modalitățile prin care UE va contribui la susținerea țărilor afectate de implementarea prevederilor pactului Green Deal. Țara noastră va primi 747 de milioane de euro, sub formă de granturi nerambursabile. În ce măsură sunt însă capabile, sau dispuse, administrațiile locale din zonele afectate, să schimbe situația în care se zbat comunitățile lor, este o întrebare la care răspunsul a fost până acum pesimist.

Uniunea Europeană va acorda această sumă pentru susținerea zonelor monoindustriale, în special cele carbonifere, care vor fi afectate de trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic, potrivit G4Media.

În județul Alba există mai multe zone monoindustriale, aflate în special în zona Munților Apuseni. Mai multe localități din zonă s-au prăbușit practic după închiderea exploatărilor miniere. Au fost afectați zeci de mii de oameni.

Citește și: Exploatările miniere din Apuseni, scurt istoric al unui dezastru programat. Cum au dispărut întâi minerii, ca să poată dispărea minele!

Comunitățile au sărăcit și o mare parte dintre oameni au plecat în străinătate sau spre orașe mai mari. Un sector întreg a dispărut fără ca în locul lui să apară altceva.

Și nici nu avea cum, în contextul în care administrațiile locale s-au complăcut în această situație ani întregi, ignorând cu totul accesarea unor fonduri europene nerambursabile.

La nivel local s-a format o mică elită formată din funcționarii de stat și câțiva afaceriști locali care controlează zona și cărora le convine menținerea ei în situație de dependență totală. Nici urmă de strategii de dezvoltare, viziune sau proiecte.

Fostele localități miniere din Munții Apuseni nu-și găsesc, la aproximativ 15 ani de la închiderea minelor, o altă identitate. N-au devenit nici orașe sau stațiuni turistice, nici n-au reușit să găsească alte modalități de a prospera.

VIDEO: Eșecul dramatic al mineritului din Țara Moților. Ruinele fostei exploatari de la Baia de Arieș, îngropate în gunoaie

Unele dintre administrațiile locale abia au bani de funcționare, iar numărul celor fără ocupație, nici măcar nu mai este contabilizat. Silicoza și fibroza, două boli pe care le cunoaște aproape orice familie de foști mineri, completează tabloul sumbru al dispariției unei meserii vechi de mii de ani sub o încrengătură de interese mascate excelent în incompetență.

Bani europeni

România face parte din țările care vor primi cei mai mulți bani de la Comisia Europeană. Înaintea sa se mai află doar Polonia și Germania.

În esență, planul Uniunii Europene este de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al climatului, până în 2050. Comisia Europeană a prezentat Green Deal drept cel mai ambițios pachet de măsuri care ar urma să permită cetățenilor europeni, dar și companiilor, să trăiască într-un climat fără emisii de gaze cu efect de seră.

Spune că, pentru asta, este nevoie de investiții atât din partea UE și statelor membre (individual), dar și din partea sectorului privat. În acest sens, Comisia a prezentat Sustainable Europe Investment Plan, un plan de investiții prin care urmărește să susțină regiunile afectate de schimbările urmărite prin Green Deal.

În esență, adoptarea obiectivelor Green Deal vine la pachet cu o serie de tranziții pentru statele membre. Acest lucru ar însemna și o transformare radicală atât din punct de vedere economic, cât și social, destul de imposibil de susținut doar din fonduri naționale.

În România există mai multe regiuni monoindustriale și carbonifer intensive care nu contribuie sub nicio formă la lupta cu schimbările climatice. Astfel, tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic ar necesita finanțări majore. Totuși, banii vor fi obținuți de către țara noastră în urma prezentării unor proiecte concrete prin care să se urmărească obiectivul suprem al Green Deal.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Anunț îngrijorător al ministrului chinez al Sănătății: Coronavirusul poate fi transmis și atunci când nu dă simptome

Publicat

Noi informații îngrijorătoare legate de coronavirusul din China, au fost date publicității chiar de autoritățile din această țară. Potrivit ministrului chinez al Sănătăţii, Dr. Ma Xiaowei, coronavirusul Wuhan poate fi transmis chiar şi atunci când nu dă simptome. Astfel, se confirmă faptul că transmisia virusului este mult mai rapidă decât se aşteptau specialiştii, relatează CNN. […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

INVESTIȚIILE ANULUI 2020 în Județul Alba: Cum va cheltui Consiliul Județean Alba sute de milioane de lei. Lista proiectelor

Publicat

Alba24 vă prezintă proiectele pe care administrația locală din fiecare oraș al județului, dar și Consiliul Județean Alba, le dezvoltă în 2020. Ne-am oprit asupra proiectelor mai mari de 100.000 de euro care vor încep, se finalizează sau se vor afla în derulare. Reprezentanții Consiliului Județean Alba au transmis, la solicitarea publicației, o situație a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele private ar putea accesa oricând fonduri de la stat pentru programele de sănătate. Proiect la Guvern

Publicat

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea spitalelor de stat.  „Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Incendiu la Câmpeni. Opt persoane s-au autoevacuat din două apartamente inundate cu fum

Publicat

pompieri, isu, incendiu, pompier

Stația de Pompieri din Câmpeni intervine pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la hornul unui bloc de locuințe din oraș, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. În urma incendiului, 2 apartamente au fost inundate cu fum și 8 locatari s-au autoevacuat, fără probleme medicale. La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate