Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

8-10 noiembrie: Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor la Alba Iulia. Gala Tezaurelor din judeţul Alba, lansări de videoclipuri şi lucrări de etnografie

Publicat

Colocvii etnografie folclor La Alba Iulia, în perioada 8 – 10 noiembrie vor avea loc lucrările Colocviilor Naţionale de Etngrafie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu”, având ca temă în acest an „Patrimoniu Viu din perspectiva contemporaneităţii – Oameni, credinţe, idei, tradiţii”. Aflate la cea de-a XI-a ediţie, colocviile vor debuta cu Gala Tezaurelor din judeţul Alba, în 8 noiembrie, începând cu ora 17:00, la Sala Ballroom din complexul comercial Alba Mall. Programul galei va cuprinde, printre altele, lansarea de videoclipuri şi cărţi de etnografie din judeţul Alba şi decernarea de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a titlului de “TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională.

În programul galei vor fi lansate cinci videoclipuri de promovare a expozitiilor etnografice dar şi de promovare a celor mai mici cursanţi de la clasa de canto muzica populară, clasă coordonată de Leontina Fărcaş. De asemenea vor fi lansate două lucrări de etnografie din judeţul Alba – Monografia comunei Cut şi Crochiuri antropologice, ambele semnate de prof. univ. dr. Ilie Moise si filmul „Sânzâienele de la Cetea” realizat de Ionel Sârbu şi Vasile Sârb.

Una din secţiunile colocviilor va fi dedicată fenomenului monografic românsc, fiind ocazionată de comemorarea lui Teofil Frâncu (23.03.1844 – 17.05.1903), autorul primei monografii etnografice zonale, „Românii din Munţii Apuseni. Moţii”, 1888.

Atât protagoniştii cărţilor cât şi ai filmului vor fi în sală şi vor fi primi de la autori câte un exemplar din lucrare. Gala va continua cu decernarea de către preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a titlului de „TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii şi transmiţătorii de cultură tradiţională şi cu momente artistice susţinute de grupul vocal din comuna Cut, grupul de la Cetea şi îndrăgitul grup Muguri de Tezaur coordonat de profesoara Leontina Fărcaş.

Gala se va încheia cu decernarea a cinci diplome de excelenţă pentru cinci persoane ce şi-au dedicat întreaga viaţă culegerii şi păstrării culturii tradiţionale. Diplomele de excelenţă vor fi înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan, venită la Alba Iulia în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, minister cu care Centrul de Cultură Augustin Bena a derulat un proiect de promovare a culturii tradiţionale prin intermediul ambasadelor şi consulatelor din întreaga lume.

Duminică şi luni vor continua colocviile cu susţinerea lucrărilor la care vor participa 42 de cercetători etnografi şi culegători de folclor ce vor susţine lucrări în plen şi pe secţiuni şi cu vernisarea expoziţiei de praznicare de la Muzeul Naţional al Unirii, expoziţie realizată de Ioana Rustoiu.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de teologie ortodoxă, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax